Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Ποττάκης: Η ανατροφή ενός παιδιού πρέπει να είναι απολύτως ισοβαρής

«Το  νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε επί της αρχής στη Βουλή αυτές τις μέρες, είναι κεφαλαιώδους σημασίας διότι αφορά πάρα πολλούς από τους συνανθρώπους μας. Προσπαθεί να διαμορφώσει και να εισάγει νέους όρους στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μαςόταν αυτά δεν συμβιώνουν υποχρεωτικά κάτω από την ίδια στέγη και με τους δύο γονείς τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Πολίτης κ. Ανδρέας Ποττάκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια τέκνων.  

Ο κ. Ποττάκης, υπογράμμισε τη σημασία της κοινής φροντίδας και ανατροφής του παιδιού και από τους δύο γονείς και του ισότιμου ρόλου τους.  

«Θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν ενώ οι γονείς τους έχουν αποφασίσει να χωρίσουν, υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο ανατρέφονται,  από εκείνα των οποίων οι γονείς εξακολουθούν να συμβιώνουν και αν υπάρχουν επιπτώσεις σε αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά.  

Εξέφρασε δε τις επιφυλάξεις ως προς την πληρότητα του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί και τις οποίες  – όπως εξήγησε – έχει ήδη εκφράσει και στην αρμόδια Επιτροπή και αφορούν στο τι είναι η ανατροφή για τους γονείς και τι για τα παιδιά.  

« Τα ζητήματα μέριμνας και επιμέλειας είναι για τους γονείς πρωτίστως καθήκον και δευτερευόντως δικαίωμα. Δυστυχώς δεν προκύπτει αυτή η κατοχύρωση με τον διττό τρόπο που θα ήθελα να δω στο σχέδιο νόμου. Κατοχυρώνεται, ωστόσο, γιατί η Ελλάδα έχει υπογράψει και έχει κυρώσει τη Διεθνή  Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού εδώ και τριάντα χρόνια. Αυτό το οποίο λείπει από τη δική μας νομοθεσία είναι η καλύτερη ή πλήρης εναρμόνιση με αυτά που ήδη έχουμε αποδεχτεί και στα οποία έχουμε δεσμευτεί ως πολιτεία, δηλαδή να προστατεύεται το δικαίωμα του παιδιού στην κοινή ανατροφή από τους δύο γονείς και να κατοχυρώνεται ότι το καθήκον των γονέων είναι ιερό και θα πρέπει να εκπληρώνεται στο έπακρο έναντι των παιδιών τους».  

Ως προς τούτο, υπογράμμισε ότι προκειμένου να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε ως χώρα με αυτό το μοντέλο, αμφότεροι οι γονείς οι οποίοι δεν συμβιώνουν, θα πρέπει να διαμορφώσουν την καθημερινότητά τους και τον τρόπο ζωή τους έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται και να είναι παρόντες στην ανατροφή του παιδιού τους με ενεργό και ουσιαστικό τρόπο.  

«Πρέπει να  είναι απολύτως ισοβαρής η κατανομή της ανατροφής ενός τέκνου. Αυτό είναι το ζητούμενο. Η επιφύλαξή μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες διατυπώσεις στο σχέδιο νόμου, επιτρέπουν την ελαστικοποίηση αυτής της παραδοχής. Ενώ, δηλαδή,  προβλέπει τον κανόνα, ότι οι γονείς οφείλουν να είναι εκεί για τα παιδιά τους, επιτρέπει διαφορετική συμφωνία  μεταξύ των γονέων ακόμα και χωρίς να υφίσταται σημαντικός λόγος, όπως αν κάποιος ζει σε διαφορετική πόλη».  

Και κατέληξε λέγοντας: «Το καθήκον συνιστά υποχρέωση και δέσμευση για τον γονέα, δεν θα πρέπει να είναι επιλογή του. Πρέπει όλοι οι γονείς να αντιληφθούμε ότι είμαστε γονείς και ότι έχουμε υποχρεώσεις έναντι των παιδιών μας».  

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΚΙ ΟΜΩΣ! Η Μήδεια του μύθου δεν σκότωσε ποτέ τα παιδιά της

"Το δίκιο δε φωλιάζει στα μάτια των θνητών · δίχως να μάθεις τι κρύβει...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Νόμος του κράτους θα αποτελεί από το Σάββατο μόλις δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο...

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση παραθαλάσσιων περιοχών

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας...

Σοκ στην Σικελία: Στραγγάλισε τα δύο του παιδιά και έκαψε ζωντανή τη γυναίκα του

Αποτροπιασμό και σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση της δολοφονίας, από μέρους του...