Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Πολιτική Προστασία: Σχεδιασμός και δράσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Ενόψει της χειμερινής περιόδου 2021-2022 και με πρώτιστο σκοπό την καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας μας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε ισχύ η 1η έκδοση του ολοκληρωμένου Γενικού Σχεδίου δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ανωτέρω Γενικό Σχέδιο, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας θα πρέπει να έχουν ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την σύνταξη των αντίστοιχων Σχεδίων σε επίπεδο Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών καλούνται να προγραμματίσουν σε συνεργασία με τους αρμόδιους οικείους Αντιπεριφερειάρχες, το συντομότερο δυνατό, τις ειδικές συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Επίσης, οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καλούνται να ενημερώσουν σχετικά τους Δήμους, προκειμένου να προγραμματίσουν, το συντομότερο δυνατό, τις ειδικές συνεδριάσεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων τους (Σ.Τ.Ο.), με θέμα την πρόληψη και ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, στις ανωτέρω συνεδριάσεις θα εξετασθούν θέματα σχετικά με:

  • την ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Περιφερειακών ενοτήτων και των Δήμων, που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας (συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων, ανάθεση και καταμερισμός αρμοδιοτήτων, εξουσιοδοτικές πράξεις, κλπ)
  • τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
  • την ενημέρωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και της Οργανικής Μονάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για τις δράσεις που αναλαμβάνουν οι λοιποί επιχειρησιακά εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου (Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ., κλπ) στο πλαίσιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων
  • το συντονισμό δράσεων πολιτικής προστασίας των λοιπών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ., ΕΚΑΒ, κλπ), για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
  • την κατάσταση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών, καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας Περιφέρειας και Δήμου, καθώς και ζητημάτων που αφορούν τις εργασίες καθαρισμού υδατορεμάτων αρμοδιότητας Περιφέρειας.
  • τις αρμοδιότητες του Δήμου στη συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο εντός της επικράτειας του Δήμου, με έμφαση στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
  • τον προσδιορισμό μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας όταν προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρές βροχές και καταιγίδες).
  • ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ».
  • την αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου σε δράσεις για την υποστήριξη του έργου του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου αντίστοιχα, στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων,

καθώς και κάθε άλλο θέμα που κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Υπογραμμίζεται ότι, με δεδομένο τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στις λεκάνες απορροής όπου η φυσική βλάστηση δασών και δασικών εκτάσεων πρόσφατα έχει καταστραφεί από δασικές πυρκαγιές, η ΓΓΠΠ θεωρεί σκόπιμο οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα στον προγραμματισμό, μελέτη και εκτέλεση έργων και δράσεων, τα οποία προσδιορίζονται θεματικά στις παρακάτω ενότητες:

  • Σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής των ανωτέρω περιοχών και συντήρησή τους, καθώς και λήψη πρόσθετων μέτρων όπου αυτό απαιτείται, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους (αρμοδιότητα Δασικών Υπηρεσιών στην ορεινή κοίτη και των Περιφερειών στην πεδινή κοίτη των υδατορεμάτων).
  • Ο προγραμματισμός, η μελέτη και η εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις, κλπ), όπου αυτό απαιτείται, σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση πρόσφατα έχει καταστραφεί από πυρκαγιές (αρμοδιότητα Δασικών Υπηρεσιών).
  • Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των υδατορεμάτων, όπου αυτό απαιτείται, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής (αρμοδιότητα Περιφερειών στην ορεινή και πεδινή κοίτη υδατορεμάτων)
  • Επιτάχυνση εργασιών, ενόψει της χειμερινής περιόδου, για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό, καθώς και προγραμματισμό και εκτέλεση νέων έργων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο (αρμοδιότητα Δασικών Υπηρεσιών στην ορεινή κοίτη και των Περιφερειών στην πεδινή κοίτη των υδατορεμάτων).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συστάσεις ενόψει κακοκαιρίας – Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, κι αύριο επί ποδός το υπ. Κλ. Κρίσης και Πολ. Προστασίας

Συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο...

Πολιτική Προστασία: Συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού σήμερα και αύριο με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χιονοπτώσεις, πτώση της θερμοκρασίας και παγετό

Σύσταση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας...

Θεσσαλία: Το σχέδιο των Ολλανδών για τη “θωράκιση” του Θεσσαλικού κάμπου από τα καιρικά φαινόμενα

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το ολιστικό σχέδιο «θωράκισης» του Θεσσαλικού κάμπου από...

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Δράσεις στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Μεγάλη κοινωνική δράση -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία...