Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Πολωνία: Δύο νεκροί από πυραύλους στα σύνορα με την Ουκρανία 

Δύο αδέσποτες ρουκέτες έπεσαν στο χωριό Przewodów της επαρχίας Λούμπλιν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από πού προήλθαν τα βλήματα, ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς οι ρουκέτες προσγειώθηκαν στο έδαφος της Πολωνίας – που αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ – παράλληλα με το μπαράζ πυραυλικών χτυπημάτων που έπληξε νωρίτερα την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Radio ZET, το οποίο επικαλείται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι ρουκέτες φέρεται να χτύπησαν ξηραντήρες σιτηρών, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Τους δύο νεκρούς επιβεβαιώνει και το Reuters, που επικαλείται Πολωνούς πυροσβέστες.

“Οι πυροσβέστες βρίσκονται επί τόπου, δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί”, δήλωσε ο Lukasz Kucy, αξιωματικός υπηρεσίας σε κοντινό πυροσβεστικό φυλάκιο.

Πολωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός αναποδογυρισμένου αγροτικού οχήματος από το σημείο. Στην περιοχή βρέθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, η εισαγγελία και ο στρατός και διεξάγουν έρευνα για το συμβάν.

Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός

Σύμφωνα με ανάρτηση του Πολωνού κυβερνητικού εκπροσώπου, Πιοτρ Μούλερ ο πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι συγκάλεσε την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για πυραυλική επίθεση. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 20:00 GMT.

Όπως δήλωσε αργότερα ο κ. Μούλερ στους δημοσιογράφους, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λόγω μιας “κατάστασης κρίσης” και πρόσθεσε ότι οι σχετικές πληροφορίες θα παρουσιαστούν στη δημοσιότητα αργότερα.

Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μη δημοσιεύουν στο μεταξύ “ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες”.

Αρνείται κάθε εμπλοκή και κάνει λόγο για προβοκάτσια η Ρωσία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε, σύμφωνα με το Reuters τις πληροφορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολωνικό έδαφος, χαρακτηρίζοντάς τες ως “σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης”.

Όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή του “κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα δεν έγινε από ρωσικά μέσα καταστροφής”. Τα συντρίμμια που φέρεται να βρέθηκαν στο σημείο “δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα” σημειώνει.

Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αναφορά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές στον Τύπο που ισχυρίζονται ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αντιδράσεις από Λετονία, Εσθονία, Βέλγιο και Λιθουανία

Ο Λετονός υπουργός Άμυνας, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Πολωνικό λαό με ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνοντας το γεγονός πως η Πολωνία αποτελεί μέλος του NATO.

“Τα συλλυπητήρια μου στους Πολωνούς αδερφούς μας. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά προσγειώθηκαν και στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων της και καταδικάζει αυτό το έγκλημα.” έγραψε στην ανάρτησή του.

Ένα ακόμη μέλος του ΝΑΤΟ, η Εσθονία, χαρακτήρισε τις αναφορές για επιθέσεις “άκρως ανησυχητικές”, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας να σχολιάζει στο Twitter: “Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι πολύ ανησυχητικά. Συμβουλευόμαστε στενά την Πολωνία και άλλους συμμάχους.

“Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ“, σχολίασε το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter. “Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον στενό μας σύμμαχο Πολωνία”.

«Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια των θυμάτων και στον λαό της Πολωνίας», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο. Προσθέτει ότι «το Βέλγιο βρίσκεται δίπλα στην Πολωνία. Είμαστε όλοι μέρος της οικογένειας του ΝΑΤΟ που είναι περισσότερο από ποτέ ενωμένο και εξοπλισμένο για να μας προστατεύσει όλους».

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα προχώρησε και αυτός με τη σειρά του σε ανάρτηση στο Twitter, γράφοντας: “Σχετικά με τις ειδήσεις από την Πολωνία απόψε για τουλάχιστον δύο εκρήξεις. Διατηρούμε στενή επαφή με τους Πολωνούς φίλους μας. Η Λιθουανία στέκεται σε ισχυρή αλληλεγγύη με την Πολωνία. Πρέπει να το υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ!“.

Το Przewodów, ένα χωριό 710 κατοίκων στην ανατολική Πολωνία, βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λούμπλιν και 7 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Σίδνεϊ – Επίθεση με μαχαίρι: Με ψυχική νόσο ο δράστης-Ήταν γνωστός στις αρχές

Η επίθεση με μαχαίρι, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε τον...

Σίδνεϊ: Πέθανε η 38χρονη μητέρα που μαχαιρώθηκε στο εμπορικό κέντρο προσπαθώντας να σώσει το μωρό της

Έξι άνθρωποι που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο εμπορικό κέντρο Westfield...