Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
19.9 C
Athens

Πώς ο Μητσοτάκης θα στριμώξει τον Τσίπρα – Οι τρεις κινήσεις που ετοιμάζει

Στη δημιουργία ενός «μετώπου» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης -όπου είναι
εφικτό- προσανατολίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο τη σταδιακή απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που παίζει μονίμως ένα «αποσταθεροποιητικό» ρόλο, στο πολιτικό σκηνικό στοχεύοντας στην ηγεμονία της κεντροαριστεράς και τη «ρεβάνς» για την επιστροφή του στην εξουσία.

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει να λαμβάνει «σάρκα και οστά» με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αρχικά ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς προηλειμμένες αποφάσεις.

Η μόνη «κόκκινη» γραμμή της Κυβέρνησης είναι να προσμετράται η ψήφος τους στο τελικό αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι ανοικτός στις προτάσεις του.

Η Φώφη Γεννηματά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις και τελικά Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής βρήκαν κοινό βηματισμό.

Η συναντίληψη των δύο φαίνεται ότι έπαιξε κομβικό ρόλο και στη στάση των άλλων κομμάτων, πλην του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως διαβλέποντας το επερχόμενο πολιτικό κόστος προέβη σε μια εντυπωσιακή «πιρουέτα», δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος για διάλογο.

Προς το παρόν τουλάχιστον το πολιτικό ταμείο που κάνει το Μαξίμου έχει θετικό πρόσημο, γιατί σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να ανοίξει ένα γόνιμο διάλογο μόνιμης επικοινωνίας με την Χαριλάου Τρικούπη με το σκεπτικό, ότι τα δυο κόμματα σε μια σειρά ζητημάτων δεν τα χωρίζουν χαοτικές διαφορές.

Η πολιτική συναίνεση με το Κίνημα Αλλαγής είναι μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως επίσης μεγάλος στρατηγικός στόχος του είναι να απομονώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και σταδιακά να «κοντύνει» το ποσοστό του, αποσπώντας ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν τα πρώτα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, που υπέστη μεγάλο πλήγμα από την φορομπηχτική πολιτική Τσίπρα – Τσακαλώτου.

Το επόμενο βήμα είναι ο εκλογικός νόμος. Το συγκεκριμένο θέμα χαρακτηρίζεται πολύ πιο δύσκολο πολιτικά από τη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, καθώς το εκλογικό σύστημα συνδέεται με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή και δεν είναι απλή εξίσωση.

Ωστόσο, κοινός παρονομαστής στο συγκεκριμένο μείζον θέμα είναι η ταυτόσημη θέση για κατάργηση της απλής αναλογικής, που ναρκοθετεί την ομαλή πορεία της χώρας, προκαλώντας ακυβερνησία και καταστάσεις πολιτικού χάους.

Στο παρασκήνιο έχει ανοίξει ένα άτυπος διάλογος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια συναίνεση. Θα έλεγε κανείς ότι απλά έχουν γίνει επαφές ανίχνευσης προθέσεων.

Δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να ξανακαλέσει στο γραφείο του, τους πολιτικούς αρχηγούς για ένα νέο γύρο συζητήσεων, χωρίς προαπαιτούμενα.

Η προσδοκία της Κυβέρνησης είναι να τα βρουν Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ στο ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να παίρνει το μπόνους κυβερνησιμότητας. Το «μπόνους» είναι άλλο ένα θέμα προς διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν αποκλείει, όταν φουντώσουν για τα καλά οι σχετικές συζητήσεις, να τεθεί παράλληλα και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκτιμάται ότι αν τελικά Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ συμφωνήσουν στο νέο εκλογικό νόμο, ενδεχομένως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την κεντροαριστερά και κοινής αποδοχής όχι μόνο από Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά αλλά και από άλλα κόμματα.

Παράλληλα θα «οικοδομηθεί» και ένα αδιαπέραστο τοίχος προς τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που σταδιακά θα τον περιθωριοποιήσει πολιτικά.

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ περνά αναγκαστικά από την Χαριλάου Τρικούπη και τη Φώφη Γεννηματά, που αυτόματα γίνεται ρυθμιστής της όλης κατάστασης.

Όσον αφορά τον χειρισμό του Αλέξη Τσίπρα, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι διαθέτει τα κατάλληλα όπλα για να τον οδηγήσει σε νέα οπισθοχώρηση και αναδίπλωση.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την κατάργηση της απλής αναλογικής για να αποδείξει ότι το κόμμα του είναι μεγάλο και διεκδικεί την αυτοδυναμία.
Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...
Κεντροαριστερά: Ξεπέρασε τις 147.000 η συμμετοχή στις εκλογές

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Κουμουνδούρου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των ηγεσιών τους για τον...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, στις έκτακτες ενισχύσεις ενόψει του Πάσχα, στα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού...

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες με θυελλώδεις ανέμους τύπου Foehn και αφρικάνικη σκόνη

Με θυελλώδεις ανέμους, αρκετές λασποβροχές και με αισθητή την παρουσία της σαχαριανής σκόνης στην...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...