Το μνημονιακό σουβλάκι

506
πρόσφυγες, στη χώρα, ευρώ,

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ακόμη και ένα σουβλάκι καθίσταται πλέον αδύνατον να το φάμε, αν σκεφθεί κανείς ότι αναλόγως το κρέας που θα επιλέξουμε, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και οτρόπος που θα το φάμε είναι αρκετά για να δημιουργηθεί ένας πανικός στην ταμειακή μηχανή που θα κληθεί να βγάλει τον λογαριασμό.

Και μόνο αυτή η σκέψη θα μας κάνει να μισήσουμε το πιο αγαπητό έδεσμα μεγάλων και μικρών. Έδεσμα το οποίο κατά γενική ομολογία, μεγάλωσε και μεγαλώνει πολλές γενιές Ελλήνων εδώ και δεκαετίες. Κάτι σαν το γάλα ΝΟΥΝΟΥ! Για να είμαι ειλικρινής πολύ καλύτερο.

Ήρθαν έτσι όμως τα πράγματα, η κακιά στιγμή που θα έλεγε και η γιαγιά μου, που το να μπεις μέσα σε ένα σουβλατζίδικο δεν είναι εύκολο πράγμα, πλέον. Θα πρέπει να έχεις πτυχίο μαθηματικού. Και άντε κάνεις το απέλπιδο βήμα και περνάς το κατώφλι του κυρ Βασίλη με τα ωραία σουβλάκια. Πρώτη σκέψη θα είναι αν ο κιμάς στο μπιφτέκι είναι μοσχαρίσιος , γιατί σε αυτή την περίπτωση ο συντελεστής ΦΠΑ είναι στο 23%, αν όμως είναι χοιρινός, μόνο 13%.Τη γλυτώσαμε.

Ναι μεν αλλά… Τι γίνεται όμως αν είναι αναμεμειγμένος και δεν μπορεί να διαχωριστεί κατά κατηγορία κρέατος; Εδώ σε θέλω! Τρεις το ξύδι, τρεις το λάδι… Όχι μην κάνετε λογαριασμούς τα πράγματα είναι πιο απλά. Πάρε ένα 23% και φύγε.

Διαβάστε επίσης:  Οι πέντε πληγές του Ερντογάν

Αδικία, ναι συμφωνώ αδικία. Γιατί θα φας και το χοιρινό με 23%. Το έχουμε πει πολλές φορές η αδικία είναι μέρος της ζωής μας.

Ας πάμε παρακάτω. Ας πούμε ότι είστε στο τσακίρ κέφι και θελήσετε να καθίσετε για επιτόπια κατανάλωση, τότε όλα τα προϊόντα υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Μπορείτε μάλιστα να άδετε και το άσμα “είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω και αν τύχει θα πληρώσω και κάτι παραπάνω”. Σοφό αλλά κοστίζει!..

Τέλος, αν σας έχει κάνει κάτι ο κυρ Βασίλης, που διαθέτει το εν λόγω σουβλατζίδικο, μπορείτε να τον τιμωρήσετε και να πάρετε το αίμα σας πίσω. Πως; Πολύ απλά θα πάρετε πακέτο που θα περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί.

Θα με ρωτήσετε φυσικά, ε και τι έγινε;

Είναι μία καλή εκδίκηση γιατί θα αναγκαστεί τη σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό να τα χρεώσει με 23%, ενώ το νερό και το ψωμί με 13%. Τον έχετε μπερδέψει, τον έχετε βάλει στο …λούκι και κάνει αλλεπάλληλους λογαριασμούς και παίρνετε το αίμα σας πίσω όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, Αλλά μόνο το αίμα γιατί τα χρήματα θα τα πάρει ο κυρ Βασίλης.