Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Πώς θα επιδοτηθούν οι συνεπείς δανειολήπτες

Ανοίγει τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα – γέφυρα που προβλέπει 9μηνη προστασία της πρώτης κατοικίας των κορωνόπληκτων, ξεκίνησε. Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, αναμένεται εκτός απροόπτου, να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η οποία θα υποδεχθεί τις αιτήσεις πράσινων και κόκκινων δανειοληπτών οι οποίοι πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού για την επιδότηση των δόσεων των δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Στην πλατφόρμα ήδη φορτώνονται τα δεδομένα από τις τράπεζες, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ. Οι δανειολήπτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Τaxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα για το εισόδημα και την περιουσία τους ώστε να προκύπτει αν είναι δικαιούχοι ή μη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δανειολήπτης θα καλείται να συμπληρώσει μόνο:

– ποια είναι η πρώτη του κατοικία η οποία είναι προσημειωμένη για το δάνειό του καθώς δεν είναι σε γνώση ούτε της εφορίας ούτε της τράπεζας και

– τα στοιχεία των συνδεδεμένων προσώπων/προστατευόμενων μελών.

Στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα – γέφυρα. Οταν θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται με μήνυμα εάν είναι επιλέξιμος ή όχι.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι δανειολήπτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου και θα εκτείνονται έως τον Ιούνιο του 2021.
Η αίτηση

Σύμφωνα με τη ρύθμιση:

– Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς ταυτοποίησης taxisnet. Μέσω της ταυτοποίησης, ανακτώνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Πλήρη στοιχεία του αιτούντος και ειδικότερα το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, αν είναι επιτηδευματίας.

β) Πλήρη στοιχεία του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του και ειδικότερα το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, αν είναι επιτηδευματίες.

Ο δανειολήπτης συμπληρώνει το τηλέφωνο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του, τις οικογενειακές καταθέσεις σε χώρες εκτός Ελλάδος, και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της κύριας κατοικίας του, ενώ παράλληλα υποβάλλει και τις ακόλουθες υπεύθυνες δηλώσεις:

α) Ότι συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

β) Ότι παρέχει άδεια στους χρηματοδοτικούς φορείς και στο Δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση, όσο και άλλων δεδομένων του που βρίσκονται στην κατοχή των χρηματοδοτικών φορέων

γ) Υπεύθυνη δήλωση αναφορικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, σε περίπτωση που ο αιτών είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για τα κριτήρια επιλεξιμότητας λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αιτούντος, προσαυξημένο σύμφωνα με τα ποσά που προβλέπονται για τα εξαρτώμενα μέλη, που έχει στην επιμέλειά του ο αιτών.

Η υποβολή της αίτησης συνεπάγεται αυτοδίκαια την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου για τον έλεγχο της πλήρωσης των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τον αιτούντα, τον σύζυγο, και τα εξαρτώμενα μέλη

Ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων,

β) πράξη διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του τελευταίου φορολογικού έτους,

γ) πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους.

Τα έγγραφα αντλούνται αυτόματα, εκκινώντας από την τελευταία διαθέσιμη έκδοσή τους, εφόσον δεν έχει παρέλθει η αντίστοιχη προθεσμία υποβολής τους βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Μετά την παρέλευση των προβλεπόμενων προθεσμιών, η αυτόματη άντληση των εγγράφων, εκκινεί από την τελευταία έκδοση, για την οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής.

Με την ολοκλήρωση της ανάκτησης των δεδομένων η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στους χρηματοδοτικούς φορείς, από τους οποίους ανακτώνται αυτόματα μεταξύ άλλων στοιχεία αναφορικά με τις απαιτήσεις προς χρηματοδοτικούς φορείς, το οφειλόμενο ποσό ανά φορέα και την ημερομηνία καθορισμού του ύψους της οφειλής, στοιχεία αναφορικά με την εξυπηρέτηση ή μη των δανειακών υποχρεώσεων στις 29.2.2020, και σε περίπτωση δανείου που ήταν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, στοιχεία αναφορικά με καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του τηρούνται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την εκτιμώμενη αξία τους καθώς και τα στοιχεία βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων επί της κύριας κατοικίας του αιτούντος που βρίσκονται στη διάθεσή τους.

Η αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του αιτούντα και των συνυπογραφόντων, συζύγου και εξαρτώμενων μελών, για την ακρίβεια και την πληρότητα του περιεχομένου και των υποβληθέντων εγγράφων.

Αν αποδειχθεί στη συνέχεια με δημόσια έγγραφα ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής και εφόσον η ανακρίβεια επιδρά στην επιλεξιμότητα του αιτούντος, η συνεισφορά θεωρείται αυτοδικαίως άκυρη, ο οφειλέτης εκπίπτει αυτής για το μέλλον και τα καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται.

Οι δικαιούχοι

Επισημαίνεται ότι στο νέο πρόγραμμα «γέφυρα» μπορούν να ενταχθούν:

  1. Φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
  2. Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020. Το ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

– τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ

– τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ

– τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.

  1. Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2 ο τριμήνου του 2019.
  2. Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  3. Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
  4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.
    Η επιδότηση

Το πρόγραμμα “γέφυρα” έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί.

Κριτήρια αποτελούν η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων και η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας. Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι πράσινο, κόκκινο ή καταγγελμένο.

Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φθάνει τα 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δίκτυ προστασίας για τους δανειολήπτες: Μεγάλο κούρεμα και ποινές για τα funds

Διαφάνεια στις σχέσεις των δανειοληπτών με τα funds, προστασία των ευάλωτων αλλά και, ταυτόχρονα,...

Χατζηδάκης: Προστασία στους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες και όχι σε εκείνους που παριστάνουν τους φτωχούς

Προστασία της πρώτης κατοικίας  μόνον σε πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες και όχι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές...

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Περισσότερες από 50.000 κύριες κατοικίες κινδυνεύουν με πλειστηριασμό – Παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ζητούν οι servicers

Στις επώδυνες  διαδικασίες του πλειστηριασμού τους  κινδυνεύουν να οδηγηθούν περισσότερες από 50.000 ευάλωτες οικογένειες...

Πλαφόν στα επιτόκια: Πώς προστατεύονται οι Έλληνες δανειολήπτες

Καμία επίπτωση δεν θα έχουν οι νέες αυξήσεις επιτοκίων που προανήγγειλε η πρόεδρός της...