Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Προκαταβολή σύνταξης: Έφτασαν τις 45.000 οι αιτήσεις

Tις 44.600 άγγιξαν οι αιτήσεις για την προκαταβολή σύνταξης, που υπέβαλαν δικαιούχοι έως και χθες. οπότε έκλεισε η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν πριν το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, μέσα σε 21 ημέρες, εισήλθαν στη πλατφόρμα 53.798 πολίτες.

Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους. Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά πριν από το Πάσχα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 αυτονοήτως απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τ. ΟΑΕΕ (8.545).

Μόνιμη η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει έως σήμερα την αίτησή τους όσο και για εκείνους των οποίων η σύνταξη εκκρεμεί και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν νέο αίτημα συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην “Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης” του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή “προκαταβολή σύνταξης”.

Μετά την επεξεργασία, εκδίδεται αυτοματοποιημένα για τους δικαιούχους βεβαίωση χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, η οποία τους κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ημέρα της πληρωμής.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δεδομένου ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν λύθηκε ακόμη.

“θα ακολουθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή με στόχο την επιτάχυνση στη έκδοση των συντάξεων”, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Διασύνδεση POS: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ – Δρομολογήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων προς διασύνδεση επιχειρήσεων. Ήδη το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει...

Στενεύει ο κλοιός για τους influencers – Σαφάρι ελέγχων και αυστηρές οδηγίες

Θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα οι influencers, αν δεν δηλώσουν ότι ασκούν εμπορική δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών αναμένεται...

Τα επιδόματα που θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

17 συνολικά επιδόματα, αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι το Πάσχα. Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνει η πρώτη πληρωμή της...

Φόβοι ότι η επίθεση του Ιράν θα φέρει αισχροκέρδεια και ανατιμήσεις στα καύσιμα

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αυξάνει το ενδεχόμενο να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών...

Μέση ανατολή: Τυχόν ανάφλεξη θα οδηγήσει πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι στο αργό...

Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που θα κρίνουν σε ποιό βαθμό και για πόσο χρόνο θα επηρεαστούν...
Παρατείνεται η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους, πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα...

Στουρνάρας: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο...

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, να χάσει η Ευρώπη το τραίνο της ανάπτυξης εάν η Ευρωπαϊκή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Υouth Pass 2024

Άνοιξε τη Δευτέρα 1 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το...

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιές

Ξεκινάει η υλοποίηση του πλαισίου για την στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές...

ΑΣΕΠ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις πρόσληψης στην Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πλήρωση...

ΑΣΕΠ: Έως τις 26 Μαρτίου οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν...