Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Πόσα χρήματα βγάζει ένας ευρωβουλευτής;

Μισθοί, ημερήσια επιδόματα και κατ’ αποκοπή έξοδα. Κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να υπολογίζει σε κάποια επιπλέον εισοδήματα, τα οποία σε συνδυασμό με τις σταθερές απολαβές δημιουργούν ένα ικανοποιητικό -για κάποιους- μηνιαίο εισόδημα.

Υπάρχουν, όμως και άλλοι που φαίνεται πως δεν αρκούνται στα όσα μπορεί να τους προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον οικονομικό τομέα, επιτρέποντας δωροδοκίες από το Κατάρ, γράφει το βελγικό μέσο VRT, το οποίο αναλύει διεξοδικά τα μηνιαία έσοδα ενός ευρωβουλευτή.

Πόσα χρήματα παίρνει, λοιπόν, ένας ευρωβουλευτής και με πόση διαφάνεια το αντιμετωπίζει αυτό το Ευρωκοινοβούλιο;

Σύμφωνα με τον Wouter Wolfs, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο KU Leuven, τα κύρια προβλήματα είναι τα επιδόματα που προστίθενται στους μισθούς, με αποτέλεσμα το συνολικό μηνιαίο εισόδημα ενός ευρωβουλευτή να ανέρχεται σε περίπου 15.000-20.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο μεικτός μηνιαίος μισθός ενός ευρωβουλευτή το 2022 είναι 9.386,29 ευρώ. Σύμφωνα με το VRT, το ποσό αυτό είναι το ίδιο και για τους 705 ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του αντιπροέδρου. Από αυτό αφαιρούνται ένας ευρωπαϊκός φόρος καθώς και τα ασφάλιστρα. Το αποτέλεσμα είναι ένας καθαρός μηνιαίος μισθός της τάξης των 7.316,63 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σταθερό και ανέρχεται στο 38,5% του μισθού ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τα ημερήσια και μηνιαία επιδόματα των ευρωβουλευτών φτάνουν το ποσό ενός επιπλέον μισθού

Πέραν του μισθού τους, οι ευρωβουλευτές αποζημιώνονται και για τα έξοδά τους. Για παράδειγμα, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση 338 ευρώ για κάθε ημέρα που παρίστανται στη Ευρωβουλή για την εργασία τους. Αυτά τα χρήματα προορίζονται κυρίως για γεύματα και έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία. Επίσης, παίρνουν πάγιο επίδομα 4.778 ευρώ μηνιαίως για γενικά επαγγελματικά έξοδα, στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το κόστος τηλεφώνου και σύνδεσης στο διαδίκτυο, συνδρομές σε πλατφόρμες ενημέρωσης και οργάνωση συνεδρίων.

Δεν είναι πάντα σαφές πώς ακριβώς ξοδεύουν αυτά τα χρήματα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς οι έλεγχοι στον τομέα αυτόν είναι περιορισμένοι.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με ένα επίδομα εξόδων, το οποίο μάλιστα καταβάλλεται σε ξεχωριστό λογαριασμό. Θεωρητικά, ο αχρησιμοποίητος προϋπολογισμός πρέπει να επιστραφεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, με αποτέλεσμα το επίδομα να μετατρέπεται ουσιαστικά σε έναν πρόσθετο μισθό», σημειώνει στο VRT ο Wolfs.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται εδώ και πολύ καιρό συζήτηση για περισσότερο έλεγχο στους μισθούς και τα έξοδα των ευρωβουλευτών.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι ένας τέτοιος έλεγχος απαιτεί 60 με 70 εργαζόμενους και άρα κοστίζει πολλά χρήματα. «Αυτό μου φαίνεται λίγο υπερβολικό» λέει ο Wolfs, και προσθέτει: «Είναι πολύ πιο εύκολο οι ευρωβουλευτές να χρησιμοποιήσουν μέρος της αμοιβής τους για να πληρώσουν έναν εξωτερικό ελεγκτή για τη διεξαγωγή του ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζονται πρόσθετοι πόροι».

Ο μεικτός μισθός των ευρωβουλευτών δεν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης

Ο Wolfs τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτουργεί γενικά με αρκετή διαφάνεια. «Έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα και υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, και για τους μισθούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα θεσμικά όργανα, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο διαφανή από το Βέλγιο. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Το αν οι μισθοί και τα επιδόματα είναι υψηλά είναι μια ατελείωτη συζήτηση, λέει ο Wolfs. «Ο ακαθάριστος μισθός από μόνος του δεν είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι π.χ. στο Βέλγιο, αλλά οι φόροι είναι χαμηλότεροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για κάποιον που βγάζει λιγότερα, ο πειρασμός να δωροδοκηθεί είναι μεγαλύτερος. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές για τους οποίους ο τρέχων μισθός προφανώς δεν επαρκεί».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κίνα: Δεκατέσσερις νεκροί, 5 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην επαρχία Σετσουάν

Κατολίσθηση, που σημειώθηκε στη νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Σετσουάν, στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους ενώ αγνοείται η τύχη άλλων πέντε, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό...

Ερντογάν: Ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τα νέα μέλη του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Ερντογάν ορκίστηκε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου, υποσχόμενος συνταγματική αναθεώρηση. Το...
Άποψη, υποχρεωτική εκπαίδευση, ψηφοφόρου,

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα 44 κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι...

Σαράντα τέσσερα κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μεταξύ αυτών...
Δημοσκόπηση MARC: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Άνετη αυτοδυναμία ΝΔ, παγιωμένη ψαλίδα και επτακομματική Βουλή

Άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερβαίνει τις 20 μονάδες προβλέπουν οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις και ταυτόχρονα προεξοφλούν επτακομματική...

Τουρκία: Σήμερα η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη την προηγούμενη Κυριακή στην προεδρία της Τουρκίας, θα ορκιστεί σήμερα στην Άγκυρα για μια νέα πενταετή θητεία...

Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και τι αλλάζει σε σχέση...

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου...

Τέμπη: Νέες κακουργηματικές διώξεις σε 5 διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ

Νέες διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατά πέντε στελεχών του ΟΣΕ, άσκησε σήμερα η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, για την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι διώξεις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΣΥ: Επιπλέον μισθός 1.800 ευρώ για όσους γιατρούς πάνε σε άγονες περιοχές το καλοκαίρι

Οι γιατροί του ΕΣΥ που μετακινούνται, από σήμερα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σε συγκεκριμένες...

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός – Τα 19 επιδόματα που «φουσκώνουν» και οι διπλά κερδισμένοι

Σε ισχύ από σήμερα, 1η Απριλίου οι νέες «φουσκωμένες» κατώτατες αποδοχές: Διπλά κερδισμένοι βγαίνουν...

Κατώτατος μισθός: Τα τρία σενάρια για την αναπροσαρμογή – Ποια επιδόματα και πόσο αυξάνονται

Δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός που αυξάνεται από 1η Απριλίου. Η αναπροσαρμογή των...

ΑΑΔΕ: Οδηγός με 50 ερωτήσεις-απαντήσεις  για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων – χρημάτων

Ένα νέο οδηγό 50 ερωτήσεων και απαντήσεων για όσους φορολογούμενους πρόκειται να προχωρήσουν στην...