Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

“Πονοκέφαλος” για τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Για το κύμα ακρίβειας που προκαλεί «πονοκέφαλο» στα νοικοκυριά και πώς αυτό έχει αποτυπωθεί στην αγορά, μίλησε στον Αθήνα 9.84, ο αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου Ευδόκιμος Σαββίδης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το τρίπτυχο αυξημένο κόστος ενέργειας, αυξημένο κόστος στο πρατήριο για τις μετακινήσεις και αυξημένο κόστος στον κλάδο των τροφίμων έχουν καταστρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση που αγγίζει ακόμα και το 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Πρόκειται για ένα κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες και το οποίο λείπει από την αγορά, επομένως, ειδικά ο εμπορικός κλάδος, στενάζει και διανύει την χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαββίδης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά: «Μετά την δεκαετή οικονομική κρίση στη διάρκεια της οποίας χάσαμε το 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακρίβεια, η κατάσταση δεν είναι καλή. Είμαστε σε οριακό σημείο. Η αγορά εκτός τροφίμων και καυσίμων δεν έχει ενσωματώσει τις αυξήσεις διότι ουδείς τολμά να ανεβάσει τις τιμές εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης».

Όπως είπε, το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο για το εμπόριο ενώ ούτε και ο τζίρος των καταστημάτων στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις πήγε καλά.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε μείωση του τζίρου κατά 12% σε σχέση με τον περσινό, κατά τη διάρκεια του οποίου τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοικτά κατά το ήμισυ.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι εν όψει Πάσχα αλλά και με τη βελτίωση του καιρού και την απουσία ανάγκης για θέρμανση, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να αποκομίσουν κάποια έσοδα ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα.

Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, επισήμανε: «Πηγαίνει καλύτερα. Όμως και αυτό απευθύνεται στο ίδιο πορτοφόλι, αυτό του Έλληνα καταναλωτή. Επομένως, ούτε εδώ είναι ρόδινα τα πράγματα. Παρόλα αυτά, επειδή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής – όχι αυτά που αναμέναμε- αλλά αποτελεί μια διέξοδο για τις επιχειρήσεις οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια προνόησαν και δημιούργησαν το ηλεκτρονικό τους κανάλι».

Υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της αγοράς και των επιχειρήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι το να δυσκολεύεται ο Έλληνας πολίτης να καλύψει τις βασικές του ανάγκες σε τρόφιμα, θέρμανση και μετακίνηση είναι μια μη φυσιολογική κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση οφειλών προκειμένου και η κυβέρνηση να εισπράξει τους φόρους αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά με πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τη χώρα

Στη νομοθέτηση του πλαισίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, στη μάχη κατά της ακριβείας,...

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις σε ελαιόλαδο, νερά, φρούτα και λαχανικά τον Φεβρουάριο 

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο φτάνοντας στο 2,9% από 3,1% τον πρώτο μήνα...

Ακρίβεια: Πιέσεις δέχονται οι συντάξεις

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι συντάξεις, παλαιές και νέες, καθώς  παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, εν...

Μειώσεις τιμών από σήμερα σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 1η Μαρτίου, η εφαρμογή των τεσσάρων νέων δραστικών κυβερνητικών μέτρων για...