Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.1 C
Athens

Πράσινο φως στον κινεζικό Στρατό για επέμβαση – Oι ΗΠΑ στέλνουν το USS Ronald Reagan στην Ταϊβάν – ΥΠ.ΑΜ. Κίνας: “Η Πελόζι δεν θα προσγειωθεί…”

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν ΗΠΑ και Κίνα καθώς το Πεντάγωνο έδωσε διαταγή στο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan και την Ομάδα μάχης του να κατευθυνθεί προς τα Στενά της Ταϊβάν προετοιμάζοντας την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δύο ανακοινώσεις και μία το υπουργείο Άμυνας της χώρας τονίζοντας πως ο “Στρατός θα αντιμετωπίσει την αμερικανική πρόκληση”!

Tαυττόχρονα επιβεβαιώνεται πλήρως οι πληροφορίες για ετοιμότητες στις Μοίρες μαχητικών της Κίνας.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Διαβάστε εδώ τι έχει προηγηθεί

Readiness στις Μοίρες μαχητικών της Κίνας: Το Πεκίνο απείλησε επίσημα(!) να “κατεβάσει” το αεροσκάφος της Πελόζι – Πυραυλικός Συναγερμός στην Ταϊβάν (upd)
Σπεύδει το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan και η ομάδα κρούσης του, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού και ενός καταδρομικού , ξεκίνησαν από τη Σιγκαπούρη με κατεύθυνση βορειοανατολικά προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη στρατιωτική τους ισχύ γύρω από τα στενά της Ταϊβάν καθώς αυξάνονται οι εντάσεις σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο νησί.

Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει αποκαλύψει τον τελικό προορισμό του, αλλά η διαδρομή θα φέρει το αεροπλανοφόρο στα στενά της Ταϊβάν, εάν συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Associated Press ότι εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψή της, ο στρατός θα αυξήσει την κίνηση δυνάμεων και μέσων στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Είπαν επίσης ότι μαχητικά, πλοία, μέσα επιτήρησης και άλλα αεροσκάφη είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την παροχή αλληλοκαλυπτόμενων δακτυλίων προστασίας για την πτήση και άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν.
Η Κίνα ενισχύει τις δυνάμεις της – Μετασταθμεύσεις μαχητικών

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες έδειξαν πώς ο PLA ενισχύει επίσης τις δυνάμεις του στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης μιας αεροπορικής βάσης στο Fujian, η οποία βρίσκεται απέναντι ​​από το στενό της Ταϊβάν.

Οι εικόνες δείχνουν ότι η αεροπορική βάση Longtian, από την οποία τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να φτάσουν στην Ταϊπέι σε επτά λεπτά, είναι γεμάτη με μαχητικά της σειράς Flanker – είτε ρωσικής κατασκευής Su-27 είτε κινεζικές παραλλαγές από το J-11 ή το J-16 σειρά – και ειδικά drones κατασκευασμένα από παλιά αεροσκάφη J-6.

Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ταϊβάν, εκατοντάδες μη επανδρωμένα J-6 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δόλωμα για να συντρίψουν το σύστημα αεράμυνας, να εξαπολύσουν ηλεκτρονικό πόλεμο ή να λειτουργήσουν ως πύραυλοι με ειδική τροποποίηση.
Δεύτερη προειδοποίηση από Κίνα

Χτες και σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνα Zhao Lijian απηύθυνε ακόμη δύο προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ.

“Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατη τη στάση της στις ΗΠΑ, την αποφασιστικότητα και την σθεναρή της αντίθεση σε οποιαδήποτε επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

Είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε την αμερικανική πρόκληση!

Ας υποθέσουμε ότι η αμερικανική πλευρά προσκολλάται πεισματικά στην ανάρμοστη συμπεριφορά της, η Κίνα είναι δεσμευμένη να λάβει αποφασιστικά και πανίσχυρα μέτρα για να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από αυτό, η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στις ΗΠΑ”.
Τρίτη προειδοποίηση από Κίνα

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ένας Αμερικανός Αξιωματούχος είπε ότι αν η Πελόζι πάει στην Ταϊβάν, ο Στρατός θα αυξήσει τις δυνάμεις του στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού συμπεριλαμβανομένων μαχητικών.

Απάντηση εκπροσώπου ΥΠΕΞ Κίνας: Ίσως χάσατε τις ενημερώσεις μας τις προηγούμενες ημέρες. Έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει την σταθερή μας αντίθεση σε οποιαδήποτε επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν.Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Aν η Αμερικανική πλευρά επιμείνει και προκαλέσει την κόκκινη γραμμή της Κίνας, θα βρεθεί αντιμέτωπη με αποφασιστικά αντίμετρα.

Οι ΗΠΑ θα έχουν την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε σοβαρή συνέπεια προκύψει.

Δείτε τα βίντεο

Υπουργείο Άμυνας Κίνας: Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι – Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια

Αφού το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Κίνα προχώρησε σε αυστηρές προειδοποιήσεις στους Αμερικανούς αξιωματούχους, τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

“O PLA δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Πελόζι επισκεφθεί το νησί της Ταϊβάν”, προειδοποιεί το κινεζικό υπουργείο Άμυνας τονίζοντας ότι ο Στρατός της χώρας είναι «πλήρως προετοιμασμένος» για όλα τα σενάρια.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

“Η Κίνα είναι πλήρως προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν, ο στρατός δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα ληφθούν ισχυρά μέτρα για να αποτραπεί οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση και αυτονομιστικές απόπειρες «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν»”.

