«Πρόωρο να συζητάμε για ενδεχόμενο περιορισμένου και σταδιακού ανοίγματος της κοινωνίας, από 1ης Μαρτίου. Είναι πάντως ορατή μια σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων στην Αττική, παρά την κακοκαιρία και τις επιπτώσεις της και στη διεξαγωγή του εμβολιαστικού προγράμματος» είπε ο Βασίλης – Παντελεήμων Μποζίκας, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Συνέστησε αναμονή, με ταυτόχρονη παρατήρηση των αποτελεσμάτων από τα rapid test που διεξάγονται σε καθημερινή βάση, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενο, σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας από 1ης Μαρτίου δεν θα έχει το επιδιωκόμενο, θετικό αποτέλεσμα.
«Ας περιμένουμε να δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα έως την ερχόμενη Τετάρτη γιατί με βεβιασμένες κινήσεις δεν επιτυγχάνονται πολλά.
Είναι προτιμότερη, ίσως, μια εβδομαδιαία παράταση, από το να αρχίσει ξανά το ακορντεόν. Παρότι δεν γνωρίζω να το χειρίζομαι ως μουσικό όργανο, είμαι σε θέση να καταλαβαίνω πως οι κινήσεις θα πρέπει να είναι μαλακές και όχι βιαστικές, ώστε να παράγεται ο επιθυμητός ήχος.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ψυχιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία.
Σε ερώτηση για την κοινωνική κόπωση από την πανδημία που εκδηλώνεται με συμπτώματα πανικού και άγχους, υπογράμμισε την ανάγκη κατανόησης της μεγάλης πίεσης για όλους όσοι νόσησαν, όπως και για το οικογενειακό τους περιβάλλον. «Όσοι νόσησαν αλλά και ο περίγυρός τους πιέστηκαν ακόμη περισσότερο και σε πολλά επίπεδα από την πανδημία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αν αισθανόμαστε άγχος και πίεση εμείς που κινδυνεύουμε μέσα από την καθημερινότητά μας, πόσο πιο δύσκολα περνούν ή πέρασαν όλοι όσοι βρέθηκαν στη θέση του ασθενούς.»
Η ελπίδα των εμβολίων
Ο κ Μποζίκας μιλώντας για το ίχνος της πανδημίας στη ζωή μας και το πως αυτή θα διαμορφωθεί σε μια προοπτική μελλοντικού χρόνου, αναφέρθηκε στην ελπίδα των εμβολίων, τις θετικές κατακτήσεις λόγω κορωνοιού, εκφράζοντας ταυτοχρόνως βεβαιότητα για το ότι ο καθ’ ημέραν βίος θα είναι σαφώς διαφορετικός.
…Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που έχει εισβάλλει με την πανδημία στη ζωή μας, αλλά αντιμετωπίζεται μόνο με τη γνώση. Η επιστημονική γνώση έκανε τεράστιο άλμα σε σχέση με τα εμβόλια, επιτυγχάνοντας μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα να μας δώσει τόσα πολλά και τόσο αποτελεσματικά εμβόλια.
…Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, μελλοντικά, η καθημερινότητα όλων μας λόγω κορωνοιού, ωστόσο η επίσπευση πχ της ψηφιοποίησης κρίνεται με απολύτως με θετικό πρόσημο, αν σκεφθούμε τι πετύχαμε με την άυλη συνταγογράφηση ή με την εξυπηρέτηση σε σχέση με τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Πάντως, η ζωή μας θα είναι σίγουρα διαφορετική μετά την πανδημία» κατέληξε ο κ Μποζίκας