Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
25.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1948.... Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της "Cathay Pacific". Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με...

Πως κλέβουν τους συνταξιούχους από 5%-15% στις συντάξεις τους!

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να …παίξει με τους συνταξιούχους. Μετά από τα μεγάλα λόγια για προστασία των συντάξεων προχωράει στην …απάτη αφού τους χρεώνει μεγαλύτερες μειώσεις των συντάξεων από 5%- 15%, όπως αποκαλύπτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας καπέλο 5% έως 15% στις μειώσεις συντάξεων βάζει το υπουργείο Εργασίας, χρεώνοντας στους συνταξιούχους μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που τους αναλογούν με βάση το άθροισμα των ποσών που λαμβάνουν από κύρια, μέρισμα ή και επικουρική σύνταξη!

Η αρχή έγινε ήδη με το μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, πέρα από το τσεκούρωμα έως 54% στο καθαρό ποσό του μερίσματος, είχαν την ίδια μείωση που επιβάλλεται πάνω από τα 1.000 ευρώ του αθροίσματος με την κύρια σύνταξη, παρά το γεγονός ότι μετά την περικοπή του μερίσματος, το άθροισμα για πάρα πολλούς συνταξιούχους έπεσε κάτω από τα 1.000 ευρώ και, βάσει νόμου, θα έπρεπε να τους αφαιρεθούν οι κρατήσεις που επιβάλλονταν όταν η σύνταξη με το μέρισμα ήταν πάνω από 1.000 ευρώ.

Η αναιτιολόγητη μείωση που είχαν ήταν ένα 5%, που κανονικά δεν θα έπρεπε να τους επιβληθεί! Το ίδιο συνέβη και σε όσους είχαν άθροισμα πάνω από 1.500 ευρώ και με το νόμο 4093/12 είχαν μείωση 10%.

Τώρα, παρότι κόπηκε το μέρισμα και το νέο άθροισμα σύνταξης και μερίσματος έπεσε κάτω από τα 1.500 ευρώ, τα Ταμεία εξακολουθούν να χρεώνουν το ίδιο ποσοστό περικοπής, δηλαδή 10%, ενώ βάσει νόμου θα έπρεπε να έχουν περικοπή 5%!

Ακόμη μεγαλύτερο καπέλο επιβάλλεται στους συνταξιούχους που βγάζουν άθροισμα πάνω από 2.000 ευρώ (με κύρια, επικουρική ή και μέρισμα).

Με το νόμο 4093/12 επιβλήθηκε περικοπή 15%. Οσοι όμως πληρώθηκαν το μειωμένο μέρισμα και το άθροισμα των αποδοχών τους έπεσε κάτω από τις 2.000 ευρώ, συνέχισαν να έχουν την περικοπή του 15%, ενώ βάσει νόμου θα έπρεπε να πέσουν στο 10%.

Το κόλπο αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας διατηρεί σε ισχύ τους νόμους με τους οποίους θεσπίστηκαν οι παλιές περικοπές και, ειδικά με το νόμο 4093/12, διατηρεί τις ίδιες μειώσεις που είχαν οι συνταξιούχοι επί του παλιού αθροίσματος, ακόμη και αν το νέο άθροισμα κύριας, επικουρικής και μερίσματος είναι κάτω από 1.000, 1.500 ή 2.000 ευρώ.

Για παράδειγμα:

*Συνταξιούχος με άθροισμα κύριας σύνταξης και μερίσματος (πριν από την περικοπή του μερίσματος) 1.591 ευρώ. Από το ποσό αυτό το μέρισμα ήταν 221 ευρώ και η σύνταξη 1.370 ευρώ.

Με το νόμο 4093/12 επιβλήθηκε μείωση 10% και στην κύρια και στο μέρισμα.

Το ποσό της μείωσης ήταν 159 ευρώ και το νέο άθροισμα ήταν 1.432 ευρώ πριν από την εισφορά ασθένειας και το φόρο.

Με την περικοπή που έγινε την Παρασκευή, το μέρισμα μειώθηκε στα 110 ευρώ, που σημαίνει ότι το άθροισμα έπεσε στα 1.480 ευρώ.

Με το ν. 4093 η μείωση θα έπρεπε να αλλάξει και αντί 10% να γίνει 5%, που αντιστοιχεί σε άθροισμα σύνταξης από 1.000 ως 1.500 ευρώ.

Παρά ταύτα, τα Ταμεία χρέωσαν την ίδια μείωση (159 ευρώ) στο σύνολο της σύνταξης, ενώ η μείωση θα έπρεπε να είναι 5%, επί του νέου αθροίσματος, δηλαδή 74 ευρώ (1.480Χ5%=74 ευρώ).
Στην πράξη ίσχυσε διπλάσια μείωση από αυτή που προβλέπει ο νόμος!

Το καπέλο στις μειώσεις συντάξεων μάλιστα αποκαλύπτεται και στα σημειώματα των συνταξιούχων.
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, που λαμβάνουν μέρισμα και πληρώθηκαν πρώτα την κύρια σύνταξη και στη συνέχεια το μειωμένο μέρισμα, διαπίστωσαν ότι η κύρια σύνταξη είχε την ίδια περικοπή (5% ή 10%) ακόμη και αν με την καταβολή του μερίσματος το νέο τους άθροισμα ήταν κάτω από 1.000 ευρώ ή κάτω από 1.500 ευρώ ή κάτω από 2.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση λοιπόν παίρνει με ύπουλο τρόπο παραπάνω από αυτά που θα έπρεπε και μάλιστα από περισσότερους συνταξιούχους. Με το κόλπο αυτό η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας διατηρούν παράνομα τις ίδιες μειώσεις σε μικρότερο άθροισμα συντάξεων!