Κινέζοι αναλυτές είπαν ότι οι ισχυρές προειδοποιήσεις από τον κινεζικό στρατό σημαίνουν ότι ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) είναι καλά προετοιμασμένος για όλες τις πιθανές προκλήσεις εάν η Πελόζι επισκεφθεί το νησί.

Πληροφορίες από την Κίνα αναφέρουν ότι έχει δοθεί διαταγή στις πυραυλικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε ασκήσεις ετοιμότητας με νέους πυραύλους που θα στοχεύουν κάθε Αμερικανικό αεροπλανοφόρο και άλλα μεγάλα πολεμικά πλοία που ενδέχεται να συμμετέχουν στην επίσκεψη της Πελόζι.

Ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, δήλωσε ότι εάν η Πελόζι, ως υπ’ αριθμόν 3 πολιτικός των ΗΠΑ, επισκεφθεί την Ταϊβάν, θα αποτελεί σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας και των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ. , και θα βλάψει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καθώς και την πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.

Σίγουρα θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις και θα οδηγούσε σε κλιμάκωση των εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν.

Η Κίνα απαιτεί από τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μην υποστηρίξουν την απόσχιση της Ταϊβάν και να μην επισκεφτεί η Πελόζι την Ταϊβάν, είπε ο Ταν, σημειώνοντας ότι εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν, ο κινεζικός στρατός δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα λάβει ισχυρά μέτρα για να αποτρέψει οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση και αποσχιστικές απόπειρες «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Ο κινεζικός Στρατός είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Οι παρατηρήσεις του Ταν δείχνουν ότι ο PLA είναι πλήρως προετοιμασμένος για όλες τις απαντήσεις εάν η Πελόζι επισκεφθεί το νησί», είπε η Σονγκ Ζονγκπίνγκ, κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Οι αναφορές περιγράφουν ένα σενάριο όπου η Κίνα θα μπορούσε να στείλει αεροσκάφος για να «συνοδέψει» το αεροπλάνο της Πελόζι και να το αποτρέψει να προσγειωθεί στην Ταϊβάν, ερχόμενο σε αντιπαράθεση με στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος τονίζοντας πως υπάρχει ανησυχία.

Ο Hu Xijin, σχολιαστής για τους Global Times, είπε ότι περιμένει να δει αεροσκάφος του PLA να πετά μαζί με το αεροπλάνο της Pelosi στον εναέριο χώρο του νησιού της Ταϊβάν. Αυτό θα δημιουργήσει ένα μεγάλο προηγούμενο για τον PLA όπου θα περιπολεί πάνω από το νησί, κάτι που θα ήταν πολύ πιο σημαντικό από την επίσκεψη της Πελόζι.

Αργά ή γρήγορα, τα αεροσκάφη του PLA θα εισέλθουν στον εναέριο χώρο πάνω από την Ταϊβάν σε μια νόμιμη και δίκαιη κίνηση για να εκδηλώσουν την κυριαρχία της Κίνας στο νησί. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια ευκαιρία που θα μπορούσε να ωθήσει τη διεθνή κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα ότι η κίνηση της ηπειρωτικής χώρας είναι φυσική και όχι πρόκληση. Η πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στο νησί θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν και η έντονη αντίδραση του PLA είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας. Η επίσκεψη θα προσφέρει στον PLA έναν καλό λόγο να στείλει αεροσκάφη πάνω από το νησί, είπε ο Hu .

Πρέπει να κάνουμε πλήρη προετοιμασία αυτή τη φορά για μια αναμέτρηση μαζί τους. Εάν τολμήσουν να κάνουν ένα μικρό βήμα, θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να πατάξουμε σκληρά την αλαζονεία και την προκλητικότητα των ΗΠΑ και του Δημοκρατικού Κόμματος είπε ο Χου.

Ο Xin Qiang, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan, δήλωσε στους Global Times ότι το εκτελεστικό τμήμα των ΗΠΑ ανησυχεί πολύ μήπως αυτή η πιθανή επίσκεψη θα προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ή ακόμη και να προκαλέσει κρίση.

«Η Πελόζι δεν νοιάζεται που μπορεί να προκαλέσει χάος στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, γιατί η εκτελεστική εξουσία και ο στρατός θα αναγκαστούν να αναλάβουν τις συνέπειες και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», είπε.

Ο Lü Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, είπε στους Global Times ότι πιστεύει ότι η Πελόζι έχει δει ξεκάθαρα ότι αυτοί που την υποκίνησαν να πάει στην Ταϊβάν είναι κυρίως Ρεπουμπλικάνοι που θέλουν μόνο να δημιουργήσουν περισσότερο χάος στις ΗΠΑ για να μπορέσουν να περισσότερα κέρδη στις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Σονγκ από την πλευρά του πιστεύει ότι ο κινεζικός στρατός θα πρέπει να κηρύξει ολόκληρο το νησί της Ταϊβάν ως ζώνη ασκήσεων του PLA, αναχαιτίζοντας όλα τα μη εξουσιοδοτημένα αεροπλάνα που πετούν στη ζώνη, εάν η Πελόζι επισκεφθεί το νησί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος...