Πολιτικά ανώδυνη, για τον Μητσοτάκη, η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

14
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα

Ένα πρόσωπο έκπληξη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρότεινε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνταν στο παρασκήνιο, υπήρχε η αίσθηση ότι θα είναι πολιτικό πρόσωπο η επιλογή του πρωθυπουργού.

Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί λίγους μήνες νωρίτερα, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η κα. Σακελλαροπούλου δεν είναι πολιτικός, χωρίς όμως η επιλογή της να είναι εντελώς εξωπολιτική λύση.

Είναι μια «πολιτικά ανώδυνη» λύση, υπογραμμίζουν πολιτικοί παρατηρητές που έχει μόνο κέρδος και όχι ζημιές.

Η ανακοίνωση του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου επισπεύσθηκε αφού μέχρι το βράδυ της Τρίτης αλλά και την Τετάρτη που ανακοινώθηκε η κυβερνητική αλλαγή και η ανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαμε την εντύπωση ότι οι εξελίξεις αυτές θα κινούνταν περί της αρχής της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή ίσως την Τρίτη στην ΚΟ της ΝΔ ή την Τετάρτη στη συζήτηση του εκλογικού νόμου καθώς η ίδια η κυβέρνηση είχε συνδέσει την ανακοίνωση του ονόματος με την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

Διαβάστε επίσης:  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και… προκλήσεων - Τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις

Ωστόσο, φαίνεται ότι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες είχε παραγίνει με την ονοματολογία καθώς κάθε μέρα έπεφταν και καινούργια ονόματα στο τραπέζι και είχαμε φτάσει αισίως στα τριάντα ονόματα καταγεγραμμένα, οδήγησαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στην απόφαση να ανακοινώσουν την Τετάρτη την υποψήφια για τον προεδρικό θώκο.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελε άλλη φθορά γύρω από αυτό το ζήτημα ενώ όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές είναι και μια ανέφελη υποψηφιότητα η οποία εμπεδώνει αυτό που θέλει η κυβέρνηση, δηλαδή, πολιτική σταθερότητα.
Και, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παρατηρητές, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου υπηρετεί απολύτως αυτό το στόχο της πολιτικής σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα πρόσωπο το οποίο είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, ένα πρόσωπο το οποίο ξέρει τα νομικά και θεσμικά θέματα και του εξασφαλίζει μια ανέφελη τετραετία.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά συμπυκνώνουν το βασικό κριτήριο με το οποίο επελέγη η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας η κ. Σακελλαροπούλου.