Και το πιο άδικο είναι ότι ακόμη και όσοι είχαν παλιό άθροισμα σύνταξης και μερίσματος 1.070 ευρώ (890 σύνταξη και 180 μέρισμα) και τους αναλογούσε μείωση 5% (-54 ευρώ), θα συνεχίσουν να υφίστανται παράνομα την ίδια μείωση, ακόμη και αν μετά το ψαλίδι στο μέρισμα, το νέο άθροισμα με την κύρια θα πέσει κάτω από τα 1.000 ευρώ, για τα οποία ο νόμος 4093/12 δεν προβλέπει καμία περικοπή!

Δηλαδή, αν το μέρισμα έπεσε στα 90 ευρώ, τότε το νέο άθροισμα με την κύρια σύναξη είναι 980 ευρώ.
Βάσει του ν. 4093, δεν προβλέπεται μείωση σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Εντούτοις το υπουργείο Εργασίας διατηρώντας παρανόμως τις μειώσεις, συνεχίζει να χρεώνει την περικοπή 5% και στη σύνταξη των 980 ευρώ παραβιάζοντας το νόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τον 4093 ως νόμο-λαιμητόμο στις συντάξεις και σήμερα όχι μόνο τον εφαρμόζει αλλά τον ξεπερνά κιόλας, αφού χρεώνει με περικοπές και τις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ.
«Ψαλίδι» σε πάνω από 400.000 επικουρικές!

Το μεγάλο «ψαλίδι» θα έρθει βέβαια σε έναν, το πολύ δύο μήνες. Οταν θα μπουν στις περικοπές και οι επικουρικές συντάξεις.

Ηδη στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν σε άθροισμα τα 1.300 ευρώ (μικτά) με τις κύριες, αφορούν σε πάνω από 400.000 συνταξιούχους, ενώ αρχικά οι κ. Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος έλεγαν ότι δεν είναι πάνω από 260.000 οι συνταξιούχοι που θίγονται.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν πάρει από τα αρχεία των συνταξιούχων που τηρεί η ΗΔΙΚΑ, οι συνταξιούχοι που πιάνονται στον «κόφτη» των επικουρικών με μικτό άθροισμα (κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.300 ευρώ, προσεγγίζουν τους 420.000!

Το «ψαλίδι» στις επικουρικές θα έρθει στην πληρωμή της σύνταξης που θα πάρουν τον Αύγουστο (2/8) ή το αργότερο με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (2/9) και θα έχει αναδρομική ισχύ από τη σύνταξη Ιουνίου, που την πληρώθηκαν τον Μάιο.

Αν, δηλαδή, μία επικουρική των 250 ευρώ έχει μείωση 30%, ήτοι -75 ευρώ, με την πληρωμή του Σεπτεμβρίου η μείωση αυτή των 75 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά για 3 ή 4 μήνες!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποιοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις προστίθενται στα ειδικά μέτρα στήριξης

Πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Η Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με...
Κορωνοϊός - Αττική: Καθοριστικές οι τρεις επόμενες ημέρες για την άρση του lockdown

Κορωνοιός: 519 κρούσματα, 16 θάνατοι, 321 διασωληνωμένοι

Άλλα 519 νέα κρούσματα κορωνοιού και 16 θανάτους, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 321 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19...
Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Η Κομισιόν ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς...

Γλυκά Νερά: Με ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα ο 32χρονος

Εσπευσμένα για νέα κατάθεση στη ΓΑΔΑ κλήθηκε ο 32χρονος πιλότος, για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης συζύγου του στα Γλυκά Νερά. Στη ΓΑΔΑ...
χωριουδάκι, Αθήνα, διακοπές, παλιοί Αθηναίοι,

Ποιο είναι το μικρό χωριουδάκι της πρωτεύουσας που έκαναν τις διακοπές τους οι παλιοί...

Στις μέρες μας ψάχνουμε εκτός Αθηνών για μέρη να πάμε διακοπές, κάποτε όμως οι κάτοικοί της Αθήνας δεν είχαν τη δυνατότητα για μια απόδραση...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 “ναι” το εργασιακό νομοσχέδιο

Με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 158 θετικές ψήφους υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου...
ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

ΥΠ.ΟΙ.Κ.: Στα 8,16 δισ.ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαίου

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αναδρομικά: Πώς και πότε θα καταβληθούν σε 200.000 συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης

Σε δύο δόσεις θα λάβουν αναδρομικά ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ περίπου 200.000 συνταξιούχοι...

Τέλος Ιανουαρίου η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους

Εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου αναμένεται η καταβολή των αναδρομικών σε όσους από...

Επιδόματα και δώρα: Πότε καταβάλλονται σε συνταξιούχους και εργαζομένους σε αναστολή

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του 2020 έχει ήδη αρχίσει και το καλεντάρι...

Αναδρομικά: Νέο “κύμα” αγωγών από συνταξιούχους – Ποιοι και γιατί προσφεύγουν

Οι πληρωμές των αναδρομικών άρχισαν στους συνταξιούχους, όμως την ίδια ώρα πολλοί είναι εκείνοι...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή