Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Πώς γλύτωσε τη φυλακή του Χονγκ Κονγκ η 21χρονη Ειρήνη

Αίσιο τέλος μετά από 17 μήνες κράτησης στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ είχε η περιπέτεια της 21χρονης Ειρήνης Μελισσαροπούλου, η οποία κρίθηκε ομόφωνα αθώα.

Ήταν 20 Νοεμβρίου 2017 όταν η 19χρονη από τη Λέσβο συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ έχοντας στην κατοχή της 2,6 κιλά κοκαΐνης. Οι εικόνες από τη σύλληψή της, με την ψηλή κοπέλα να φοράει μαύρη κουκούλα και χειροπέδες, φτάνουν γρήγορα στην Ελλάδα και προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.

Η ίδια είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα με έναν φίλο της με προορισμό αρχικά την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα. Αφού διέμειναν εκεί για δύο μέρες, συνέχισε μόνη της το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ όπου και βρέθηκαν τα ναρκωτικά στην κατοχή της.

Η Ειρήνη ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχαν ναρκωτικά στην τσάντα της και ότι κάποιος τα τοποθέτησε εν αγνοία της στις αποσκευές της. Από την πρώτη στιγμή έλεγε πως είναι αθώα και πως πρόκειται για πλεκτάνη την οποία έχει στήσει ο φίλος της, ενώ τόνιζε όλο αυτό διάστημα πως δεν γνώριζε ότι μετέφερε ναρκωτικά.

Το αυστηρό κινεζικό δικαστήριο δεν πείθεται και αρνείται να ορίσει εγγύηση στη νεαρή, η οποία κινδυνεύει να τιμωρηθεί ακόμα και με ισόβια φυλάκιση. Μάλιστα, και ο δικηγόρος της, Σάκης Κεχαγιόγλου, δηλώνει λίγες ημέρες πριν από τη δίκη πως η αθώωση της κατηγορουμένης θα αποτελέσει έκπληξη.

«Θα ήθελα επίσης να τονίσω, θέση την οποία έχω υποστηρίξει πριν καν την έναρξη της δίκης, ότι θα αποτελέσει έκπληξη για εμένα η ενδεχόμενη αθώωσή της. Ευχάριστη έκπληξη μεν, αλλά πάντως έκπληξη, καθότι ο δικηγόρος πρέπει να αποστασιοποιείται από τη συναισθηματική φόρτιση ή την ατομική του κρίση και να εξετάζει ψύχραιμα και με την απαιτούμενη απόσταση το υλικό της σχετικής δικογραφίας καθώς και τις συνθήκες και το περιβάλλον εκδίκασης της υπόθεσης. Βεβαίως, η ιστορία των ποινικών δικαστηρίων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι γεμάτη από εκπλήξεις… Εύχομαι η περίπτωση της Ειρήνης να αποτελέσει μία από αυτές…» είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά.

Η ανατροπή

Έκπληξη η οποία εν τέλει ήρθε και έφερε χαμόγελα ευτυχίας στην οικογένεια και στους φίλους του μοντέλου. Ποιο ήταν όμως το στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της Ειρήνης; Το γεγονός πως δεν βρέθηκαν δακτυλικά της αποτυπώματα στο πακέτο όπου είχαν τοποθετηθεί τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της, Σάκη Κεχαγιόγλου, «έγινε η εξέταση στο Χονγκ Κονγκ των δακτυλικών αποτυπωμάτων στο δέμα της ναρκωτικής ουσίας και δεν ανιχνεύθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα της Ειρήνης. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με τη ναρκωτική ουσία». Αυτή η ανατροπή της τελευταίας στιγμής ήταν καταλυτική στην απρόσμενη ομόφωνη αθώωση του μοντέλου από το ένορκο κινεζικό δικαστήριο.

Στην κατάθεσή της, η Ειρήνη Μελισσαροπούλου ισχυρίστηκε ότι ο φίλος της ήταν αυτός που έβαλε την κοκαΐνη μέσα στις αποσκευές της. Ταξίδεψαν μαζί από την Αντίς Αμπέμπα, όμως εκείνος της είπε ότι θα φτάσει στο Χονγκ Κονγκ δύο μέρες αργότερα από εκείνη, καθώς είχε βρει πιο φθηνό εισιτήριο. Στο ξενοδοχείο ο φίλος της τής άφησε μια βαλίτσα και την παρακάλεσε να την πάρει μαζί.

Όπως είπε στους δικαστές, του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν κοίταξε καν αν η βαλίτσα έχει κάτι μέσα: προσέθεσε κάτι δικά της καλλυντικά κι άλλα αντικείμενα, και την πήρε μαζί στις αποσκευές της. «Δεν γνώριζα ότι υπήρχαν ναρκωτικά στην τσάντα» επανέλαβε πολλές φορές η 21χρονη στο δικαστήριο.

Μάλιστα, προς ενίσχυση του ισχυρισμού της η νεαρή κοπέλα ανέφερε πως δέχθηκε τρεις ελέγχους στις αποσκευές της και στον τρίτο μόνο βρέθηκαν τα ναρκωτικά. «Αν γνώριζα ότι ο σάκος περιείχε ναρκωτικά γιατί να μην τον πετάξω;» διερωτήθηκε στο δικαστήριο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παγώνουν οι οικοδομικές άδειες στην Αθήνα

Το "πάγωμα" της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών αναμένεται να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ανήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης Χάρης...

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό πορτοκαλί και κάνοντας την ατμόσφαιρα στην Αττική ιδιαίτερα αποπνικτική, με...
Αυξάνονται οι ημέρες καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ» στις 15:00 και απογειώθηκε στις 15:20 χρειάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Aκτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια: Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για το Πάσχα

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους το Πάσχα, με μειωμένες τιμές. Με...

Απαιτεί η Γερμανία διακοπή ερευνών για ελληνικούς υδρογονάνθρακες;

Αυτό που έκαναν οι Γερμανοί αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή επί της ουσίας και στην πράξη ΔΕΝ υφίσταται Έλληνας.....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χονγκ Κονγκ: Επιστήμονες αναπτύσσουν μια πιο φθηνή έκδοση του τεστ Galleri για τον καρκίνο

Μια φθηνή έκδοση του τεστ Galleri, ενός τεστ αίματος που ανιχνεύει με εξαιρετική ακρίβεια...

Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου περιγράφει όσα έζησε στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ: «Με απειλούσαν και μου έλεγαν…»

Για τα όσα εφιαλτικά έζησε από τον Νοέμβριο του 2017 όταν και συνελήφθη στο...

Στην Αθήνα το μοντέλο που αθωώθηκε πανηγυρικά στο Χονγκ Κονγκ για την υπόθεση με την κοκαΐνη

Στην Αθήνα προσγειώθηκε στις 10:30 το πρωί το 21χρονο μοντέλο, που κατηγορήθηκε στο Χονγκ...

Αθωώθηκε ομόφωνα η Ελληνίδα μοντέλο για την κοκαϊνη στο Χονγκ Κονγκ

Ομόφωνα αθώα έκρινε το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ τη νεαρή Ελληνίδα που είχε συλληφθεί...