Προεκλογικός «μποναμάς» Τσίπρα: Αυτά θα δοθούν μέχρι τις εκλογές

344
Αμετανόητος ο Τσίπρας: Άτυχη στιγμή το Μάτι

Εκτός από τις 120 δόσεις, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μια σειρά και από άλλα θετικά μέτρα τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμα.

Οι 120 δόσεις μπορεί να «κλείδωσαν», όμως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πώς αναμένεται να ανακοινώσει μία σειρά από ελαφρύνσεις 1 δισ., οι οποίες και θα αφορούν σε χιλιάδες φορολογούμενους, καταναλωτές και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο περιλαμβάνεται δέσμευση για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, μετάταξη προϊόντων από τον υψηλό ΦΠΑ στο 13% και διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, οι νέες φοροελαφρύνσεις θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλέονασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%. Η διαφορά του 0,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο (3,5%) αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Τι είπε ο Γ. Ζουγανέλης για Μητσοτάκη και Τσίπρα (βίντεο)

Στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνονται:

– Δέσμευση για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα στις 8.636 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη μείωσή του στις 5.685 ευρώ από την 1-1-2020. Η ακύρωσή της μείωσης του αφορολόγητου ορίου προκαλεί δημοσιονομικό κόστος 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. από το 2021.

– Καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους. Το κόστος αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

– Μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13%.

– Επαναφορά της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου. Μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%. Το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι μόλις 2,3 εκατ. ευρώ.

– Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ, περιορισμένου όμως κόστους.