Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
9.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1837.... Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που ρυθμίζει τα της κυκλοφορίας της εποχής (μετακινήσεις με άμαξες, έφιπποι κ.λ.π.).

Πώς θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα

 

Ακόμη και στη ΔΕΗ, για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, σχεδιάζεται να δοθεί μέρος από το κοινωνικό μέρισμα του 2017, για το οποίο κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να φθάσει το 1,1 δισ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι βεβαίως ο κύριος προορισμός του κοινωνικού μερίσματος, ενώ πιθανώς θα επωφεληθούν και οι συνταξιούχοι, που επιβαρύνθηκαν κατά λάθος τα προηγούμενα χρόνια με «φουσκωμένες» εισφορές υπέρ υγείας. Το σενάριο για μη πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΦΚΑ δεν υφίσταται, διαβεβαιώνει αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή.

Θεσμοί και κυβέρνηση συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φθάσει φέτος το 2,8% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου του προγράμματος για 1,75% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει, επομένως, «υπερπλεόνασμα» περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Το μέγεθος είναι εντυπωσιακό, αν σκεφθεί κανείς ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε μόλις πριν από έναν μήνα, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και άρα «υπερπλεόνασμα» μόνο 800 εκατ. ευρώ.

Τελικά, η υπερφορολόγηση –άλλη μία χρονιά–, σε συνδυασμό με την υποεκτίμηση των αποτελεσμάτων του ΕΦΚΑ, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση του στόχου.

Οι διαπραγματεύσεις

Οι θεσμοί, πάντως, επιλέγοντας να κινηθούν συντηρητικά, υπέδειξαν στην κυβέρνηση να διανείμει ως κοινωνικό μέρισμα μόνο ένα μέρος (το 1,1 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με πληροφορίες) και να κρατήσει τα υπόλοιπα (περίπου 810 εκατ. ευρώ) ως απόθεμα ρευστότητας. Άλλωστε, μπορεί να υπάρξουν αναθεωρήσεις, όπως έγινε και το 2016, όταν διαπιστώθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3,8% του ΑΕΠ και όχι 4,2% του ΑΕΠ, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικώς.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν, αλλά κατ’ αρχάς φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στην κατανομή του κοινωνικού μερίσματος ως εξής:

1. Στους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικά ασθενείς ομάδες με εισοδηματικά κριτήρια περίπου τα 600 εκατ. ευρώ.

2. Στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (κυρίως το κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών). Εάν δεν καλυφθεί από το κράτος το κόστος αυτό, η ΔΕΗ θα αυξήσει τα τιμολόγια.

3. Στους συνταξιούχους για την επιστροφή των «φουσκωμένων» εισφορών υπέρ υγείας με τις οποίες επιβαρύνθηκαν από το 2012.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε… ετοιμότητα για την επιστροφή περίπου 300 εκατ. ευρώ σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, εφόσον ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Οι υπηρεσίες του φορέα θα επιδιώξουν την επιστροφή των εισφορών που παρακρατήθηκαν αχρεωστήτως, για την περίοδο 1/1/2012 – 30/6/2016.

Πρόκειται για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που υπολογίστηκαν στο σύνολο των συνταξιούχων επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξής τους, χωρίς να αφαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.

Για το θέμα υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους συνταξιούχους, ενώ και η πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων.

Συνταξιούχοι

Μάλιστα, οι πρώτοι υπολογισμοί των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι σε περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχους θα επιστραφούν, άπαξ, ποσό της τάξης των 10 ευρώ.

Μεγαλύτερες επιστροφές, περίπου 275 ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβουν 660.000 συνταξιούχοι, ενώ περί τους 93.000 θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχων που θα λάβουν από 1.150 έως 3.000 ευρώ.

Βάσει του σχεδιασμού και υπό την προϋπόθεση ότι η εκκαθάριση θα επιτευχθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντός των επόμενων ημερών, η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων, κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017, στο τέλος Νοεμβρίου.

Νέα έξοδος στις αγορές εντός Νοεμβρίου

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιχειρηθεί η δεύτερη έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, με πιθανότερο το διάστημα 13-23 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κινηθεί, αυτήν τη φορά, προχωρώντας σε ανταλλαγή 20 παλαιών εκδόσεων ομολόγων, που λήγουν το 2023 έως 2042, τρέχουσας αξίας 20 δισ. ευρώ, με 4 –κατά πάσα πιθανότητα– εκδόσεις των 5 δισ. ευρώ η κάθε μία, διάρκειας 5 και 7 ετών.

Στην πραγματικότητα, με την κίνηση αυτή, ο ΟΔΔΗΧ δεν αναζητά νέα κεφάλαια, αλλά επιδιώκει να βελτιώσει τη λεγόμενη «καμπύλη» των επιτοκίων και την εμπορευσιμότητα των ομολόγων. Η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή, καθώς η πρώτη φάση της τρίτης αξιολόγησης εξελίχθηκε ομαλά.

Προκρίνεται δε η εκδήλωση της πρωτοβουλίας πριν επιστρέψουν οι θεσμοί και σίγουρα πριν από τον Δεκέμβριο, όταν οι αγορές δεν είναι πρόσφορες για τέτοιες πρωτοβουλίες. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση καλείται να αντεπεξέλθει σε έναν τεράστιο όγκο προαπαιτουμένων, που πρέπει να προωθηθούν μέχρι την επιστροφή των θεσμών. Μόνον εφόσον προχωρήσει η υλοποίησή τους, μπορεί να διατηρεί ελπίδες η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έρχεται με πρόταση – “βόμβα” για φρεγάτες η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα

Η χθεσινή αποκάλυψη ότι η αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου MMSC «ναυαγεί» από τις επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού έφερε σειρά εξελίξεων εν...

Εξοικονομώ: Πώς εξασφαλίζονται έως 76.270 ευρώ – Η διαδικασία και οι δαπάνες που καλύπτει...

Ανοίγει ξανά για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» σε τέσσερις Περιφέρειες, από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021: Το πρόγραμμα «μοιράζει» επιδοτήσεις...
Χαρδαλιάς: Παρατείνεται για ακόμη μία εβδομάδα το lockdown

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται για ακόμη μία εβδομάδα το lockdown

Tην παράταση του lockdown για μια ακόμα εβδομάδα κατά την οποία θα ισχύουν τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας και Διαχείρισης Κρίσεων,...
Χρέη προς το Δημόσιο με ρύθμιση έως 120 δόσεις

Χρέη προς το Δημόσιο με ρύθμιση έως 120 δόσεις

Τη δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία προέρχονται από δάνεια για τα οποία έχουν καταπέσει οι κρατικές...
Μητσοτάκης - Χατζηδάκης: Ξεκινάει η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Μητσοτάκης – Χατζηδάκης: Ξεκινάει η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Η ατζέντα της κυβέρνησης για ανεργία, εργασία και ασφάλιση Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εργασίας,...
"Πράσινο φως"! Την 1η Φεβρουαρίου η επαναλειτουργία Γυμνασίων – Λυκείων

“Πράσινο φως”! Την 1η Φεβρουαρίου η επαναλειτουργία Γυμνασίων – Λυκείων

Το "πράσινο φως" για την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου, άναψε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με ομόφωνη απόφαση. Στην ατζέντα των...
Αττική: Κατά 35% μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, λόγω πανδημίας

Αττική: Κατά 35% μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, λόγω πανδημίας

"Χειρόφρενο" τράβηξαν το 2020 λόγω της πανδημίας αρκετοί εγχώριοι αγοραστές ακινήτων με αποτέλεσμα οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, να...

Βρείτε μας

7,719ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μυστικά και παγίδες για το μέρισμα των 700 ευρώ – Τα 14 SOS

Σε 253.000 νοικοκυριά θα καταβληθεί τελικά το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ ,μετά την...

Eπιστροφή μερισμάτων γιά 250.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

Με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν αναδρομικά...

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Παράταση για την υποβολή αιτήσεων

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για όσους θέλουν να υποβάλλουν αίτηση, εκ...

780 ευρώ στους λογαριασμούς σας! Όσα πρέπει να ξέρετε για το κοινωνικό μέρισμα!

Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται φέτος στο Κοινωνικό Μέρισμα 2019. Tο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή