ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ: Πιέστε το Μπακού να μην ξαναρχίσει πόλεμος

94
Σημαντική εξέλιξη! Η Αρμενία ακύρωσε τη συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία

“Ο κίνδυνος νέου πολέμου είναι συνεχής και θα επιμείνει, μέχρι να πειστεί το Ατζερμπαϊτζάν πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σ΄ αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενόψει επίσκεψής του στη Γαλλία.

Μπακού και Ερεβάν είναι σε συνεχή διαμάχη για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τότε που Αρμένιοι αυτονομιστές το κατέλαβαν από το Ατζερμπαϊτζάν. Ο πόλεμος εκείνος, στη δεκαετία του ΄90, στοίχισε τη ζωή 30.000 ανθρώπων. Τον περσινό Απρίλιο καταγράφηκε εκεί το πιο σοβαρό βίαιο επεισόδιο, μετά την ανακωχή του 1994. Τη σχετική συμφωνία είχε επεξεργαστεί η Μόσχα και έγινε εφικτό να εφαρμοστεί μετά από πίεση Ρώσων, Αμερικανών και Γάλλων διαπραγματευτών. Ο Σαρκισιάν, που αναμενόταν να συναντήσει τον Ολάντ, κατηγόρησε τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, ότι σαμποτάρει κάθε πρόοδο, απειλώντας να ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες αν δε γίνουν δεκτοί οι όροι του.

Ο Σαρκισιάν κατηγόρησε το Μπακού για στρατιωτικό «εκβιασμό», ενώ φόβοι ότι μπορεί να κλιμακωθεί η σύρραξη εντείνονται από σποραδικές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα.

Θέμα χρόνου…

«Η κοινή γνώμη στην Αρμενία πιστεύει πως η επανάληψη των εχθροπραξιών είναι θέμα χρόνου – εβδομάδων, ίσως μηνών – κι ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ο υπουργός Αμύνης, πρέπει να είναι έτοιμοι για έναν πόλεμο που μπορεί να αρχίσει και αύριο. Προσωπικά δεν πιστεύω πως ένας νέος πόλεμος αποτελεί άμεση απειλή, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται όταν έχεις να κάνεις με έναν απρόβλεπτο γείτονα», ανέφερε ο Σαρκισιάν.

Πριν ένα χρόνο, Σαρκισιάν και Αλίεφ είχαν συναντηθεί στη Ρωσία με τον πρόεδρο Πούτιν

Συμμαχία και… εμπόριο για τη Μόσχα

Οι στρατιωτικές δαπάνες του ενεργειακά πλούσιου Ατζερμπαϊτζάν, ξεπερνούν το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού της Αρμενίας. Το Μπακού επαναλαμβάνει απειλές πως θα ξαναπάρει με τη βία την περιοχή που αυτονομήθηκε, αλλά η σύμμαχος της Αρμενίας, Μόσχα, απαντά πως θα συντρίψει τυχόν στρατιωτική επίθεση. Ο ηγέτης της Αρμενίας εξέφρασε ανησυχία και για τον εφοδιασμό του Ατζερμπαϊτζάν με σύγχρονα ρωσικά όπλα, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Μας πονάει, γιατί η Ρωσία είναι στρατηγικός μας σύμμαχος», σχολίασε. Η Μόσχα έχει πουλήσει όπλα και στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά έχει στρατιωτική συμμαχία με την Αρμενία.

Γεωπολιτική αντιπαλότητα

Η διεκδικούμενη από το Μπακού περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Ηρακλί Μετρεβέλι που υπογράφει το ρεπορτάζ στο AFP, παρατηρεί πως ένας νέος πόλεμος για το Καραμπάχ θα φέρει αντιμέτωπους τους περιφερειακούς τιτάνες, Ρωσία και Τουρκία, για την περιοχή του Καυκάσου που και ιστορικά, ήταν αρένα για τη γεωπολιτική τους αντιπαλότητα. Ο Σαρκισιάν επέκρινε την Τουρκία για την υποστήριξή της στο Μπακού, στο θέμα του Καραμπάχ. Ερεβάν και Άγκυρα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1993, όταν η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία, στα πλαίσια υποστήριξης του τουρκόφωνου Ατζερμπαϊτζάν. Η Άγκυρα είναι εξοργισμένη και με την εκστρατεία αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.«Σ΄αυτό το σημείο, η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, είναι σε αδιέξοδο. Συνδέουν την εξομάλυνση, με το ζήτημα του Καραμπάχ», είπε ο Σαρκισιάν.