Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Politico: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα μακρύ… καυτό καλοκαίρι

Οι Έλληνες είναι απελπισμένοι για διακοπές… Για τις δικές σας διακοπές, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα στο Politico απευθυνόμενο στους αναγνώστες του.

Η χώρα «στοιχηματίζει» ότι οι Ευρωπαίοι θα θέλουν ακόμα τον ήλιο και τη θάλασσα μετά τον εγκλεισμό τους για μήνες λόγω του κορωνοϊού και θέλει να γνωστοποιήσει στον κόσμο ότι «ανοίγει» πλέον τα σύνορά της.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι: θα έρθει κανείς;

«Ανοίγουμε και το σύστημα μας είναι ακόμα πιο ισχυρό, έχοντας ενισχύσει τις δυνατότητες μας σε περιοχές που θα υποδεχθούν αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν οποιαδήποτε περίπτωση» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Ο Θεοχάρης επεσήμανε ότι ύστερα από μια σκληρή δοκιμασία της πανδημίας, όλοι χρειάζονται διακοπές και η Ελλάδα είναι έτοιμη να τις προσφέρει «χωρίς να θέτει τους πολίτες και τους επισκέπτες της σε κίνδυνο». Και δεν θέλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λένε στους πολίτες τους να παραμείνουν στις πατρίδες τους. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η τακτική και λογική δεν βγάζει νόημα. Η Ευρώπη θα πρέπει να δει τον εαυτό της ως ενιαίο σύνολο».

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο τομέας του τουρισμού θα ανοίξει σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό και δεν θα επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα ή τεστ (θα διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι). Ανακοίνωσε επίσης μειώσεις σε ΦΠΑ ώστε να γίνουν ακόμα πιο φθηνές οι διακοπές.

Υπάρχουν φωνές πάντως που αναφέρουν ότι είναι αρκετά ριψοκίνδυνο το άνοιγμα των συνόρων καθώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Ευρώπη που πεθαίνουν από κορωνοϊό. Ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα έως σήμερα φθάνει τους 175.

Αλλά για αρκετούς Έλληνες, ο τουριστικός τομέας είναι εξαιρετικά σημαντικός και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια επιλογών. Ο τουρισμός συνεισφέρει το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει εργασία σε έναν στους τέσσερις εργαζόμενους στη χώρα.  Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, 44% των απασχολούμενων εργάζονται στον τομέα αυτό.

«Ο φόβος είναι κατανοητός, τον έχουμε βιώσει όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε και πάλι τα σχολεία και άλλες επιχειρήσεις με τον κόσμο να φοβάται ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Δεν συνέβη.  Προχωράμε προσεχτικά ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown στα μέσα καλοκαιριού» ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης.

Η χώρα αρχικά σχεδίαζε να ζητά από τους επισκέπτες της τη διεξαγωγή τεστ για κορωνοϊό, 72 ώρες πριν από την έλευσή τους. Ο υπουργός Τουρισμού είπε πως άλλαξαν τα σχέδια καθώς «η Ευρώπη βελτιώνεται αρκετά με όλες τις χώρες να συγκλίνουν η μια με την άλλη μειώνοντας έτσι κάθε κίνδυνο».

Όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα επιχειρούν να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Πέρυσι 34 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, με μόλις το 10% εξ αυτών να είναι Έλληνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρει ότι η χώρα «ξεκινά από το μηδέν». «Ότι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να πάρουμε το μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική αγορά» δήλωσε.

«Τα πρωτόκολλα υγείας είναι άλλωστε πολύ αυστηρά» ανέφερε προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ένας γιατρός σε κάθε τουριστικό κατάλυμα (με 50 κλίνες) ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τουριστών. Γνωρίζουμε ότι φέτος ακόμα και ένα απλό ιατρικό συμβάν θα συνδέεται με τον κορωνοϊό. Αυτό εύκολα θα χαλούσε το πνεύμα των διακοπών, για τον λόγο αυτό οι γιατροί είναι απαραίτητοι για να διασφαλίσουν το αίσθημα ασφάλειας» κατέληξε. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε...

Ίμια: Επεισόδιο με την εμπλοκή σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφος της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με...

Handelsblatt: Πώς οι πλούσιοι Κινέζοι εκτοξεύουν τα ενοίκια στην Ελλάδα…

Αύξηση 56% τα τελευταία πέντε χρόνια… Οι συνέπειες της εκτόξευσης χορήγησης Golden Visa σε επενδυτές...

Μη κρατικά πανεπιστήμια και οι προοπτικές που έχουν στην Ελλάδα

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ή ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη...