Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Πώς έφθασε στο χθεσινό αδιέξοδο η Σύνοδος Κορυφής – Το αντάρτικο κατά της Μέρκελ

Το τελευταίο πράγμα που περίμενε η Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με το σχέδιο της για το διορισμό του Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς στο τιμόνι της Κομισιόν ήταν η ανταρσία εντός του ΕΛΚ και η σφοδρή αντίδραση μικρών χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Επιστρέφοντας από τη σύνοδο της G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας η Μέρκελ ήταν πεπεισμένη ότι ο 58χρονος Ολλανδός θα γινόταν έστω και δύσκολα αποδεκτός από τους υπόλοιπους ηγέτες στις Βρυξέλλες ως διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ως βετεράνος μαραθώνιων συνόδων περίμενε, βέβαια, ότι η νύκτα θα ήταν μακρά, αλλά όταν ξημέρωσε, δεν είχε ακόμη επιτευχθεί συμφωνία και λίγο μετά το μεσημέρι -και μετά από σχεδόν 19 ώρες διαπραγματεύσεων- αποφασίστηκε να ξανασυναντηθούν οι ηγέτες σήμερα σε μια νέα προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Αντάρτικο από δύο μέτωπα κατά της Μέρκελ

Η Μέρκελ φάνηκε ότι δεν είχε υπολογίσει σωστά την αντίδραση που θα συναντούσε σε δύο μέτωπα, πρώτον από την κεντροδεξιά πολιτική της οικογένεια που ένιωσε προδομένη που η καγκελάριος δέχθηκε να παραχωρήσει το κορυφαίο πόστο του προέδρου της Κομισιόν και δεύτερον από μικρότερες χώρες που αποφάσισαν να δείξουν τα δόντια τους απορρίπτοντας αυτό που θεώρησαν ότι μαγειρεύτηκε παρασκηνιακά στην Οσάκα.

Έτσι, λοιπόν, η Γερμανίδα καγκελάριος, που υπολόγιζε στο ειδικό της βάρος στο ΕΛΚ, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα αντάρτικο από τους συναδέλφους της στην παράταξη και με μια κλίκα χωρών της ανατολικής Ευρώπης που συμμάχησαν με την Ιταλία.

Όπως αποδείχθηκε η προετοιμασία για την αποδοχή της υποψηφιότητας Τίμερμανς ήταν ελλιπέστατη, αφού δεν είχαν δοθεί οι κατάλληλες διαβεβαιώσεις, ούτε είχαν προηγηθεί κάποιες συμφωνίες που θα άνοιγαν τον δρόμο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Tζουζέπε Κόντε ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί ένα πακέτο υποψηφιοτήτων που συμφωνήθηκε μακριά από τις Βρυξέλλες χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Μέρκελ βγήκε «λαβωμένη»

Και μολονότι δεν ήταν η Μέρκελ που είχε εκπονήσει το σχέδιο και το αποδέχθηκε μόνον στο πνεύμα του συμβιβασμού, η σφοδρή αντίδραση που συνάντησε κατάφερε σημαντικό πλήγμα στο κύρος της έστω κι αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έσπευσε να τη συνδράμει -άλλη μια ένδειξη των τριβών στις σχέσεις τους. «Θα πρέπει να αντλήσουμε συμπεράσματα από αυτή την αποτυχία μακροπρόθεσμα», είπε ο Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης.

«Η αξιοπιστία μας έχει κηλιδωθεί βαθιά με αυτές τις υπερβολικές μακρές συναντήσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή» τόνισε οργισμένος. Η απόφαση για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ που περιλαμβάνει και τα άλλα κορυφαία πόστα, μια διαδικασία που σκοντάφτει σε αντικρουόμενα κρατικά συμφέροντα καθώς η ΕΕ προσπαθεί να λάβει υπόψη στη νομή της εξουσίας τους πολιτικούς συσχετισμούς, το φύλο των υποψηφίων και την γεωγραφία.

Η κλεψύδρα αδειάζει γρήγορα…

Οι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι η κλεψύδρα αδειάζει με ανησυχητικά γοργούς ρυθμούς. Το μέτωπο των χωρών της ανατολικής Ευρώπης απορρίπτει εν τω συνόλω του το πακέτο της Μέρκελ κι όχι μόνον τον διορισμό του Τίμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα υπέρ του Ολλανδού πολιτικού και διπλωμάτη μετρούν ανάμεσα σε άλλα το ότι μιλά άπταιστα αρκετές γλώσσες -π.χ. Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά- και ότι έχοντας εργαστεί ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες μόλις από το 2014 δεν θεωρείται μέλος του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Αλλά οι χώρες του Βίζεγκραντ αντιδρούν, αφού ήταν εκείνος που κίνησε τις διαδικασίες επί παραβάσει των κανόνων για το Κράτος Δικαίου σε βάρος της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας.

Λόγω της αντίθεσής τους και της πιθανότητας να συγκροτήσουν ικανή πλειοψηφία για να μπλοκάρει τη συμφωνία ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλησε να τεθεί σε ψηφοφορία το πακέτο όχι μόνον για να μη γίνει εμφανέστερο το ρήγμα, αλλά και επειδή υπήρχε κίνδυνος να απορριφθεί.

Από την άλλη πλευρά οι κεντροδεξιοί ηγέτες που αποδέχθηκαν απρόθυμα τη λεγόμενη «συμφωνία της Οσάκα» που προωθεί η Μέρκελ δεν είναι ικανοποιημένοι με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και ζητούν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως αντάλλαγμα για την υποχώρηση τους από τη διεκδίκηση των ηνίων της Κομισιόν.

Οι διαβουλεύσεις ως τώρα δεν έφεραν αποτέλεσμα. Αλλά η Μέρκελ δεν χάνει τις ελπίδες της. Όπως είπε χθες, «μετά από λίγο ύπνο» οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορέσουν να δουν με φρέσκια ματιά το θέμα. «Η πολιτική είναι η προσπάθεια υλοποίησης του αδύνατου», είπε στους δημοσιογράφους, «κι αυτό χρειάζεται μερικές φορές κάποιο χρόνο»…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών πέρυσι. Είναι η...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα της έκδοσης ευρωομολόγου για την άμυνα της Ευρώπης

Την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου με την οποία θα καλυφθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της...

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Αύριο στη Βουλή οι προτάσεις μου για περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών

«Με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, η αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς...