Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.1 C
Athens

Πολυτεχνειούπολη – Έτσι η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στον μαφιόζο «Έσκο» και τον στρατό του

Ήταν Φεβρουάριος του 2020. Ενα περίεργο περιστατικό στη Πολυτεχνειούπολη κινητοποιεί την Ασφάλεια, καθώς ένα αυτοκίνητο καρφώνεται σε δέντρο και ακολουθεί ανταλλαγή πυρών στο γκαράζ της εστίας.

  • Ο άνδρας που επιβαίνει καταφέρνει να το σκάσει προς τον Υμηττό, αδειάζοντας στον αέρα τη γεμιστήρα από το πιστόλι. Πρόκειται για τον Εσμίν Φεράτι, γνωστό ως «Τζούλιο» ή «Εσκο», όπως ο ίδιος ήθελε να τον φωνάζουν.

Έκτοτε, ο 30χρονος μπαίνει στην «κόκκινη λίστα» των επικηρυγμένων κακοποιών της ΕΛ.ΑΣ. και ξεκινάει ένας αγώνας για να εντοπίσουν τον αρχιμαφιόζο Αλβανό.

  • Το απίστευτο είναι πως τον βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους σε δικογραφίες, καταγγελίες, ακόμη και συμβάντα. Μάλιστα, στις 28 Απριλίου του ίδιου έτους, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση και πάλι στις παλιές εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξαρθρώνεται ένα κύκλωμα Αλβανών το οποίο είχε στρατοπεδεύσει στις φοιτητικές εστίες και είχε κατακλέψει τα γραφεία των καθηγητών, με τη λεία να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Εμπλεκόμενος και πάλι ο άνθρωπος-φάντασμα Εσμίν Φεράτι.

f2--

Η υπόθεση ξεχάστηκε και δικαστικά βάλτωσε, αφού ο «Εσκο» φορτωμένος με τέσσερα εντάλματα δεν υπήρχε πουθενά. Ομως μια ειδική ομάδα αξιωματικών στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών είχε βάλει στόχο να τον πιάσει.

  • Και τα κατάφερε, ξεδοντιάζοντας ένα απίστευτο δίκτυο τριών συμμοριών, που ήταν υπό την εποπτεία του 30χρονου μαφιόζου, και εκτός από τον ίδιο να περάσει χειροπέδες σε 31 ακόμη άτομα, να εξιχνιάσει 29 μέχρι στιγμής ληστείες και εκατοντάδες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι ο «Εσκο» ήταν το μεγάλο αφεντικό της Πολυτεχνειούπολης.

Μπροστά του έτρεμαν φοιτητές, επιστάτες και σεκιούριτι, καθώς διέθετε μια ομάδα σκληρών κακοποιών που καθάριζαν για πάρτη του. Και τον συνέλαβε με κινηματογραφικό τρόπο μία νεαρή αστυνομικός.

  • Η ιστορία αυτή ανέδειξε την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας. Οι πληροφορίες των ειδικών υπηρεσιών της Ασφάλειας έλεγαν πως εκτός από την Πολυτεχνειούπολη, ανάλογα θέματα υπήρχαν στη φοιτητική εστία του κέντρου της Αθήνας στην Πατησίων, αλλά και σε εκείνη της Πάτρας.

Ομως τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταλήψεις και την παραβατικότητα μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, λένε οι ίδιες πηγές, έχει ομαλοποιηθεί.

O «κύκλος του Εσκο»

Ο 30χρονος Εσμίν Φεράτι δεν είναι η περίπτωση του Αλβανού κακοποιού που λειτουργεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, νευρωτικά και αψυχολόγητα, χωρίς σχέδιο. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σκληρό μαφιόζο που τον μύησε από πολύ μικρό στα κόλπα ο θείος του με το ψευδώνυμο «Τίτι» (είχε δολοφονήσει το 2012 σε πυλωτή πολυκατοικίας στον Βύρωνα έναν νεαρό σεφ για να του αρπάξει το αυτοκίνητο, συνελήφθη, καταδικάστηκε και δραπέτευσε και πλέον βρίσκεται κρατούμενος σε φυλακές της Αλβανίας) και κατάφερε μέσα σε μια πενταετία να ανέλθει στην ιεραρχία της σκοτεινής Αθήνας και να γίνει ένας μύθος για όλους τους πιτσιρικάδες που ήθελαν να γίνουν μαφιόζοι.

Ως πειθήνια όργανά του τον άκουγαν ευλαβικά, τους χαρτζιλίκωνε, ενώ είχε φτιάξει μια στρατιά στην οποία επικεφαλής ήταν ο αδελφός του. Οι υπόλοιποι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία, «είχαν ως σκοπό την αποτροπή εντοπισμού και σύλληψης από τις αστυνομικές αρχές του φυγόποινου, το οποίο και πέτυχαν για περίπου τρία χρόνια με τη συνεχή δράση τους».

Ομως, είχε την ατυχία απέναντί του να βρει μια ομάδα αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, οι οποίοι κατάφεραν με φυσική παρακολούθηση και άρση τηλεφωνικού απορρήτου να τον πιάσουν και να συντάξουν μια εμπεριστατωμένη δικογραφία μέσα από την οποία ξεδιπλώνεται με γεγονότα και φωτογραφικά ντοκουμέντα όλη η ιστορία του «Εσκο» και των ομάδων του.

f5

Μετά το συμβάν του Φεβρουαρίου του ’20, ο αρχιμαφιόζος βρίσκει καταφύγιο κάπου στον Λυκαβηττό. Μέσω συνδέσμων καταφέρνει να περάσει τα σύνορα και να την… κοπανήσει στην Αλβανία. Τα ίχνη του χάνονται… Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται μέχρι τις 19 Ιουνίου του 2021 που οι αστυνομικοί της ειδικής ομάδας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, που έχουν κατασκηνώσει μέσα και έξω από την Πολυτεχνειούπολης, τον βλέπουν να βγαίνει με ένα αυτοκίνητο και να πηγαίνει στο πάρκο Γουδή.

Αμέσως σήμανε συναγερμός καθώς ο άνθρωπος-φάντασμα εμφανίζεται ξαφνικά και οι αναλυτές της Ασφάλειας αποφασίζουν να τελειώσουν όχι μόνο με αυτόν αλλά και με όλη τη συμμορία του. Πλέον καθημερινά τον βλέπουν να μεταφέρει και να δίνει ναρκωτικά σε βαποράκια, εισπράττοντας τα χρήματα από τις πάσες.

Το πρώτο πράγμα που τους κάνει εντύπωση είναι ότι είναι πάντοτε συνοδηγός σε οχήματα που οδηγούσαν είτε ο αδελφός του είτε γυναίκες. Αυτό, λένε οι αναλυτές, το έκανε γιατί ήθελε να είναι πάντα σε ετοιμότητα για «πόλεμο» και να μπορεί να τραβήξει το πιστόλι που είχε στο τσαντάκι στο ύψος του στήθους του. Το δεύτερο πράγμα που παρατηρούν είναι ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν κινητό τηλέφωνο δικό του ή συνεργών του καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ομάδες χρησιμοποιούσαν ghost numbers, δηλαδή νούμερα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Στις 12 Ιουλίου του 2021 κάνουν την πρώτη προσπάθεια σύλληψης. Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ επιτηρούν το διαμέρισμα που μένει στου Ζωγράφου με τη γυναίκα του και είναι ακροβολισμένοι έτοιμοι να τον συλλάβουν μόλις βγει. Στις 7.10 το πρωινό εκείνης της ημέρας, μια μοτοσικλέτα στην οποία επιβαίνει ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του περνάει τέσσερις φορές έξω από την πολυκατοικία και πέντε λεπτά αργότερα κατεβαίνει ο «Εσκο» έχοντας το δεξί του χέρι στο τσαντάκι, χαϊδεύοντας το όπλο του. Με το που βλέπει τους αστυνομικούς να κατευθύνονται προς το μέρος του, φωνάζει «μπάτσοι πουτ…., θα πεθάνετε», σηκώνει το όπλο, τους απειλεί και έπειτα σκαρφαλώνει στη μηχανή και εξαφανίζεται.

Για έξι ολόκληρους μήνες έμοιαζε σαν να είχε ανοίξει η γη να τον καταπιεί. Ο μίνι στρατός του, αποτελούμενος από 50 και πλέον άτομα, τον καλύπτει μέχρι τις 28 του περασμένου Ιανουαρίου όπου οι αστυνομικοί τον βάζουν και πάλι στο ραντάρ τους. Οπως λένε, όλο αυτό το διάστημα κρυβόταν στις φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνείου στον 6ο και τον 7ο όροφο, αλλάζοντας καθημερινά δωμάτιο. Εκείνο το κρύο βράδυ του Ιανουαρίου, οι αστυνομικές δυνάμεις μαζεύονται στο Τμήμα Ζωγράφου για να στήσουν την επιχείρηση.

Τότε, ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει λοκάρει το κινητό της 22χρονης δοκίμου αστυφύλακα, συντρόφου ενός εκ των κακοποιών, του Αλβανού Βασίλ, που είναι και δεξί χέρι του αρχιμαφιόζου, πιάνει μια περίεργη κωδικοποιημένη συνομιλία που έλεγε «Να προσέχετε, γιατί δεν έχετε καλά λάστιχα». Ο Αλβανός εξαφανίζεται, η επιχείρηση ματαιώνεται και λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Απριλίου στις 2 τα ξημερώματα εντοπίζονται τα ίχνη του σε διαμέρισμα στη λεωφόρο Παπάγου, και μια ομάδα της ΕΚΑΜ μπουκάρει μέσα για να τον πιάσει.

Ομως, όπως προέκυψε από τον κοριό, το «βαθύ λαρύγγι» της ΕΛ.ΑΣ. φρόντισε να ενημερώσει αυτή τη φορά τη γυναίκα του και έτσι… το πουλάκι πρόλαβε να κάνει φτερά. Οι αστυνομικοί δεν το βάζουν κάτω. Το κυνηγητό τους έχει ως αποτέλεσμα το πρωί της 2ας Αυγούστου να τον εντοπίσουν έξω από 5στερο resort στη Βραυρώνα, όπου πήγε να περάσει το τριήμερο με τη γυναίκα του. Μάλιστα, το κλειστό κύκλωμα καμερών του ξενοδοχείου τον καταγράφει να περνάει χαλαρές ώρες με τη βερμούδα του, το μαγιό και την πετσέτα θαλάσσης.

Η αρχή του τέλους για τη δράση του «Εσκο» είχε ξεκινήσει. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, αφού καταφέρνουν να ταυτοποιήσουν 32 συνεργούς του και με στοιχεία τη συμμετοχή τους σε ληστείες, κλοπές και πάσες ναρκωτικών, τους βάζουν όλους στο χέρι το πρωί της Τρίτης, στην Πολυτεχνειούπολη. Εκεί όπου είχαν στήσει το στρατηγείο τους.

Η ζωή στην εστία

Η ειδική ομάδα των αστυνομικών κατέγραφε καθημερινά τις κινήσεις των τριών συμμοριών του «Εσκο». Διαπίστωσε πως τροφοδοτούσε με κοκαΐνη, χασίς και άλλα σκληρά ναρκωτικά μια ομάδα χουλιγκάνων Ελλήνων και Αλβανών, κάποιοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί σε επεισόδια του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος τον περασμένο Μάιο στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι δεν έμεναν στην εστία, παρά πήγαιναν μόνο για να πάρουν ναρκωτικά ή να καταβάλουν τα λεφτά από τις πωλήσεις στο αφεντικό τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει και η περίπτωση δύο αδελφών, ένας εκ των οποίων είναι δικηγόρος Αθηνών και ο οποίος συνελήφθη γιατί κατά τη διάρκεια της εφόδου προσπαθούσε να εξαφανίσει τα ναρκωτικά που ήταν στο διαμέρισμα.

11f4

Οπως διαπιστώθηκε, ο «Εσκο» συνήθιζε να παίρνει μέρος και σε κάποιες ληστείες. Ομως όταν τις έκανε φρόντιζαν οι συνεργοί του να χρησιμοποιεί μία πανάκριβη Mercedes AMG CLA-45 που έκρυβαν σε υπόγειο ιδιωτικό πάρκινγκ στου Παπάγου. Με αυτή λήστεψε μια εταιρεία κοινοχρήστων στου Ζωγράφου και έναν υπάλληλο κάβας στην ίδια περιοχή. Με την ίδια Mercedes, ο «Εσκο» λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 9ης Σεπτεμβρίου σταμάτησε για… έλεγχο ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο φοιτήτριες μέσα στην Πολυτεχνειούπολη. Εκεί, παρουσιάστηκε ως Τζούλιο, έβγαλε το πιστόλι, τις σημάδεψε και τους είπε «Ξέρω πως είσαι της Ασφάλειας». Οι κοπέλες κάλεσαν την Αστυνομία και τους φύλακες των εστιών, οι οποίοι είπαν πως γνωρίζουν τι γίνεται αλλά και τον ρόλο που έχει ο συγκεκριμένος μέσα στις εστίες.

