Σάββατο, 17 Απρίλιος, 2021
13.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1967 oι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος.

Πρίγκηπας Κάρολος, ο εν αναμονή βασιλιάς της Βρετανίας

Ο Κάρολος της Αγγλίας πλέον είναι 72 ετών. Γεννήθηκε 14 Νοεμβρίου του 1948. Ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του πρίγκιπα Φιλίππου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο κληρονομικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Αμέσως, μετά την επίσκεψη του στην χώρα μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων, φούντωσαν οι πληροφορίες ότι σύντομα η Ελισσάβετ θα του παραχωρήσει το θρόνο.

Αφορμή τα 95α γενέθλια της στις 21 Απριλίου φέτος.

Πολλές ωστόσο είναι οι θεωρίες που θέλουν να μην κληρονομεί ποτέ αυτόν τον θρόνο.

Προοριζόταν για Βασιλιάς

Τα δάκρυα του Καρόλου για τον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο

Για πάνω από 66 χρόνια, ο Κάρολος περιμένει να έρθει στον βασιλικό θρόνο και έχει μάλιστα τον τίτλο του «μακροβιότερου εν αναμονή βασιλιά».

H 94 ετών Ελισάβετ Β΄ είναι η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας. Ο συγγραφέας της βιογραφίας του Καρόλου, Ρόμπερτ Τζόμπσον, με τίτλο «Charles At Seventy: Thoughts, Hopes and Dreams» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κανένας δεν καταλαβαίνει καλύτερα από τον ίδιο τον Κάρολο πως όταν έρθει η ώρα του, η περίοδος της βασιλείας του πιθανότατα δεν θα είναι μεγάλη».

Εντύπωση έχει προκαλέσει πως η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, αν και 94 χρόνων (γεννημένη στις 21 Απριλίου 1926) δεν έχει παραιτηθεί από το αξίωμα.

Ανώνυμη πηγή αποκάλυψε στο Vanity Fair το 2013, πως όταν η βασίλισσα ενημερώθηκε για την παραίτηση του πάπα Βενέδικτου σχολίασε: «Αυτό είναι κάτι που δε θα κάνω ποτέ!».

Ο βιογράφος του Καρόλου, Ρόμπερτ Τζόμπσον, του έχει αποδώσει τον χαρακτηρισμό «σκιώδης βασιλιάς» θεωρεί πιθανό ότι όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ γίνει 95 χρόνων, δηλαδή στις 21 Απριλίου φέτος, θα παραδώσει στον Κάρολο την επιστασία της βασιλείας της.

Αυτό σημαίνει πως θα του μεταφέρει τις εκτελεστικές εξουσίες ως πρίγκιπα αντιβασιλέα, μέχρι τη μέρα που θα πεθάνει.

«Αυτό θα της επιτρέψει να συμβιβάσει τα πράγματα και παράλληλα να μην καταπατήσει τον όρκο που έλαβε στη στέψη της το 1953 απέναντι στον Θεό και στον λαό της να υπηρετήσει ως βασίλισσα μέχρι την ημέρα του θανάτου της»αναφέρει ο βιογράφος.

Οι θεωρίες γύρω από τη στέψη

Όμως, άλλες θεωρίες, θέλουν τον ίδιο τον πρίγκιπα να είναι αυτός που αρνείται να δεχτεί τον ρόλο Βασιλιά και μάλιστα για θρησκευτικούς λόγους.

Αποδεχόμενος τον θρόνο, ο Κάρολος θα γίνει και εξ’ ορισμού ο Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ενώ ο ίδιος είναι Χριστιανός Ορθόδοξος.

Οι «ελληνικές» ρίζες του Καρόλου

Ο πατέρας του πρίγκιπα Καρόλου, Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην Κέρκυρα ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας ενώ οι Άγγλοι τον αποκαλούν «Φίλιππος ο Έλληνας».

Πατέρας του Φιλίππου και παππούς του πρίγκιπα Καρόλου ήταν ο πρίγκηπας Ανδρέας της Ελλάδος και της Δανίας, γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α’ των Ελλήνων. Πολέμησε στην Μικρά Ασία, συνελήφθη και δικάστηκε μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου. Μετά από παρέμβαση της Αγγλίας αφέθηκε ελεύθερος, εξορίστηκε και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Η επίσημη θρησκεία του μέχρι και το 1947 ήταν η Ελληνική Ορθόδοξη. Τότε παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισάβετ και ασπάστηκε το αγγλικανικό δόγμα.

Η γιαγιά του Καρόλου, πριγκίπισσα Αλίκη, σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας ήταν Χριστιανή Ορθόδοξη, έπασχε από σχιζοφρένεια και τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε «μοναστικά».

Οι προ-θείες του Καρόλου, δούκισσες Αλεξάνδρα και Ελισάβετ, βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης και θεωρούνται μάρτυρες της Ορθοδοξίας.

Θρήσκευμα και εσωτερικές εντάσεις

Ο βρετανικός σκανδαλοθηρικός τύπος αρκετές φορές έχει αναφερθεί στο θρήσκευμα του Καρόλου, είτε αφήνοντας υπονοούμενα είτε γράφοντας ξεκάθαρα, πως ο λόγος που δεν έχει ανέβει στο θρόνο ακόμα είναι το θρήσκευμά του.

Μάλιστα, έχουν υπάρξει και δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν πως η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος, έχουν στήσει ομηρικούς καβγάδες καθώς ο Φίλιππος μεγάλωνε τον γιο του με «ελληνικό» τρόπο λόγω καταγωγής.

Ο ίδιος στην Guardian είχε πει παλιότερα: «Αυτό που πολλοί αγνοούν ότι η Ορθοδοξία είναι ιστορικά, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι επαφές με την Ελλάδα

Φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας έλαβε δωρεές από μια offshore εταιρεία και χρησιμοποιήθηκε για να διοχετεύσει τεράστια ποσά μετρητών από τη Ρωσία σε ένα πρόγραμμα που βρίσκεται υπό έρευνα από εισαγγελείς, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Το 1998, ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε επίσημα τη χώρα για δεύτερη φορά, το 1998 και η επίσκεψη του άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις. Τα επόμενα χρόνια οι επισκέψεις του στη χώρα έγιναν συχνότερες. Το 2018 επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης. Οι δυο τους έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Αθηναίους.

Σύμφωνα με το gr.hellomagazine, αποκορύφωμα αποτέλεσε μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο πρίγκιπας και η δούκισσα περπάτησαν στην Ερμού, όπου ο Κάρολος έφαγε κουλούρι Θεσσαλονίκης, ήπιαν καφέ στην Καπνικαρέα και εντυπωσίασαν το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να τους δει με το πόσο προσιτοί, φιλικοί και επικοινωνιακοί ήταν.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Κρήτη, όπου χόρεψε με παραδοσιακό κρητικό συγκρότημα.

Η αγάπη του Καρόλου για την Ελλάδα φάνηκε ωστόσο εμπράκτως με την ανακοίνωση της δυναμικής δραστηριοποίησης του φορέα Prince’s Trust στη χώρα μας όταν την περασμένη χρονιά έστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα ενθάρρυνσης στους Έλληνες στην αρχή της πανδημίας.

Νταϊάνα

αποκάλυψη, Νταϊάνα, φλέβες,

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει στενή σχέση με το Άγιο Όρος και σε κάθε ευκαιρία επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία και συγκεκριμένα τη Μονή Βατοπεδίου.

Οι επισκέψεις του συνήθως γίνονται υπό άκρα μυστικότητα ενώ το 2004, μέσα σε ένα χρόνο είχε βρεθεί τρεις φορές στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ο Κάρολος, βρήκε την γαλήνη που ζητούσε και την ψυχική ηρεμία στο Άγιο Όρος λίγο μετά το τραγικό δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, διαθέτει συλλογή με Βυζαντινές εικόνες (κάποιες είναι δώρα από τους μοναχούς) σε παρεκκλήσι εντός της έκτασης της κατοικίας του στο Χάιγκροουβ Γκάρντενς.

Γνωστό είναι επίσης ότι διέθεσε 650.000 λίρες για τις εργασίες αναστήλωσης της Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος που είχε καταστραφεί το 2003 από πυρκαγιά.

Το τελευταίο σενάριο

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας, ο Κάρολος θα ανακηρυχτεί βασιλιάς. Η ενθρόνισή του θα γίνει ένα χρόνο μετά το θάνατο της μητέρας του. Όπως ισχυρίζονται πολλοί, ο Κάρολος θα αρνηθεί τον θρόνο ώστε να περάσει στον πρωτότοκο γιο του Ουίλιαμ και οι λόγοι είναι η προχωρημένη ηλικία του και οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Πηγή: in.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τιτανικός: Μία αφήγηση της ιστορίας με ... ιδιαίτερο τρόπο!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1912 ο «Τιτανικός» βυθίζεται, έπειτα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι...

Αίγυπτος: 20 νεκροί και 3 τραυματίες από σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο

Είκοσι άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε αυτοκινητόδρομο του Ασσιούτ στην Αίγυπτο, όταν ένα επιβατικό λεωφορείο...
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η ΕΕ θα παραλάβει νωρίτερα 50.000.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer

Νωρίτερα θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες Pfizer/ΒιοΝtech, όπως ανακοίνωσε πριν από...
ΟΗΕ: Διπλωματική ήττα της Άγκυρας για το Δίκαιο της Θάλασσας

ΟΗΕ: Μόνο οι μισές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του...

Περίπου οι μισές γυναίκες και κορίτσια σε 57 αναπτυσσόμενες χώρες είναι ελεύθερες να λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν το σώμα τους, όπως για παράδειγμα αν...

Αυτό το γνωρίζετε; Η Μινόρκα, η πιο ήρεμη από τις Βαλεαρίδες Νήσους

Η Μινόρκα, η πιο ήρεμη από τις Βαλεαρίδες Νήσους, προσφέρει στους επισκέπτες παρθένες παραλίες και κολπίσκους προς εξερεύνηση για τους πιο δραστήριους. Λόγω της...

ΗΠΑ – Johnson & Johnson: Αναστολή των εμβολιασμών μετά από έξι περιπτώσεις θρομβώσεων

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν την Τρίτη την προληπτική «άμεση διακοπή» της χρήσης του εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, μετά την εμφάνιση...
Έρευνα: Γιατί αυξάνεται το ενδεχόμενο εξωγήινης ζωής

Περίπου 5.200 τόνοι εξωγήινης σκόνης μικρομετεωριτών πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο

Κάθε χρόνο ο πλανήτης μας συναντιέται με ουκ ολίγη σκόνη προερχόμενη από κομήτες και αστεροειδείς. Αυτά τα σωματίδια διαπερνούν την ατμόσφαιρα και προκαλούν τα...

Βρείτε μας

7,788ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συναγερμός στη Βρετανία: Η αστυνομία ανακάλυψε ομάδα αυτοκτονίας έφηβων κοριτσιών στο Instagram (βίντεο)

Ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έφηβες που οδήγησαν σε «αυτοκτονικές κρίσεις» και «σοβαρούς...

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

Κώστας Μπακογιάννης: "Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται διαχρονικά με ισχυρούς πολιτισμικούς, οικονομικούς...

Συνάντηση Μητσοτάκη με Πρίγκιπα Κάρολο

Συνάντηση με τον Διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπα Κάρολο ο οποίος βρίσκεται στη χώρα...

ΠτΔ: “H μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη”

«H μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη» τόνισε η...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή