Από 1,5 δις έως και περίπου 4 δις ευρώ, εκτιμούν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση ότι θα κοστίσει στον κρατικό κορβανά η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Η οριστική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου βρίσκεται στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου, δεδομένου ότι παράγει οικονομικά και νομικά αποτελέσματα.
Ειδική ομάδα εργασίας, θα προσδιορίσει το κόστος αλλά και τις νομικές πτυχές της απόφασης.
Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες κατάρτισης νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με στόχο το προσχέδιο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Όπως εκτιμάται, η απόφαση του ΣτΕ φέρνει στο προσκήνιο τρία ζητήματα:
-Την αποκατάσταση του ύψους της επικουρικής σύνταξης για 260.000 συνταξιούχους, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016.
-Τον επανυπολογισμό των νέων συντάξεων που εκδόθηκαν με βάση τον τρόπο υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου και
-την καταβολή αναδρομικών για το νομικά ακάλυπτο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη θετική για τους συνταξιούχους απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Το ύψος της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού, θα κριθεί από τρία σημεία:
-Σε πόσες δόσεις θα επιστραφούν τα αναδρομικά του 10μηνου (εξετάζεται το ενδεχόμενο των τουλάχιστον 60 δόσεων).
-Το αν θα βρεθεί ή όχι, συνταγματικά κατοχυρωμένη φόρμουλα για την κάλυψη των περικοπών στις επικουρικές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ώστε αυτές να διατηρηθούν.
-Το αν θα καταβληθούν τα αναδρομικά του 10μηνου σε όλους τους συνταξιούχους ή μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικώς.