Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Πότε ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια – Η πιο πιθανή ημερομηνία

Με τηλεκπαίδευση συνεχίζονται τα μαθήματα στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας καθώς η Επιτροπή των ειδικών ακόμα δεν έχει δώσει το “πράσινο φως” για να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση.

Για το θέμα ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων και εάν υπάρχει η σκέψη να ανοίξει νωρίτερα η Γ’ Λυκείου.

Δήμος Αθηναίων: Καθαρά και ασφαλή υποδέχονται τη Δευτέρα μαθητές και δασκάλους τα Δημοτικά Σχολεία

Συλλέγουμε δεδομένα και τα δίνουμε στην επιτροπή

“Η λογική είναι να συλλέγουμε δεδομένα, να τα δίνουμε στην επιτροπή, να εισηγείται η επιτροπή και να αποφασίζουμε. Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως καταλαβαίνετε όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε συσχετισμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση σε σχέση με το συνδυαστικό άνοιγμα δημοτικών και λιανεμπορίου”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επειδή η κυβέρνηση θέλει να ανοίγει με ασφάλεια και λαμβάνοντας αποφάσεις σε εβδομαδιαία βάση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, “πρώτα θα χρειαστεί μια περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει – δηλαδή άνοιγμα λιανεμπορίου και δημοτικών – και στη συνέχεια αφού λάβουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις”.

Ουσιαστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι το αποτύπωμα της πρώτης φάσης της άρσης του lockdown θα αξιολογηθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων και στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουν να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Η Επιτροπή των ειδικών έχει ζητήσει να υπάρξει μια περίοδος 15 ημέρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των ειδικών έχει ζητήσει να υπάρξει μια περίοδος 15 ημέρων πριν υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, για να δουν τα αποτελέσματα της αύξησης της κινητικότητας που θα προκύψει. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι το λιανεμπόριο ανέβασε ρολά σήμερα, η πιο πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων και μέλους της Επιτροπής Χαράλαμπου Γώγου, μέσα στο Σαββατοκύριακο. “Εάν το άνοιγμα της αγοράς, δεν δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες”, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

“Είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου , απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο” ανέφερε, σημειώνοντας πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. “Αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα” είπε.

“Θέλω να πιστεύω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε για τα γυμνάσια και τα λύκεια, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσει η επαναλειτουργία τους”, δήλωσε το Σάββατο στο MEGA η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Πάντως, όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξει από τον Φεβρουάριο, είπε: “Όχι, απαραίτητα. Θα το συζητήσουμε. Θέλουμε το συντομότερο να γυρίσουν στην τάξη τα παιδιά”. Απαντώντας στις πληροφορίες που ήθελαν άνοιγμα μόνο της γ’ λυκείου, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν στους καθηγητές και την παρουσία τους στις τάξεις. ‘Παρόλο που η μέριμνα του υπουργείου είναι να ανοίξει το συντομότερο αφού οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι ειδικοί θα αποφασίσουν πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες”, ανέφερε.

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας δημοτικών-νηπιαγωγείων

Ο κ. Ταραντίλης είπε ακόμη πως είναι σημαντικό και το γεγονός ότι η “πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια”. “Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%” τόνισε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Sports pass: Έρχεται voucher 300 ευρώ για μαθητές Γυμνασίου

Την παροχή ενός voucher για μαθητές της Α’ Γυμνασίου, ύψους 300 ευρώ, που θα...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...