Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Ποιοι συνταξιούχοι χάνουν την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ

Μπορεί μόλις πρόσφατα να «άνοιξε» ο αριθμός των δικαιούχων για την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ, εντούτοις εκτός ενίσχυσης μένουν σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα.

Δεν λείπουν όμως και οι στρεβλώσεις στη χορήγηση αυτής της εφάπαξ παροχής που διαμορφώνουν αδικίες. Είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν οικογένειες που δεν λαμβάνουν ούτε ευρώ ενίσχυσης όταν άλλες με διπλάσιο εισόδημα παίρνουν… διπλό και το 250άρι.

Ο αριθμός των δικαιούχων της έκτακτης παροχής των 250 ευρώ διευρύνθηκε με πρόσφατη τροπολογία, δεν άλλαξε όμως η βασική φιλοσοφία που αποκλείει από το «δώρο» αυτό χιλιάδες συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι με εισόδημα που κυμαίνεται από 600 έως και 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα, μένουν εκτός «έκτακτων παροχών», με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε περίπου 400.000.

Μια κατηγορία «ευαίσθητη» υπό την έννοια ότι δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση, ούτε καν υπό τη μορφή αναδρομικών ή αυξήσεων στις συντάξεις.

Κοντά σε αυτή την μεγάλη κατηγορία «αδικημένων» και χιλιάδες ακόμη συνταξιούχοι που επειδή ξεπερνούν για μερικά λεπτά του ευρώ τους «κόφτες» που έχουν τεθεί, μένουν εκτός ενίσχυσης.

Αλλά υπάρχουν και εκείνες οι οικογένειες συνταξιούχων που λόγω της διάρθρωσης των εισοδηματικών κριτηρίων με τους διπλούς «κόφτες» μπορεί να μην πάρουν τίποτε, όταν άλλες οικογένειες που δηλώνουν διπλάσια εισοδήματα θα πάρουν… διπλό 250άρι!

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ

Ο αριθμός των δικαιούχων διευρύνθηκε, καθώς σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος, εκείνοι που θα δουν στους λογαριασμούς τους το επίδομα των 250 ευρώ είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

  • οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),

επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

Αναφορικά με τους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.
Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Το ίδιο αφορά και στους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα χορηγηθεί προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν τα 250 ευρώ

Ο κανόνας για να δει στον τραπεζικό του λογαριασμό ένας συνταξιούχος την οικονομική ενίσχυση του Κράτους την περίοδο των γιορτών «ακούγεται» απλός.

Δικαιούχοι, είναι:

  • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • Και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο… φαίνονται: Και αυτό γιατί το κριτήριο για τη χορήγηση των 250 ευρώ είναι το ατομικό εισόδημα των 7.200 ευρώ ετησίως που αντιστοιχεί σε σύνταξη 600 ευρώ τον μήνα.

Το οικογενειακό εισόδημα των 14.400 ευρώ λειτουργεί ως πρόσθετος «κόφτης» στις περιπτώσεις που η οικογένεια αριθμεί 2 συνταξιούχους.

Οι αδικίες της έκτακτης ενίσχυσης

Οι κανόνες αυτοί όμως παράγουν και αρκετές αδικίες. Ας δούμε τι συμβαίνει στην πράξη, με παραδείγματα.

  • Σύνθεση νοικοκυριού με έναν συνταξιούχο που λαμβάνει 601 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 7.212 ευρώ τον χρόνο και σύζυγο που απασχολείται με τα οικιακά. Άρα το οικογενειακό τους εισόδημα είναι τα μόλις 7.212 ευρώ του συζύγου συνταξιούχου. Και όμως δεν παίρνει επίδομα κανείς από τους δύο. Ο σύζυγος γιατί δεν πληροί το ατομικό κριτήριο και η σύζυγος γιατί δεν είναι συνταξιούχος.
  • Σύνθεση νοικοκυριού με δύο συνταξιούχους των 600 ευρώ. Εδώ πληρούν και οι δύο τόσο το ατομικό κριτήριο των 7.200 ευρώ, όσο και το οικογενειακό των 14.400 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρουν και οι δύο την ενίσχυση, άρα η οικογένεια θα ενισχυθεί με 500 ευρώ. Βεβαίως εδώ το παράδοξο είναι –και σε σχέση με το προηγούμενο παράδειγμα- ότι ένα νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ θα λάβει 500 ευρώ ως ενίσχυση και ένα άλλο νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα 7.212 ευρώ δεν θα πάρει τίποτε!
  • Σύνθεση νοικοκυριού και πάλι δύο συνταξιούχοι. Ο ένας λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ, άρα πληροί το κριτήριο για να πάρει το βοήθημα των 250 ευρώ. Η σύζυγος λαμβάνει 601 ευρώ τον μήνα. Και οι δύο μαζί έχουν οικογενειακό εισόδημα 14.412 ευρώ, κάτι που ενεργοποιεί τον δεύτερο «κόφτη» του οικογενειακού εισοδήματος και «πετάει» εκτός ενίσχυσης και τους δύο!!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία

Άνοιξε, η νέα πλατφόρμα, στην οποία οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι  είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα...

Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματα θα συμπληρώνονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Αλλάζουν τα πάντα στο τρόπο υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Αυτόματα θα ενημερωθεί η φορολογική δήλωση...

Ο «χάρτης» πληρωμών της τρέχουσας εβδομάδας – Όλες οι τακτικές και έκτακτες καταβολές

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που αρχίζει από σήμερα, καθώς κάθε ημέρα έως και την Παρασκευή...

Πιερρακάκης: Έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ

Στη συζήτηση με τους Πρυτάνεις με αφορμή την 104 Σύνοδό του αναφέρεται σε ανάρτησή...