Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Πού συμφωνούν, που διαφωνούν Ελλάδα-ΠΓΔΜ

Με βασικές διαφωνίες για το σκοπιανό να παραμένουν αλλά τις δύο πλευρές να ελπίζουν πως υπάρχει προοπτική λύσης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη, υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν μετά τις επαφές ότι για την ελληνική πλευρά το κυριότερο και το δυσκολότερο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – erga omnes δηλαδή – κι ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Τα Σκόπια εμφανίζονται σταθερά αντίθετα στην προοπτική συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα που ήθελε την ΠΓΔΜ να δηλώνει διατεθειμένη να προβεί σε αλλαγές στο Σύνταγμα. «Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία», αναφέρει η ελληνική διπλωματία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την εβδομάδα μετά το Πάσχα, κι εφόσον εκεί υπάρξει πρόοδος ενδέχεται να προγραμματιστούν συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Θετικός ο Νίμιτς

«Εργαζόμαστε όλη την ημέρα πολύ εποικοδομητικά, αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση στη Βιέννη με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως επισήμανε ο κ. Νίμιτς, υπήρξε παράλληλη συνάντηση διπλωματών που εξέτασαν και εξετάζουν πιο ειδικά και διφορούμενα ζητήματα της προωθούμενης συμφωνίας των δυο χωρών.

Η σειρά των συναντήσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αυτός είναι ο δρόμος, τόνισε ο κ. Νίμιτς.

Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Κοτζιάς: Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στους δημοσιογράφους λίγο πριν εισέλθει μαζί με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στην αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η τριμερής συνάντηση.

Απευθυνόμενος στην Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ, την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς σήμερα, βάσει του καθολικού Πάσχα, είναι Μεγάλη Παρασκευή και η έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι κλειστή.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την κ. Κνάισλ να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου.

Πιο επιφυλακτικός ο Ντιμιτρόφ

Επιφυλακτικός σε σχέση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στις δηλώσεις μετά την επτάωρη συνάντησή τους υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στης Βιέννη.

«Έχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ.

Και πρόσθεσε ότι: «Όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα. Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί».

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, έδειξε τους προβληματισμούς του γύρω από τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι: «Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια…».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

“Red Flag” στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30...
Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Τελεσίγραφο” Κασσελάκη σε διαφωνούντες

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες στους κόλπους του κόμματος. Σε...

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με το νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια 

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την...

Οι “53” διαφωνούν με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

Αρνητική εξέλιξη που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας αποτελεί η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας για το...

ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ! Συμφωνούν οι δανειστές με μέτρα 5,5 δις ευρώ

Μέτρα 3% του ΑΕΠ κι όχι 4,5% όπως απαιτεί το ΔΝΤ, πρέπει να λάβει...