Πού συμφωνούν, που διαφωνούν Ελλάδα-ΠΓΔΜ

40
Πού συμφωνούν, που διαφωνούν Ελλάδα-ΠΓΔΜ

Με βασικές διαφωνίες για το σκοπιανό να παραμένουν αλλά τις δύο πλευρές να ελπίζουν πως υπάρχει προοπτική λύσης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη, υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν μετά τις επαφές ότι για την ελληνική πλευρά το κυριότερο και το δυσκολότερο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – erga omnes δηλαδή – κι ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Τα Σκόπια εμφανίζονται σταθερά αντίθετα στην προοπτική συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα που ήθελε την ΠΓΔΜ να δηλώνει διατεθειμένη να προβεί σε αλλαγές στο Σύνταγμα. «Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία», αναφέρει η ελληνική διπλωματία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την εβδομάδα μετά το Πάσχα, κι εφόσον εκεί υπάρξει πρόοδος ενδέχεται να προγραμματιστούν συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Θετικός ο Νίμιτς

«Εργαζόμαστε όλη την ημέρα πολύ εποικοδομητικά, αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση στη Βιέννη με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως επισήμανε ο κ. Νίμιτς, υπήρξε παράλληλη συνάντηση διπλωματών που εξέτασαν και εξετάζουν πιο ειδικά και διφορούμενα ζητήματα της προωθούμενης συμφωνίας των δυο χωρών.

Η σειρά των συναντήσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αυτός είναι ο δρόμος, τόνισε ο κ. Νίμιτς.

Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:  Κορονοϊός: Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας προανήγγειλε ο Γεωργιάδης

Κοτζιάς: Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στους δημοσιογράφους λίγο πριν εισέλθει μαζί με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στην αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η τριμερής συνάντηση.

Απευθυνόμενος στην Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ, την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς σήμερα, βάσει του καθολικού Πάσχα, είναι Μεγάλη Παρασκευή και η έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι κλειστή.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την κ. Κνάισλ να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου.

Πιο επιφυλακτικός ο Ντιμιτρόφ

Επιφυλακτικός σε σχέση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στις δηλώσεις μετά την επτάωρη συνάντησή τους υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στης Βιέννη.

«Έχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ.

Και πρόσθεσε ότι: «Όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα. Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί».

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, έδειξε τους προβληματισμούς του γύρω από τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι: «Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια…».