Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023
24.9 C
Athens

Πώς θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα

 

Ακόμη και στη ΔΕΗ, για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, σχεδιάζεται να δοθεί μέρος από το κοινωνικό μέρισμα του 2017, για το οποίο κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να φθάσει το 1,1 δισ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι βεβαίως ο κύριος προορισμός του κοινωνικού μερίσματος, ενώ πιθανώς θα επωφεληθούν και οι συνταξιούχοι, που επιβαρύνθηκαν κατά λάθος τα προηγούμενα χρόνια με «φουσκωμένες» εισφορές υπέρ υγείας. Το σενάριο για μη πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΦΚΑ δεν υφίσταται, διαβεβαιώνει αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή.

Θεσμοί και κυβέρνηση συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φθάσει φέτος το 2,8% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου του προγράμματος για 1,75% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει, επομένως, «υπερπλεόνασμα» περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Το μέγεθος είναι εντυπωσιακό, αν σκεφθεί κανείς ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε μόλις πριν από έναν μήνα, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και άρα «υπερπλεόνασμα» μόνο 800 εκατ. ευρώ.

Τελικά, η υπερφορολόγηση –άλλη μία χρονιά–, σε συνδυασμό με την υποεκτίμηση των αποτελεσμάτων του ΕΦΚΑ, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση του στόχου.

Οι διαπραγματεύσεις

Οι θεσμοί, πάντως, επιλέγοντας να κινηθούν συντηρητικά, υπέδειξαν στην κυβέρνηση να διανείμει ως κοινωνικό μέρισμα μόνο ένα μέρος (το 1,1 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με πληροφορίες) και να κρατήσει τα υπόλοιπα (περίπου 810 εκατ. ευρώ) ως απόθεμα ρευστότητας. Άλλωστε, μπορεί να υπάρξουν αναθεωρήσεις, όπως έγινε και το 2016, όταν διαπιστώθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3,8% του ΑΕΠ και όχι 4,2% του ΑΕΠ, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικώς.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν, αλλά κατ’ αρχάς φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στην κατανομή του κοινωνικού μερίσματος ως εξής:

1. Στους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικά ασθενείς ομάδες με εισοδηματικά κριτήρια περίπου τα 600 εκατ. ευρώ.

2. Στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (κυρίως το κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών). Εάν δεν καλυφθεί από το κράτος το κόστος αυτό, η ΔΕΗ θα αυξήσει τα τιμολόγια.

3. Στους συνταξιούχους για την επιστροφή των «φουσκωμένων» εισφορών υπέρ υγείας με τις οποίες επιβαρύνθηκαν από το 2012.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε… ετοιμότητα για την επιστροφή περίπου 300 εκατ. ευρώ σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, εφόσον ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Οι υπηρεσίες του φορέα θα επιδιώξουν την επιστροφή των εισφορών που παρακρατήθηκαν αχρεωστήτως, για την περίοδο 1/1/2012 – 30/6/2016.

Πρόκειται για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που υπολογίστηκαν στο σύνολο των συνταξιούχων επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξής τους, χωρίς να αφαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.

Για το θέμα υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους συνταξιούχους, ενώ και η πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων.

Συνταξιούχοι

Μάλιστα, οι πρώτοι υπολογισμοί των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι σε περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχους θα επιστραφούν, άπαξ, ποσό της τάξης των 10 ευρώ.

Μεγαλύτερες επιστροφές, περίπου 275 ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβουν 660.000 συνταξιούχοι, ενώ περί τους 93.000 θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχων που θα λάβουν από 1.150 έως 3.000 ευρώ.

Βάσει του σχεδιασμού και υπό την προϋπόθεση ότι η εκκαθάριση θα επιτευχθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντός των επόμενων ημερών, η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων, κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017, στο τέλος Νοεμβρίου.

Νέα έξοδος στις αγορές εντός Νοεμβρίου

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιχειρηθεί η δεύτερη έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, με πιθανότερο το διάστημα 13-23 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κινηθεί, αυτήν τη φορά, προχωρώντας σε ανταλλαγή 20 παλαιών εκδόσεων ομολόγων, που λήγουν το 2023 έως 2042, τρέχουσας αξίας 20 δισ. ευρώ, με 4 –κατά πάσα πιθανότητα– εκδόσεις των 5 δισ. ευρώ η κάθε μία, διάρκειας 5 και 7 ετών.

Στην πραγματικότητα, με την κίνηση αυτή, ο ΟΔΔΗΧ δεν αναζητά νέα κεφάλαια, αλλά επιδιώκει να βελτιώσει τη λεγόμενη «καμπύλη» των επιτοκίων και την εμπορευσιμότητα των ομολόγων. Η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή, καθώς η πρώτη φάση της τρίτης αξιολόγησης εξελίχθηκε ομαλά.

Προκρίνεται δε η εκδήλωση της πρωτοβουλίας πριν επιστρέψουν οι θεσμοί και σίγουρα πριν από τον Δεκέμβριο, όταν οι αγορές δεν είναι πρόσφορες για τέτοιες πρωτοβουλίες. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση καλείται να αντεπεξέλθει σε έναν τεράστιο όγκο προαπαιτουμένων, που πρέπει να προωθηθούν μέχρι την επιστροφή των θεσμών. Μόνον εφόσον προχωρήσει η υλοποίησή τους, μπορεί να διατηρεί ελπίδες η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση GPO – Εκλογές 25 Ιουνίου: Ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ

Αύξηση των ποσοστών της ΝΔ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ισχυρή αυτοδυναμία δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της GPO για την εφημερίδα «Τα...
Άποψη, υποχρεωτική εκπαίδευση, ψηφοφόρου,

Εκλογές 2023: Οι περιοχές – κλειδιά της 25ης Ιουνίου

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων ο νομός Λαρίσης αποτελεί το βαρόμετρο, καθώς το αποτέλεσμα που θα δώσει ο μεγαλύτερος νομός...

Εκλογές 2023: Αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες για τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων

Λίγες ημέρες πριν από την δεύτερη τηλεμαχία των αρχηγών (θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιουνίου) και πλέον κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι...

Κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο; – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση και το σενάριο 8κομματικής Βουλής

Η ΝΔ θα είναι σίγουρα πρώτη, ωστόσο όχι και αυτοδύναμη «Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία ή κάλπες τον Αύγουστο»: Αυτό είναι το ερώτημα που θα επικρατήσει στις...

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι – Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή για τις συντάξεις Ιουλίου στους δικαιούχους. Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Ιουλίου θα πληρωθούν ως εξής: Στις 28 Ιουνίου 2023,...
Ιστορίες, Δίστομο, Γερμανοί,

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Όταν το Δίστομο έγινε Κρανίου τόπος από τους Γερμανούς

Σκότωναν με λύσσα όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ακόμα και μωρά που βύζαιναν(!) ενώ πυρπόλησαν μετά τα σπίτια τους. Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη akontogiannidis@yahoo.gr Συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από...

Μητσοτάκης: Έχει πολλά mea culpa να πει ο κ. Τσίπρας για την εξαπάτηση των...

«Οι πολίτες είπαν όχι στην τοξικότητα, όχι στη χυδαιότητα, όχι στο διχασμό. Eπιβράβευσαν την ενότητα, τη σκληρή δουλειά, τον τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο και κυρίως...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μυστικά και παγίδες για το μέρισμα των 700 ευρώ – Τα 14 SOS

Σε 253.000 νοικοκυριά θα καταβληθεί τελικά το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ ,μετά την...

Eπιστροφή μερισμάτων γιά 250.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

Με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν αναδρομικά...

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Παράταση για την υποβολή αιτήσεων

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για όσους θέλουν να υποβάλλουν αίτηση, εκ...

780 ευρώ στους λογαριασμούς σας! Όσα πρέπει να ξέρετε για το κοινωνικό μέρισμα!

Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται φέτος στο Κοινωνικό Μέρισμα 2019. Tο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες...