Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022
5.4 C
Athens

Πώς αλλάζει χέρια η παραγωγική βάση της χώρας

Ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος από τους δανειστές, τα κόκκινα δάνεια και η πτωχευτική διαδικασία οδηγούν σε βαθύ και βίαιο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Την απαρχή ενός ριζικού μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον έλεγχό της από ξένα κεφάλαια, σηματοδοτούν οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και στην επιδημία πτωχεύσεων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σ’ αυτό τον βαθύ και βίαιο μετασχηματισμό, που θα αλλάξει ριζικά τον επιχειρηματικό και οικονομικό χάρτη της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια, οι δανειστές δεν περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Επιλέγουν ρόλο «διευθυντή ορχήστρας».

Τα κλειδιά των τραπεζών

Το κλειδί είναι οι συμφωνημένες με το τρίτο Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους ρυθμίσεις για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Με καθυστέρηση ενός έτους η κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι οι προβλέψεις για τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των διοικήσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών «είναι υπερβολικές και αποκλείουν άξια εγχώρια στελέχη».

Πλην όμως, οι δανειστές, κυρίως μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας SSM, απαιτούν να τηρηθεί με ακρίβεια «το πνεύμα και το γράμμα» του Μνημονίου και του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, που μεταξύ άλλων απαιτεί «στελέχη με 15ετή εμπειρία σε διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία τριετία και χωρίς σχέση με ελληνικές τράπεζες την τελευταία 10ετία»!

Βάσει αυτής και άλλων φωτογραφικών διατάξεων οι δανειστές απαίτησαν την παραίτηση και αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΤΧΣ και το ίδιο θα κάνουν με την επιλογή των διοικήσεων όλων των τραπεζών μέχρι το τέλος του μηνός.

Τα ξένα τραπεζικά στελέχη που προαλείφονται για θέσεις κλειδιά από τους δανειστές, σε μεγάλο βαθμό απηχούν και την ισχυρή επιρροή που ασκούν στην ΕΚΤ και στους δορυφορικούς της οργανισμούς επενδυτικά κεφάλαια που μπήκαν στις ελληνικές τράπεζες κατά την τελευταία τους ανακεφαλαιποίηση.

Με μοχλό τα κόκκινα δάνεια

Ο έλεγχος των διοικήσεων των τραπεζών από τους δανειστές και τα «συμμαχικά» τους επενδυτικά κεφάλαια δεν είναι υπόθεση γοήτρου. Έχει τεράστιο οικονομικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τα περίπου 72 δισ. κόκκινων δανείων (ή 110 δισ. αν υπολογιστεί το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανειακών ανοιγμάτων) που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να θέσουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτών των ανοιγμάτων την προσεχή τριετία, με στόχο να περιοριστεί το ποσοστό τους από το σημερινό 52% στο σύνολο των δανείων περίπου στο μισό.

Οι μηχανισμοί μείωσης είναι συγκεκριμένοι: η απευθείας πώληση των δανείων σε εξειδικευμένα ξένα funds, η συνδιαχείρισή τους από κοινοπρακτικά σχήματα τραπεζών με αντίστοιχα funds, ή η απευθείας αναδιάρθρωσή τους (διαγραφή, πάγωμα τόκων, επιμήκυνση κ.λπ.) από τις ίδιες τις τράπεζες.

Αν και οι κοινωνικές επιπτώσεις της πώλησης ή αναδιάρθρωσης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι, το πεδίο στο οποίο προδιαγράφεται ο βαθύς και βίαιος παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, που είναι και η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων.

Πρακτικά, οι τράπεζες και μέσω αυτών οι δανειστές κρατούν στα χέρια τους όλο τον επιχειρηματικό ιστό της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey για λογαριασμό της ΤτΕ, 1.200 επιχειρηματικοί όμιλοι είναι βεβαρυμμένοι με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 36 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ευρύ δείγμα, η McKinsey επέλεξε 168 ομίλους με 820 επιχειρήσεις σε 21 σημαντικούς κλάδους και άνοιγμα περίπου 11 δισ.

Οι νυν διοικήσεις των τραπεζών είναι μέχρι σήμερα διστακτικές στις αναδιαρθρώσεις των δανείων, περιμένοντας «εγγυήσεις απαλλαγής από αστικές και ποινικές ευθύνες», όπως απαιτούσαν οι δανειστές, αλλά και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου -για τους εξωδικαστικούς διακανονισμούς, για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ή για τον περιορισμό του «βέτο» των μετόχων-, ώστε να διευκολύνεται η αναδιάρθρωση, η συγχώνευση, η εκκαθάριση ή η πώληση μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης.

Οι αλλαγές στη «διακυβέρνηση» των τραπεζών σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της πώλησης των δανείων είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει το πέρασμα εκατοντάδων επιχειρήσεων σε άλλα χέρια, και αρκετών από αυτές, ενδεχομένως των υγιέστερων, σε ξένα χέρια. Σημαντικοί κλάδοι, από τα τρόφιμα μέχρι τον τουρισμό, και από τις ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι το λιανεμπόριο αναμένεται να μονοπωληθούν από λιγότερους και κατά κανόνα ξένους ομίλους.

Η προοπτική αυτή, όπως είναι εύλογο, ενοχλεί σφόδρα και την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ, που ανακαλύπτει όψιμα την απειλή «αφελληνισμού» του πιστωτικού συστήματος και της παραγωγικής βάσης της χώρας, που η ίδια έχει συστηματικά λεηλατήσει και απαξιώσει. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα σ’ αυτή τη διαδικασία άλωσης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία πρέπει να προστεθούν και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι το υπό ποια ξένη σημαία συντελείται, αλλά το ότι γίνεται χωρίς τον παραμικρό δημόσιο έλεγχο και με μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας.

Το… δόλιο άρθρο 99

Αντανάκλαση αυτής της ζοφερής προοπτικής είναι και το ντόμινο πτωχεύσεων από βαριά ονόματα της επιχειρηματικής ελίτ. Παρ’ ότι σε πολλές από τις προσφυγές στην προπτωχευτική διαδικασία του διαβόητου άρθρου 99 υπάρχει η βαριά σκιά της δολίας πτώχευσης, όπως αποκαλύπτει και η κραυγαλέα περίπτωση της Μαρινόπουλος, το βασικό αποτέλεσμα της υποτιθέμενης «προστασίας» είναι ο θάνατος των περισσότερων επιχειρήσεων που προσφεύγουν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την τετραετία 2012-2015 στη διαδικασία του άρθρου 99 προσέφυγαν περίπου 2.000 επιχειρήσεις. Πάνω από τις μισές τέθηκαν σε πτώχευση, λύση ή εκκαθάριση. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες τους απαλλάχτηκαν από βουνά χρεών, «φεσώνοντας» προμηθευτές, Δημόσιο, Ταμεία, εν μέρει τράπεζες, που πάντως είναι πλέον οι προνομιακοί πιστωτές, βάσει του πρώτου προαπαιτούμενου του τρίτου Μνημονίου που ψήφισε πριν ένα χρόνο η προηγούμενη Βουλή.

Ωστόσο, τα χειρότερα θύματα αυτής της «προστασίας» είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων που μένουν χωρίς δουλειά, απλήρωτοι και χωρίς αποζημιώσεις.

Το μόνο χρέος για το οποίο δεν μιλά κανείς και οδηγείται σε σιωπηρή παραγραφή είναι το χρέος της χρεοκοπημένης επιχειρηματικότητας προς την εργασία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαμός με το νέο Εξοικονομώ: Επιδότηση και για επιπλέον αιτήσεις – Εξετάζεται ακόμη και...

Στο «τραπέζι» παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στο νέο Εξοικονομώ, παρά το ότι δεν έχει λήξει ακόμα αυτή που «τρέχει». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι...

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι καλλιτέχνες δικαιούνται την ενίσχυση – Τι αλλάζει με τη νέα...

Νέες αλλαγές προβλέπονται στις προϋποθέσεις στήριξης καλλιτεχνών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού για το μήνα Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική...

Κορωνοχρέη: Τελευταία διορία για τη ρύθμιση των δόσεων

Διορία μόλις 8 ημερών δηλαδή μέχρι στις 26 Ιανουαρίου παρέχει με εγκύκλιο της η ΑΑΔΕ σε περίπου 820.000 υπόχρεους οφειλέτες (9 αυτοαπασχολούμενους -εργοδότες) με...

Επιδότηση λογαριασμών ενέργειας: Ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων – Ποιοι θα την λάβουν τον...

«Ανοίγει» η περίμετρος των δικαιούχων στην επιδότηση λογαριασμών ενέργειας (ρεύματος και φυσικού αερίου). Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή στους δικαιούχους έκπτωσης στους λογαριασμούς ενέργειας...
Έξι στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ

Πότε θα καταβληθούν οι Συντάξεις του Φεβρουαρίου

Aπό την Τρίτη 25 έως και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ,αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η καταβολή να...
Πότε θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για τον Δεκέμβριο

Προς κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023

Προς κατάργηση οδεύει η εισφορά αλληλεγγύης για όλους από το 2023, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο αυτό για...
Υπουργείο Εργασίας: Στις 10 Σεπτεμβρίου, νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας

Υπ. Εργασίας: Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την περίοδο 17-21...

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δεν μπορεί να το χωνέψει! Έξαλλος ο Ερντογάν με την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη

Η πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του...

Σεξ: Μεγάλα χέρια, μεγάλα… προσόντα; Οι επιστήμονες απαντούν

Μπορούμε άραγε να «προβλέψουμε» το μέγεθος του ανδρικού μορίου κοιτάζοντας απλώς τα χέρια, τα...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος...

Ελληνοτουρκικά: Γαλλική βάση στην Λέρο; – Σοκ στην Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Το λιμάνι της Λέρου ήταν η σημαντικότερη ναυτική βάση στον 2ο Π.Π. –...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή