Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Πομπέο: Η αμυντική συνεργασία στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα

Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο λίγες μόνο ημέρες πριν από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου οι ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν και λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η διήμερη επίσκεψη του κ Πομπέο στη χώρα μας κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας και εφ’ όσον για πρώτη φορά δεν πραγματοποιείται αντίστοιχη στην Τουρκία εκτιμάται ότι αποστέλλει μήνυμα στην Άγκυρα για την ανάγκη να τερματιστεί το συντομότερο η παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το άμεσο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για μια συμφωνία αναβάθμισης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας προ των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Αυτό εξάλλου τονίζεται σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

«Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους» αναφέρεται ενώ τονίζεται παράλληλα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και κρίσιμης σημασίας εταίρο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».

Η χώρα μας άλλωστε χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, ενώ τονίζεται εκ νέου πως η σχέση Αθήνας – Ουάσιγκτον είναι στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Εξίσου ιδιαίτερης σημασίας ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μάικ Πομπέο λίγο πριν την άφιξή του στη χώρα μας με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ όπου στο επίκεντρο της βρέθηκε η Ανατολική Μεσόγειος.

Ο κ. Πομπέο μάλιστα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των εντάσεων.

Η διήμερη επίσκεψη του κ . Πομπέο θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται επίσης να υπογράψει διμερή συμφωνία για την έρευνα και την τεχνολογία με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδη ενώ θα μετάσχει σε συζήτηση στο digital hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που αφορά στην ενέργεια και στις υποδομές. Οι ΗΠΑ έχουν άλλωστε ενεργό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Β. Ελλάδα και η παρουσία του κ Πομπέο θα αναδείξει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στα Δυτικά Βαλκάνια ειδικά σε αυτούς τους τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων.

Στη συνέχεια ο κ Πομπέο θα μεταβεί στην Κρήτη όπου το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του, ενώ το πρωί της Τρίτης θα επισκεφθούν μαζί τη βάση της Σούδας, εκεί όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακριβώς πριν ένα χρόνο οι δυο χώρες υπέγραψαν την ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) που υπεγράφη το 1990 κι έχει μείνει γνωστή ως η συμφωνία για τις βάσεις.

Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας σε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος: Στη χρήση της βάση της Σούδας, τη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων αλλά και τη χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ αποκτούν μια ταχύτερη παράκαμψη των στενών για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από την Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποια διάσημη σταρ έφτασε στην Ελλάδα σαν τον “Χουντίνι”;

Με καταγωγή από τη γείτονα χώρα και βρετανική υπηκοότητα, η mega star της ποπ...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο...

Ενδοοικογενειακή βία: 141 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 24 ώρες

Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες μέσα σε ένα μόνο...