Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Πόσο σημαντικό είναι οι έφηβοι να τρώνε καρύδια

Η δομή και η λειτουργία του εγκεφάλου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι νέοι να ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Επειδή η εφηβεία είναι η περίοδος που οι άνθρωποι αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται και να κάνουν τις δικές τους διατροφικές επιλογές, συχνά καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές που δεν περιέχουν τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι όμως απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία του εγκεφάλου.

Νέα γαλλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι που τρώνε καρύδια έχουν υγιή εγκέφαλο στα γεράματα και είναι απαλλαγμένοι από το άγχος.

Αντίθετα, οι έφηβοι που δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής, κινδυνεύουν με απώλεια μνήμης στην ενηλικίωση, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται επίσης σε μεγάλες ποσότητες στα λιπαρά ψάρια, τη σόγια και το σπανάκι.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών έβαλαν ποντίκια σε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μέχρι την πρώιμη εφηβεία.

Στη συνέχεια κάποια ποντίκια άρχισαν να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα ποντίκια αυτά είχαν στην εφηβεία μειωμένα επίπεδα θρεπτικών ουσιών στον προμετωπιαίο φλοιό και τον επικλινή πυρήνα.

Η πρώτη περιοχή είναι σημαντική για τη ρύθμιση των συναισθημάτων, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τους εθισμούς.

Η κακής ποιότητας διατροφή αποδυνάμωσε τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στις περιοχές αυτές, μειώνοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο διατροφολόγος Rob Hobson, δήλωσε για τα οφέλη των καρυδιών στο MailOnline: «Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου. Είναι επίσης πλούσια πηγή σεληνίου, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Neuroscience.

Προηγούμενη έρευνα Δανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των καρυδιών μπορούν να αποτρέψουν την τροφική δηλητηρίαση, ενώ ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι μπορούν να μειώσουν στο μισό τις βλάβες που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Imperial College London, η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Ειδικά τα καρύδια και οι ηλιόσποροι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις κυτταρικές βλάβες.

 

Πηγή: onmed.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί τον εγκέφαλό σου «νέο». Κι’ όμως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International...
Η πανδημία μείωσε τις γεννήσεις

Μελέτη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας κατά 2 χρόνια

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για το σώμα και τον ψυχισμό της γυναίκας. Το γυναικείο σώμα υφίσταται σημαντικές μεταμορφώσεις για να υποστηρίξει το έμβρυο που αναπτύσσεται. Ωστόσο, μια...

5 συνήθειες που αποβάλουν το μαγνήσιο από τον οργανισμό μας

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο μαγνήσιο και το πόσα οφέλη παρέχει στον οργανισμό μας. Συμμετέχει ενεργά σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, ρυθμίζοντας επιμελώς...

Βρήκαν τον “διακόπτη” που σταματάει τα αυτοάνοσα νοσήματα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι καλό στο να διακρίνει μεταξύ της χημείας του σώματός μας και της χημείας ενός παθογόνου “εισβολέα”. Όταν, όμως, δυσλειτουργεί μπορεί...

Αυτά είναι τα τρία ποτά που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Η υγεία της επιδερμίδας μας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο την περιποιούμαστε, αλλά και από όσα καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν τρία...

Έρχεται το τέλος του AIDS

Μία πολλά υποσχόμενη υπό ανάπτυξη θεραπεία δίνει ελπίδες για την εξάλειψη του AIDS καθώς οι επιστήμονες λένε ότι έχουν καταφέρει να εκριζώσουν επιτυχώς τον...
Οι πρώτες "καμπάνες" σε οίκους ευγηρίας

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας, μιας πάθησης που προσβάλλει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα προφανή συμπτώματα της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κάνναβη και αλκοόλ ψηλά στις προτιμήσεις των εφήβων – Ξεκινούν από τα 14

Κάνναβη και αλκοόλ είναι οι ουσίες που επιλέγουν οι έφηβοι ξεκινώντας τη χρήση τους,...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Πως δημιουργούμε κλίμα ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τα έφηβα παιδιά μας

Όταν ήμασταν νέοι γονείς και ξεφυσούσαμε για τις δυσκολίες και τις αγωνίες που είχαμε...

Τέσσερις ώρες τη μέρα μπορούν οι έφηβοι να περνάνε μπροστά σε υπολογιστές και δύο στο κινητό τους

Σε ένα κόσμο οθονών και δικτύων, οι έφηβοι έχουν όφελος -και ψυχικό- αν περνάνε...

Λας Βέγκας: Έφηβος πέθανε από σπάνια αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο

Έκκληση για ψυχραιμία απευθύνουν ερευνητές, μετά τον θάνατο έφηβου από σπάνια εγκεφααλοφάγο αμοιβάδα, όταν...