Politico: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα μακρύ… καυτό καλοκαίρι

22
Politico: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα μακρύ... καυτό καλοκαίρι

Οι Έλληνες είναι απελπισμένοι για διακοπές… Για τις δικές σας διακοπές, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα στο Politico απευθυνόμενο στους αναγνώστες του.

Η χώρα «στοιχηματίζει» ότι οι Ευρωπαίοι θα θέλουν ακόμα τον ήλιο και τη θάλασσα μετά τον εγκλεισμό τους για μήνες λόγω του κορωνοϊού και θέλει να γνωστοποιήσει στον κόσμο ότι «ανοίγει» πλέον τα σύνορά της.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι: θα έρθει κανείς;

«Ανοίγουμε και το σύστημα μας είναι ακόμα πιο ισχυρό, έχοντας ενισχύσει τις δυνατότητες μας σε περιοχές που θα υποδεχθούν αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν οποιαδήποτε περίπτωση» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Ο Θεοχάρης επεσήμανε ότι ύστερα από μια σκληρή δοκιμασία της πανδημίας, όλοι χρειάζονται διακοπές και η Ελλάδα είναι έτοιμη να τις προσφέρει «χωρίς να θέτει τους πολίτες και τους επισκέπτες της σε κίνδυνο». Και δεν θέλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λένε στους πολίτες τους να παραμείνουν στις πατρίδες τους. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η τακτική και λογική δεν βγάζει νόημα. Η Ευρώπη θα πρέπει να δει τον εαυτό της ως ενιαίο σύνολο».

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο τομέας του τουρισμού θα ανοίξει σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό και δεν θα επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα ή τεστ (θα διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι). Ανακοίνωσε επίσης μειώσεις σε ΦΠΑ ώστε να γίνουν ακόμα πιο φθηνές οι διακοπές.

Υπάρχουν φωνές πάντως που αναφέρουν ότι είναι αρκετά ριψοκίνδυνο το άνοιγμα των συνόρων καθώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Ευρώπη που πεθαίνουν από κορωνοϊό. Ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα έως σήμερα φθάνει τους 175.

Αλλά για αρκετούς Έλληνες, ο τουριστικός τομέας είναι εξαιρετικά σημαντικός και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια επιλογών. Ο τουρισμός συνεισφέρει το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει εργασία σε έναν στους τέσσερις εργαζόμενους στη χώρα.  Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, 44% των απασχολούμενων εργάζονται στον τομέα αυτό.

Διαβάστε επίσης:  «Χειροπέδες» σε κύκλωμα εφοριακών που έπαιρνε λεφτά από ιδιοκτήτες εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων

«Ο φόβος είναι κατανοητός, τον έχουμε βιώσει όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε και πάλι τα σχολεία και άλλες επιχειρήσεις με τον κόσμο να φοβάται ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Δεν συνέβη.  Προχωράμε προσεχτικά ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown στα μέσα καλοκαιριού» ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης.

Η χώρα αρχικά σχεδίαζε να ζητά από τους επισκέπτες της τη διεξαγωγή τεστ για κορωνοϊό, 72 ώρες πριν από την έλευσή τους. Ο υπουργός Τουρισμού είπε πως άλλαξαν τα σχέδια καθώς «η Ευρώπη βελτιώνεται αρκετά με όλες τις χώρες να συγκλίνουν η μια με την άλλη μειώνοντας έτσι κάθε κίνδυνο».

Όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα επιχειρούν να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Πέρυσι 34 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, με μόλις το 10% εξ αυτών να είναι Έλληνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρει ότι η χώρα «ξεκινά από το μηδέν». «Ότι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να πάρουμε το μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική αγορά» δήλωσε.

«Τα πρωτόκολλα υγείας είναι άλλωστε πολύ αυστηρά» ανέφερε προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ένας γιατρός σε κάθε τουριστικό κατάλυμα (με 50 κλίνες) ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τουριστών. Γνωρίζουμε ότι φέτος ακόμα και ένα απλό ιατρικό συμβάν θα συνδέεται με τον κορωνοϊό. Αυτό εύκολα θα χαλούσε το πνεύμα των διακοπών, για τον λόγο αυτό οι γιατροί είναι απαραίτητοι για να διασφαλίσουν το αίσθημα ασφάλειας» κατέληξε.