Οι αστυνομικοί πήραν κατάθεση από τρεις φοιτητές, οι οποίοι τους είπαν μεταξύ άλλων πως «πολλοί ένοικοι των φοιτητικών εστιών έγραψαν ότι όταν γύρισαν από τις διακοπές βρήκαν τα δωμάτια διαρρηγμένα και από μέσα έλειπαν πράγματα». Ο δεύτερος φοιτητής είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια συμμορία ατόμων που διαπράττουν διάφορα αδικήματα. Η τρίτη φοιτήτρια στην κατάθεσή της υποστήριξε πως «επικρατεί έντονος φόβος και ανησυχία αφού το κλίμα στις εστίες θυμίζει γκέτο. Παλιότερα ακούγαμε κανονικά μουσική, ενώ πλέον φοβόμαστε μην έρθουν και μας κλέψουν ακόμα και τα ηχοσυστήματα».

Κατσαβίδια

Μέσα από τη δικογραφία προκύπτει ότι η επίθεση με κατσαβίδι που δέχθηκε η 35χρονη αστυνομικός από τον «Εσκο» δεν ήταν αυθόρμητη και τυχαία. Η ομάδα συνήθιζε να χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία όχι μόνο στις ληστρικές επιθέσεις αλλά και για άλλα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. «Οι επιθέσεις με κατσαβίδια φαίνεται να αποτελούσαν τρόπο επέμβασης των μελών της συμμορίας για να καταφέρουν βαρύτατα τραύματα, κάτι το οποίο ο Φεράτι αποπειράθηκε να κάνει σε βάρος αστυνομικών της υπηρεσίας μας την 27.9.2022» αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ενώ παρατίθενται και συμβάντα όπου η συμμορία σακάτευε τα θύματά της. Χαρακτηριστικό είναι το εξής με πρωταγωνιστή τον υπαρχηγό Βασίλ, σύντροφο της δόκιμης αστυνομικού, την 1η Μαρτίου, όπου μετά από συμπλοκή με άλλες ομάδες της Πολυτεχνειούπολης καλεί συνεργό του και αναφέρει πως «Με έχουν βαρέσει με πτυσσόμενο, αλλά εγώ τους γ@@@ με το κατσαβίδι». Στο οπλοστάσιο είχαν και ρόπαλα, ένα εκ των οποίων χρησιμοποίησαν για να τσακίσουν στο ξύλο οδηγό ταξί. «Εχω κοπανήσει έναν ταρίφα άσχημα. Τον έχω κάνει μ@@@ί με το ρόπαλο. Τώρα ψάχνω να παρκάρω» λέει ο δράστης ενώ ο συνομιλητής του τον προτρέπει «πάρε ασθενοφόρο τουλάχιστον ρε μ@@» και εκείνον να απαντά «Εχω φύγει. Τον έχω κάνει μ@@@ί».

WhatsApp-Image-2022-09-29-at-14_00_53

Ενα ακόμη συμβάν ενδεικτικό της αγριότητας είναι ότι στις 28.9.22 άρπαξαν τη μηχανή που βρέθηκε παρκαρισμένη έξω από το σπίτι της δόκιμης αστυνομικού από έναν Ιάπωνα ρίχνοντας του μια μπουνιά στο πρόσωπο!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξάνονται οι ημέρες καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ» στις 15:00 και απογειώθηκε στις 15:20 χρειάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Aκτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια: Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για το Πάσχα

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους το Πάσχα, με μειωμένες τιμές. Με...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Απαιτεί η Γερμανία διακοπή ερευνών για ελληνικούς υδρογονάνθρακες;

Αυτό που έκαναν οι Γερμανοί αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή επί της ουσίας και στην πράξη ΔΕΝ υφίσταται Έλληνας.....

Η φωτογραφία της ημέρας

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την πρωτεύουσα 24 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας

Στην απαγόρευση συγκεντρώσεων για αύριο στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε η ΕΛΑΣ καθώς υπάρχει...

Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη: Γιατί η ΕΛΑΣ τη θεωρεί “πολύ επικίνδυνη” τη πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση

Με ευθείες απειλές για ένοπλες επιθέσεις εναντίον ανθρώπινων στόχων, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή...

Ρέντη: Νέα ευρήματα στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια έχει αποσταλεί ένα πλαστικό κομμάτι της φωτοβολίδας που βρέθηκε στις έρευνες...

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τις συγκεντρώσεις στο Νέο Ηράκλειο παρά την απαγόρευση

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές και στην Αστυνομία για τον φόβο επεισοδίων σήμερα...