Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020
11 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

Πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τι «κόλλησε» το Taxisnet

Μετά το Πάσχα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου το σύστημα κόλλησαν μπροστά σε εμπόδια που προέβαλαν οι ίδιες οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίες αφενός καθυστέρησαν να εκδώσουν και κοινοποιήσουν την εγκύκλιο για τον υπολογισμό των φορολογητέων παροχών σε είδος που αφορούν στα εταιρικά αυτοκίνητα αφετέρου δεν δέχθηκαν να διευκολύνουν χιλιάδες επιχειρήσεις να υπολογίσουν σωστά αυτές τις παροχές για τους μετόχους, τα στελέχη και τους εργαζομένους τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν κατάφεραν να υποβάλουν εγκαίρως τις βεβαιώσεις αποδοχών, ώστε να προσυμπληρωθούν πριν από τις αρχές Απριλίου στα έντυπα Ε1 των φορολογουμένων αυτών τα πλήρη στοιχεία για τα φορολογητέα ποσά.

Ουσιαστικά, η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής οφείλεται στην αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών χιλιάδων εργαζομένων, στελεχών και μετόχων σε ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν κάνει χρήση εταιρικών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του 2016. Στις περιπτώσεις αυτές οι υπεύθυνοι λογιστές των εταιρειών αδυνατούν να υπολογίσουν σωστά τις παροχές σε είδος που αφορούν στη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων και έτσι δεν μπορούν ακόμη και μέχρι σήμερα να υποβάλουν στο σύστημα ΤΑXISNET τις βεβαιώσεις αποδοχών, ώστε τα – προσυμπληρωμένα στα έντυπα Ε1 των φορολογουμένων – στοιχεία για τα φορολογητέα ποσά μισθών να είναι ορθά και πλήρη.

Η σημαντική καθυστέρηση με την οποία εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) η εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού των παροχών σε είδος που αφορούν στα εταιρικά αυτοκίνητα σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφοριακών δεδομένων για τον ορθό υπολογισμό των συγκεκριμένων παροχών έχουν φέρει τους λογιστές πολλών εταιρειών στα πρόθυρα νευρικής κρίσης καθώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση και την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών. Έτσι, για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, δεν είναι ακόμη δυνατή η προσυμπλήρωση των κωδικών των δηλώσεων με τα συνολικά ποσά των φορολογητέων μισθών.

Η εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού των φορολογητέων παροχών σε είδος οι οποίες αφορούν στα εταιρικά αυτοκίνητα εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου, μόλις μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών (31 Μαρτίου)! Σύμφωνα δε με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, βάση υπολογισμού των παροχών σε είδος για τα εταιρικά αυτοκίνητα είναι οι «λιανικές τιμές προ φόρων» των συγκεκριμένων οχημάτων.

Όμως, παρά το γεγονός ότι οι τιμοκατάλογοι με τις «λιανικές τιμές προ φόρων» για όλα τα μοντέλα ΙΧ αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα βρίσκονται στη διάθεση των τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας, τα δεδομένα των καταλόγων αυτών δεν χορηγούνται στους λογιστές όσων εταιρειών έχουν εισάγει εκείνες τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, ώστε να προβούν, μέσω των λογιστών τους, στον ακριβή υπολογισμό των φορολογητέων παροχών σε είδος για τους μετόχους τους, τα στελέχη τους και τους εργαζομένους τους. Έτσι, πολλές εταιρείες αδυνατούν ακόμη και σήμερα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, στις οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να είναι δηλωμένα και τα ποσά των φορολογητέων παροχών σε είδος, σε ξεχωριστά πεδία.

Εξαιτίας δε της μη υποβολής των βεβαιώσεων, οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. δεν είναι σε θέση, για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, να προσυμπληρώσουν τα συνολικά ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων τους από μισθωτές υπηρεσίες στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 που αναρτώνται στους λογαριασμούς τους στο TAXISNET.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξαιτίας της αδυναμίας υπολογισμού των παροχών σε είδος για τα εταιρικά αυτοκίνητα, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών παραμένει ακόμη ανοικτή, αν και η προθεσμία υποβολής των συγκεκριμένων βεβαιώσεων έχει λήξει από τις 31 Μαρτίου! Η εφαρμογή υποδέχεται και τυπικά εκπρόθεσμες βεβαιώσεις χωρίς πρόστιμα.

«Ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις 120.000

Πάνω από 70.000 φορολογούμενοι εντοπίστηκαν στις αρχές του 2016 να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2014. Η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης απέστειλε τον Ιανουάριο του 2016 e-mails σε 70.566 φυσικά πρόσωπα, ενώ πραγματοποίησαν και 8.401 τηλεφωνικές κλήσεις.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν να υποβληθούν 7.822 επιπλέον δηλώσεις σε σύνολο 71.267 μοναδικών επικοινωνιών (ποσοστό συμμόρφωσης 10,98%).
Αντίστοιχες ενέργειες ξεκίνησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους και για τους υπόχρεους σε δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2015.
Εντοπίστηκαν περίπου 50.000 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν δηλώσεις. Συγκεκριμένα, η Δ.Φ.Σ. έστειλε 49.955 e-mails σε ισάριθμα φυσικά πρόσωπα που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτος 2015 και πραγματοποίησε 5.800 τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, Κύθηρα, αρχαιολογικός θησαυρός,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.
Καβάλα - Κορωνοϊός: Συναγερμός! Ένας νεκρός και 30 κρούσματα σε γηροκομείο

Καβάλα – Κορωνοϊός: Συναγερμός! Ένας νεκρός και 30 κρούσματα σε γηροκομείο

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 30 κρουσμάτων κορωνοϊού στο «Προκόπειο Γηροκομείο». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 26-11-2020

ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 26-11-2020

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του Τζόκερ που μοιράζει στους τυχερούς της πρώτης κατηγορίας 2.150.000 ευρώ. Οι τυχεροί αριθμοί στη...
Νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι ξεκινάει η διαδικασία καταβολής της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.
Κορωνοϊός: 608 διασωληνωμένοι, 2.018 νέα κρούσματα και 99 θάνατοι

Κορωνοϊός: 608 διασωληνωμένοι, 2.018 νέα κρούσματα και 99 θάνατοι

Σε 2.018 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Επίσης καταγράφηκαν  ακόμη 99...
Σε αναμονή εξιτηρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Σε αναμονή εξιτηρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Εξιτήριο αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του...

Καιρός: Συννεφιά και βοριάδες σήμερα

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές το πρωί στην βόρεια Κρήτη. Στην...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 3 το μεσημέρι, η προθεσμία...

Παρατείνεται η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου

Νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 28 Αυγούστου ανακοίνωσε το...

Φορολογικές δηλώσεις: Επανεκδίδονται εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ΑΑΔΕ προκειμένου τις ερχόμενες ημέρες να...

Παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019

Το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή