Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021
26 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 330.... Το Βυζάντιο (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη) μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη θεμελιώθηκε το 324 από τον Κωνσταντίνο Α'...

Πώς αλλάζει χέρια η παραγωγική βάση της χώρας

Ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος από τους δανειστές, τα κόκκινα δάνεια και η πτωχευτική διαδικασία οδηγούν σε βαθύ και βίαιο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Την απαρχή ενός ριζικού μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον έλεγχό της από ξένα κεφάλαια, σηματοδοτούν οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και στην επιδημία πτωχεύσεων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σ’ αυτό τον βαθύ και βίαιο μετασχηματισμό, που θα αλλάξει ριζικά τον επιχειρηματικό και οικονομικό χάρτη της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια, οι δανειστές δεν περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Επιλέγουν ρόλο «διευθυντή ορχήστρας».

Τα κλειδιά των τραπεζών

Το κλειδί είναι οι συμφωνημένες με το τρίτο Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους ρυθμίσεις για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Με καθυστέρηση ενός έτους η κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι οι προβλέψεις για τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των διοικήσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών «είναι υπερβολικές και αποκλείουν άξια εγχώρια στελέχη».

Πλην όμως, οι δανειστές, κυρίως μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας SSM, απαιτούν να τηρηθεί με ακρίβεια «το πνεύμα και το γράμμα» του Μνημονίου και του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, που μεταξύ άλλων απαιτεί «στελέχη με 15ετή εμπειρία σε διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία τριετία και χωρίς σχέση με ελληνικές τράπεζες την τελευταία 10ετία»!

Βάσει αυτής και άλλων φωτογραφικών διατάξεων οι δανειστές απαίτησαν την παραίτηση και αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΤΧΣ και το ίδιο θα κάνουν με την επιλογή των διοικήσεων όλων των τραπεζών μέχρι το τέλος του μηνός.

Τα ξένα τραπεζικά στελέχη που προαλείφονται για θέσεις κλειδιά από τους δανειστές, σε μεγάλο βαθμό απηχούν και την ισχυρή επιρροή που ασκούν στην ΕΚΤ και στους δορυφορικούς της οργανισμούς επενδυτικά κεφάλαια που μπήκαν στις ελληνικές τράπεζες κατά την τελευταία τους ανακεφαλαιποίηση.

Με μοχλό τα κόκκινα δάνεια

Ο έλεγχος των διοικήσεων των τραπεζών από τους δανειστές και τα «συμμαχικά» τους επενδυτικά κεφάλαια δεν είναι υπόθεση γοήτρου. Έχει τεράστιο οικονομικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τα περίπου 72 δισ. κόκκινων δανείων (ή 110 δισ. αν υπολογιστεί το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανειακών ανοιγμάτων) που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να θέσουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτών των ανοιγμάτων την προσεχή τριετία, με στόχο να περιοριστεί το ποσοστό τους από το σημερινό 52% στο σύνολο των δανείων περίπου στο μισό.

Οι μηχανισμοί μείωσης είναι συγκεκριμένοι: η απευθείας πώληση των δανείων σε εξειδικευμένα ξένα funds, η συνδιαχείρισή τους από κοινοπρακτικά σχήματα τραπεζών με αντίστοιχα funds, ή η απευθείας αναδιάρθρωσή τους (διαγραφή, πάγωμα τόκων, επιμήκυνση κ.λπ.) από τις ίδιες τις τράπεζες.

Αν και οι κοινωνικές επιπτώσεις της πώλησης ή αναδιάρθρωσης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι, το πεδίο στο οποίο προδιαγράφεται ο βαθύς και βίαιος παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, που είναι και η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων.

Πρακτικά, οι τράπεζες και μέσω αυτών οι δανειστές κρατούν στα χέρια τους όλο τον επιχειρηματικό ιστό της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey για λογαριασμό της ΤτΕ, 1.200 επιχειρηματικοί όμιλοι είναι βεβαρυμμένοι με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 36 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ευρύ δείγμα, η McKinsey επέλεξε 168 ομίλους με 820 επιχειρήσεις σε 21 σημαντικούς κλάδους και άνοιγμα περίπου 11 δισ.

Οι νυν διοικήσεις των τραπεζών είναι μέχρι σήμερα διστακτικές στις αναδιαρθρώσεις των δανείων, περιμένοντας «εγγυήσεις απαλλαγής από αστικές και ποινικές ευθύνες», όπως απαιτούσαν οι δανειστές, αλλά και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου -για τους εξωδικαστικούς διακανονισμούς, για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ή για τον περιορισμό του «βέτο» των μετόχων-, ώστε να διευκολύνεται η αναδιάρθρωση, η συγχώνευση, η εκκαθάριση ή η πώληση μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης.

Οι αλλαγές στη «διακυβέρνηση» των τραπεζών σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της πώλησης των δανείων είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει το πέρασμα εκατοντάδων επιχειρήσεων σε άλλα χέρια, και αρκετών από αυτές, ενδεχομένως των υγιέστερων, σε ξένα χέρια. Σημαντικοί κλάδοι, από τα τρόφιμα μέχρι τον τουρισμό, και από τις ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι το λιανεμπόριο αναμένεται να μονοπωληθούν από λιγότερους και κατά κανόνα ξένους ομίλους.

Η προοπτική αυτή, όπως είναι εύλογο, ενοχλεί σφόδρα και την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ, που ανακαλύπτει όψιμα την απειλή «αφελληνισμού» του πιστωτικού συστήματος και της παραγωγικής βάσης της χώρας, που η ίδια έχει συστηματικά λεηλατήσει και απαξιώσει. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα σ’ αυτή τη διαδικασία άλωσης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία πρέπει να προστεθούν και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι το υπό ποια ξένη σημαία συντελείται, αλλά το ότι γίνεται χωρίς τον παραμικρό δημόσιο έλεγχο και με μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας.

Το… δόλιο άρθρο 99

Αντανάκλαση αυτής της ζοφερής προοπτικής είναι και το ντόμινο πτωχεύσεων από βαριά ονόματα της επιχειρηματικής ελίτ. Παρ’ ότι σε πολλές από τις προσφυγές στην προπτωχευτική διαδικασία του διαβόητου άρθρου 99 υπάρχει η βαριά σκιά της δολίας πτώχευσης, όπως αποκαλύπτει και η κραυγαλέα περίπτωση της Μαρινόπουλος, το βασικό αποτέλεσμα της υποτιθέμενης «προστασίας» είναι ο θάνατος των περισσότερων επιχειρήσεων που προσφεύγουν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την τετραετία 2012-2015 στη διαδικασία του άρθρου 99 προσέφυγαν περίπου 2.000 επιχειρήσεις. Πάνω από τις μισές τέθηκαν σε πτώχευση, λύση ή εκκαθάριση. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες τους απαλλάχτηκαν από βουνά χρεών, «φεσώνοντας» προμηθευτές, Δημόσιο, Ταμεία, εν μέρει τράπεζες, που πάντως είναι πλέον οι προνομιακοί πιστωτές, βάσει του πρώτου προαπαιτούμενου του τρίτου Μνημονίου που ψήφισε πριν ένα χρόνο η προηγούμενη Βουλή.

Ωστόσο, τα χειρότερα θύματα αυτής της «προστασίας» είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων που μένουν χωρίς δουλειά, απλήρωτοι και χωρίς αποζημιώσεις.

Το μόνο χρέος για το οποίο δεν μιλά κανείς και οδηγείται σε σιωπηρή παραγραφή είναι το χρέος της χρεοκοπημένης επιχειρηματικότητας προς την εργασία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σταϊκούρας: Παράταση του προγράμματος "Ηρακλής"

Σταϊκούρας στη Βουλή: Θετικά τα αποτελέσματα του “Γέφυρα ΙΙ”

Ιδιαίτερα θετική απήχηση έχει το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ειδικότερα, ανέφερε ότι...
"Μάχη" με τους θεσμούς για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις λόγω κορωνοϊού

Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ισχυρή ανάπτυξη 4.1% ΑΕΠ το 2021, ισχυρότερη από το 3.6% που αναμένει η Κυβέρνηση, προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις...

Αυξημένο ενδιαφέρον 60 διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα – Τι τους παρουσίασε το υπουργείο...

Το αυξημένο ενδιαφέρον τους για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί...
Συμβούλιο Ρευστότητας: Κεφάλαια ύψους 12,2 δισ. ευρώ διατέθηκαν το 2020 στη στήριξη των επιχειρήσεων

Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη εργασίας

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη εργασίας, ενώ συνεχίζεται...

“ΓΕΦΥΡΑ 2”: Έως το τέλος Μαίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Υποβλήθηκαν ήδη 31.495 αιτήσεις από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η Κυβέρνηση παρατείνει έως και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα...
ΓΣΕΕ, αμοιβή, 28η Οκτωβρίου,

ΓΣΕΕ: Προτείνει την άμεση έναρξη της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού

Την άμεση έναρξη της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού, ώστε να αυξηθεί κατά 159 ευρώ, φθάνοντας τα 809 ευρώ από 650 ευρώ που είναι...

Ο COVID φέρνει τη νέα βιομηχανική επανάσταση με «πράσινη» ιδεολογία

Η πανδημία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για επαναπροσδιορισμό της βιομηχανικής μας δραστηριότητας και στροφή προς την εκμετάλλευση των πόρων μας με περιβαλλοντικά πρότυπα για νέες...

Βρείτε μας

7,791ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος...

Ελληνοτουρκικά: Γαλλική βάση στην Λέρο; – Σοκ στην Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Το λιμάνι της Λέρου ήταν η σημαντικότερη ναυτική βάση στον 2ο Π.Π. –...

Μητσοτάκης στο twitter: Κρατάμε αποστάσεις, κάνουμε χρήση μάσκας και τηρούμε ευλαβικά την υγιεινή χεριών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter) προώθησε το...

Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

Ως ακόμα μια αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζει η...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή