Ο καρκίνος του λαιμού είναι ένας όρος που δεν χρησιμοποιείται ευρέως από τους γιατρούς, καθώς οι ίδιοι συνηθίζουν να τον αναφέρουν ως καρκίνο του λάρυγγα ή του φάρυγγα.
Ο καρκίνος του λαιμού ή στοματοφαρυγγικός καρκίνος μπορεί να επηρεάσει πολλά σημεία που βρίσκονται εκεί όπως το ρινοφάρυγγα που βρίσκεται πίσω από τη μύτη, τον υποφάρυγγα, ο οποίος βρίσκεται στο κάτω μέρος του στόματος, το λαιμό αλλά και σημεία που βρίσκονται στο επάνω μέρος του στόματος, στη βάση της γλώσσας, στις αμυγδαλές αλλά και στα πλευρικά τοιχώματα του λαιμού.
Είναι πολλές οι φορές, που αυτό που εμείς θεωρούμε ως απλή ίωση τελικά καταλήγει να αποτελεί κύριο σύμπτωμα σοβαρών ασθενειών. Έτσι λοιπόν και στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας πονόλαιμος μπορεί να μην αποδειχθεί και τόσο αθώος όσο εμείς θέλουμε να πιστεύουμε.
Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος ή καρκίνος του λαιμού ξεκινά στο τμήμα του λαιμού που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη μύτη και αποτελεί μία περιοχή, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να μιλούν και να καταπιούν.
Το πρώτο σύμπτωμα αυτού του καρκίνου είναι συνήθως μία ανώδυνη διόγκωση ή εξόγκωμα στο λαιμό.
Άλλα συμπτώματα είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό ή τη γλώσσα, πόνο στο αυτί, δυσκολία στην κατάποση ή αλλαγές στη φωνή, κακή αναπνοή και ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Ο οργανισμός Macmillan Cancer Support που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολύ λιγότερο ανησυχητικές ασθένειες, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχονται από το γιατρό σας» και συμπληρώνει «ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επιτυχία όταν διαγνωστεί νωρίς. Μία χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία αλλά και άλλες στοχευμένες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του στοματοφαρυγγικού καρκίνου».
Φυσικά η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο και το βαθμό του καρκίνου που βρίσκεται ο ασθενής.
Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λαιμού είναι το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού, αλλά και η υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ο ιός HPV.
Μετά τη θεραπεία, θα πρέπει ο ασθενής να κάνει τακτικά check-ups, ωστόσο, οι άνθρωποι που παρατηρούν επιμονή στα παραπάνω συμπτώματα, τότε οφείλουν να απευθυνθούν και να ενημερώσουν το γιατρό τους το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: medicalnews