Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020
26.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού...

Πως κλέβουν τους συνταξιούχους από 5%-15% στις συντάξεις τους!

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να …παίξει με τους συνταξιούχους. Μετά από τα μεγάλα λόγια για προστασία των συντάξεων προχωράει στην …απάτη αφού τους χρεώνει μεγαλύτερες μειώσεις των συντάξεων από 5%- 15%, όπως αποκαλύπτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας καπέλο 5% έως 15% στις μειώσεις συντάξεων βάζει το υπουργείο Εργασίας, χρεώνοντας στους συνταξιούχους μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που τους αναλογούν με βάση το άθροισμα των ποσών που λαμβάνουν από κύρια, μέρισμα ή και επικουρική σύνταξη!

Η αρχή έγινε ήδη με το μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, πέρα από το τσεκούρωμα έως 54% στο καθαρό ποσό του μερίσματος, είχαν την ίδια μείωση που επιβάλλεται πάνω από τα 1.000 ευρώ του αθροίσματος με την κύρια σύνταξη, παρά το γεγονός ότι μετά την περικοπή του μερίσματος, το άθροισμα για πάρα πολλούς συνταξιούχους έπεσε κάτω από τα 1.000 ευρώ και, βάσει νόμου, θα έπρεπε να τους αφαιρεθούν οι κρατήσεις που επιβάλλονταν όταν η σύνταξη με το μέρισμα ήταν πάνω από 1.000 ευρώ.

Η αναιτιολόγητη μείωση που είχαν ήταν ένα 5%, που κανονικά δεν θα έπρεπε να τους επιβληθεί! Το ίδιο συνέβη και σε όσους είχαν άθροισμα πάνω από 1.500 ευρώ και με το νόμο 4093/12 είχαν μείωση 10%.

Τώρα, παρότι κόπηκε το μέρισμα και το νέο άθροισμα σύνταξης και μερίσματος έπεσε κάτω από τα 1.500 ευρώ, τα Ταμεία εξακολουθούν να χρεώνουν το ίδιο ποσοστό περικοπής, δηλαδή 10%, ενώ βάσει νόμου θα έπρεπε να έχουν περικοπή 5%!

Ακόμη μεγαλύτερο καπέλο επιβάλλεται στους συνταξιούχους που βγάζουν άθροισμα πάνω από 2.000 ευρώ (με κύρια, επικουρική ή και μέρισμα).

Με το νόμο 4093/12 επιβλήθηκε περικοπή 15%. Οσοι όμως πληρώθηκαν το μειωμένο μέρισμα και το άθροισμα των αποδοχών τους έπεσε κάτω από τις 2.000 ευρώ, συνέχισαν να έχουν την περικοπή του 15%, ενώ βάσει νόμου θα έπρεπε να πέσουν στο 10%.

Το κόλπο αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας διατηρεί σε ισχύ τους νόμους με τους οποίους θεσπίστηκαν οι παλιές περικοπές και, ειδικά με το νόμο 4093/12, διατηρεί τις ίδιες μειώσεις που είχαν οι συνταξιούχοι επί του παλιού αθροίσματος, ακόμη και αν το νέο άθροισμα κύριας, επικουρικής και μερίσματος είναι κάτω από 1.000, 1.500 ή 2.000 ευρώ.

Για παράδειγμα:

*Συνταξιούχος με άθροισμα κύριας σύνταξης και μερίσματος (πριν από την περικοπή του μερίσματος) 1.591 ευρώ. Από το ποσό αυτό το μέρισμα ήταν 221 ευρώ και η σύνταξη 1.370 ευρώ.

Με το νόμο 4093/12 επιβλήθηκε μείωση 10% και στην κύρια και στο μέρισμα.

Το ποσό της μείωσης ήταν 159 ευρώ και το νέο άθροισμα ήταν 1.432 ευρώ πριν από την εισφορά ασθένειας και το φόρο.

Με την περικοπή που έγινε την Παρασκευή, το μέρισμα μειώθηκε στα 110 ευρώ, που σημαίνει ότι το άθροισμα έπεσε στα 1.480 ευρώ.

Με το ν. 4093 η μείωση θα έπρεπε να αλλάξει και αντί 10% να γίνει 5%, που αντιστοιχεί σε άθροισμα σύνταξης από 1.000 ως 1.500 ευρώ.

Παρά ταύτα, τα Ταμεία χρέωσαν την ίδια μείωση (159 ευρώ) στο σύνολο της σύνταξης, ενώ η μείωση θα έπρεπε να είναι 5%, επί του νέου αθροίσματος, δηλαδή 74 ευρώ (1.480Χ5%=74 ευρώ).
Στην πράξη ίσχυσε διπλάσια μείωση από αυτή που προβλέπει ο νόμος!

Το καπέλο στις μειώσεις συντάξεων μάλιστα αποκαλύπτεται και στα σημειώματα των συνταξιούχων.
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, που λαμβάνουν μέρισμα και πληρώθηκαν πρώτα την κύρια σύνταξη και στη συνέχεια το μειωμένο μέρισμα, διαπίστωσαν ότι η κύρια σύνταξη είχε την ίδια περικοπή (5% ή 10%) ακόμη και αν με την καταβολή του μερίσματος το νέο τους άθροισμα ήταν κάτω από 1.000 ευρώ ή κάτω από 1.500 ευρώ ή κάτω από 2.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση λοιπόν παίρνει με ύπουλο τρόπο παραπάνω από αυτά που θα έπρεπε και μάλιστα από περισσότερους συνταξιούχους. Με το κόλπο αυτό η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας διατηρούν παράνομα τις ίδιες μειώσεις σε μικρότερο άθροισμα συντάξεων!

Και το πιο άδικο είναι ότι ακόμη και όσοι είχαν παλιό άθροισμα σύνταξης και μερίσματος 1.070 ευρώ (890 σύνταξη και 180 μέρισμα) και τους αναλογούσε μείωση 5% (-54 ευρώ), θα συνεχίσουν να υφίστανται παράνομα την ίδια μείωση, ακόμη και αν μετά το ψαλίδι στο μέρισμα, το νέο άθροισμα με την κύρια θα πέσει κάτω από τα 1.000 ευρώ, για τα οποία ο νόμος 4093/12 δεν προβλέπει καμία περικοπή!

Δηλαδή, αν το μέρισμα έπεσε στα 90 ευρώ, τότε το νέο άθροισμα με την κύρια σύναξη είναι 980 ευρώ.
Βάσει του ν. 4093, δεν προβλέπεται μείωση σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Εντούτοις το υπουργείο Εργασίας διατηρώντας παρανόμως τις μειώσεις, συνεχίζει να χρεώνει την περικοπή 5% και στη σύνταξη των 980 ευρώ παραβιάζοντας το νόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τον 4093 ως νόμο-λαιμητόμο στις συντάξεις και σήμερα όχι μόνο τον εφαρμόζει αλλά τον ξεπερνά κιόλας, αφού χρεώνει με περικοπές και τις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ.
«Ψαλίδι» σε πάνω από 400.000 επικουρικές!

Το μεγάλο «ψαλίδι» θα έρθει βέβαια σε έναν, το πολύ δύο μήνες. Οταν θα μπουν στις περικοπές και οι επικουρικές συντάξεις.

Ηδη στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν σε άθροισμα τα 1.300 ευρώ (μικτά) με τις κύριες, αφορούν σε πάνω από 400.000 συνταξιούχους, ενώ αρχικά οι κ. Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος έλεγαν ότι δεν είναι πάνω από 260.000 οι συνταξιούχοι που θίγονται.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν πάρει από τα αρχεία των συνταξιούχων που τηρεί η ΗΔΙΚΑ, οι συνταξιούχοι που πιάνονται στον «κόφτη» των επικουρικών με μικτό άθροισμα (κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.300 ευρώ, προσεγγίζουν τους 420.000!

Το «ψαλίδι» στις επικουρικές θα έρθει στην πληρωμή της σύνταξης που θα πάρουν τον Αύγουστο (2/8) ή το αργότερο με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (2/9) και θα έχει αναδρομική ισχύ από τη σύνταξη Ιουνίου, που την πληρώθηκαν τον Μάιο.

Αν, δηλαδή, μία επικουρική των 250 ευρώ έχει μείωση 30%, ήτοι -75 ευρώ, με την πληρωμή του Σεπτεμβρίου η μείωση αυτή των 75 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά για 3 ή 4 μήνες!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αλλαγή της ώρας για… τελευταία χρονιά – Τι ισχύει από το 2021

Μία ώρα πίσω πρέπει να ρυθμιστούν τα ρολόγια από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 04.00 τα ξημερώματα, λόγω της αλλαγής από τη...
Πρόγραμμα "Γέφυρα": 32.000 οι αιτήσεις συμμετοχής

Συντάξεις Νοεμβρίου: Γιατί δεν πληρώθηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι – Αποκαθίσταται το πρόβλημα

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στην πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να μην δουν στους λογαριασμούς τους ούτε… ευρώ. Αρκετοί μάλιστα, έλαβαν...
Πώς επηρεάζει ο Κορωνοϊός την αγορά ακινήτων

Πώς επηρεάζει ο Κορωνοϊός την αγορά ακινήτων

Τους τρόπους με τους οποίους μια δικηγορική εταιρεία που παρέχει νομικές υπηρεσίες στην αγορά ακινήτων, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που δημιουργεί στο έργο...
Η Τουρκία προκαλεί και ο Στόλτενμπεργκ κοιμάται...

Η Τουρκία προκαλεί και ο Στόλτενμπεργκ κοιμάται…

Σε ακόμη μια προκλητική ενέργεια προχώρησε η Τουρκία, εκδίδοντας NAVTEΧ για στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, ανήμερα των εθνικών επετείων Ελλάδας και Τουρκίας.
Πώς θα εφαρμοστούν από σήμερα το πρωί τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και γενική χρήση μάσκας

Πώς θα εφαρμοστούν από σήμερα το πρωί τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και γενική...

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου στις περιοχές με επίπεδο κινδύνου 3...
Χρυσή Αυγή: Ξεκίνησε η μεταγωγή στις φυλακές

Χρυσή Αυγή: Ξεκίνησε η μεταγωγή στις φυλακές

Ξεκίνησε η μεταγωγή απευθείας από τη ΓΑΔΑ για τις φυλακές, των 37 εκ των 39 καταδικασθέντων για την Χρυσή Αυγή. Διαφεύγει ο...

Κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πάνω από τη Ρόδο

Αμερικανικά, κατασκοπευτικά, αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Ρόδο το απόγευμα της Πέμπτης (22/10), στέλνοντας μήνυμα για την τουρκική προκλητικά στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
948ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αναδρομικά: Νέο “κύμα” αγωγών από συνταξιούχους – Ποιοι και γιατί προσφεύγουν

Οι πληρωμές των αναδρομικών άρχισαν στους συνταξιούχους, όμως την ίδια ώρα πολλοί...

Αναδρομικά: Ποιοι και πόσα θα λάβουν – Τι ισχύει για όσους συνταξιούχους δεν έχουν κάνει αγωγές

Αντίστροφα μετρούν χιλιάδες συνταξιούχοι για να λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν σε...

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά μέσα στο 2020

Παρέμβαση στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή