Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

ΠΟΥ: Απίθανη η θεωρία του κατασκευασμένου ιού αλλά δεν βρίσκουμε το ζώο που τον μετέφερε

Συνέντευξη Τύπου έδωσε την Τρίτη το πρωί η ομάδα των ερευνητών του ΠΟΥ που ερευνά την προέλευση της πανδημίας στην Κίνα, έπειτα από σχεδόν ένα μήνα συναντήσεων και επιτόπιων επισκέψεων στην κινεζική πόλη Γουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε πρώτα η νόσος.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Γουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Ο καθηγητής Λιάνγκ Ουανιάν, επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, δήλωσε ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο ο ιός κυκλοφόρησε σε ζώα πριν μολύνει τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λιάνγκ θα μπορούσε να υπάρχει μη αναφερόμενη κυκλοφορία του κορωνοϊού σε άλλες περιοχές πριν τη Γουχάν.

Επεσήμανε πάντως ότι αυτή δεν μπορεί να ήταν σημαντική πριν το ξέσπασμά της στα τέλη του 2019 στην κινεζική πόλη.

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, η λαϊκή αγορά της Γουχάν ήταν μεν μια εστία της επιδημίας, ωστόσο η μετάδοσή της συνέβαινε την ίδια περίοδο και σε άλλα σημεία της πόλης.

«Υπήρξε εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων που ήταν [εκεί] και ζούσαν και εργάζονταν και επισκέφτηκαν την αγορά της Γουχάν όλο τον Δεκέμβριο. Ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη και διαδόθηκε στην αγορά παραμένει άγνωστος. Έχουμε έναν χάρτη και χαρτογραφήσαμε με την πάροδο του χρόνου την εξάπλωση του ιού μεταξύ των πρώτων κρουσμάτων που συνδέονταν με την αγορά.

Έχουμε γενετικές ακολουθίες για ορισμένα από τα κρούσματα. Το μόνο που μας λέει ότι υπήρχε μια εξάπλωση στην αγορά Γουχάν τον Δεκέμβριο και επομένως η αγορά ήταν πιθανώς ένα περιβάλλον όπου αυτό το είδος εξάπλωσης θα μπορούσε να συμβεί εύκολα, αλλά δεν είναι ολόκληρη η ιστορία. Γνωρίζουμε ότι υπήρχε επίσης διάδοση μεταξύ ατόμων που δεν συνδέονταν με αυτήν την αγορά. Συνδέθηκαν με άλλη αγορά. Άρα η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη από αυτή την άποψη».

Επίσης, η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό δεν έχει ακόμη εντοπισθεί» πρόσθεσε.

Επιπλέον, λήψεις δειγμάτων από φωλιές νυχτερίδων και άλλων ζώων απέτυχαν μέχρι στιγμής να εντοπίσουν την παρουσία του ιού σε αυτές, πρόσθεσε.

«Δεν άλλαξε σημαντικά η εικόνα»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ταξίδεψε στην Κίνα, ο οποίος δήλωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού δείχνει ως φυσική δεξαμενή σε νυχτερίδες, αλλά είναι απίθανο αυτές να βρίσκονται στη Γουχάν.

Η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, είπε.

Η πορεία του ιού από το ζώο στην αγορά της Γουχάν θα μπορούσε να είναι πολύ περίπλοκη και να έχει διασχίσει τα σύνορα, πρόσθεσε.

Ο επιστήμονας, χαρακτήρισε πάντως «απίθανη» τη θεωρία ότι ο ιός προέκυψε από κάποιο εργαστήριο.

Χαμηλές προσδοκίες

Η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.

Η ομάδα έφθασε στην Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου και, έπειτα από δύο εβδομάδες καραντίνας, επισκέφθηκε σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως η αγορά θαλασσινών της Χουανάν, όπου είχε εντοπιστεί η πρώτη γνωστή συστάδα μολύνσεων, καθώς και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, που είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τον κορωνοϊό.

Μέλη της ομάδας έχουν επιδιώξει να μειώσουν τις προσδοκίες από την αποστολή, με τον ζωολόγο Πέτερ Νάζακ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως ένας από τους στόχους τους ήταν «να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα για να καλυφθούν τα κενά».

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε πως θα χρειαστούν πιθανόν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της Covid-19.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως η Κίνα πρέπει να είναι περισσότερο ανοικτή όσον αφορά την κοινοποίηση δεδομένων και δειγμάτων, καθώς και την πρόσβαση σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εργαζομένους σε εργαστήρια. Το Πεκίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουάσινγκτον ότι πολιτικοποιεί μια επιστημονική αποστολή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Απίστευτη θεωρία από καθηγητή της Οξφόρδης: «Υβρίδια εξωγήινων-ανθρώπων θα σώσουν τη Γη»

Ένα νέο υβρίδιο ανθρώπου-εξωγήινου θα σώσει την Γη από την πλήρη καταστροφή λόγω της...

«Καταρρίπτεται» η θεωρία του Δαρβίνου: «Όλοι προερχόμαστε από δύο μόνο ανθρώπους»

Οι μελετητές του πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι...

Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

Ο καλός μεταφραστής μοιάζει λίγο με τον καλό διαιτητή. Όπως ο δεύτερος θεωρείται επιτυχημένος...

Η τελευταία θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για το «Big Bang»

Η τελική θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για την προέλευση του σύμπαντος δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό...