Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
21.6 C
Athens

Προς νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Σε μερικές ημέρες εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εξακολουθούν να παραμένουν εκτός Taxisnet σχεδόν 600.000 φορολογικές δηλώσεις. Μεγάλα λογιστικά γραφεία εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να δοθεί μία ακόμα παράταση εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί με τις δηλώσεις των αγροτών.

Καθημερινά φτάνουν σωρηδόν στην Καραγεώργης Σερβίας τα αιτήματα για μια νέα ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας ως τις 26 του μήνα έχουν πυκνώσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπουν αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς αναγνωρίζουν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και σφάλματα. Την ίδια στιγμή, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών αναφέρουν ότι πριν λίγες ημέρες άρχισε να «τρέχει» στο σύστημα ένα νέο αρχείο βεβαιώσεων για τους ενστόλους, ενώ παρατηρούνται πολλά σφάλματα στη χρέωση των προκαταβολών επομένου έτους, τόσο στα νομικά όσο και στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν διακόψει εντός του 2016 και θα έπρεπε να ελέγχονται από το σύστημα, ώστε να αναγνωρίζονται και να μη χρεώνονται.

Ως χθες είχαν υποβληθεί περίπου 5.500.000 φορολογικές δηλώσεις, με τον μέσο ρυθμό να μη φτάνει τις 100.000 την ημέρα, παρά το ότι η διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία, δείγμα του ότι οι υπόχρεοι παραμένουν διστακτικοί, πιθανότατα λόγω του «βάρους» στα τελευταία εκκαθαριστικά. Είναι ενδεικτικό ότι από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ξεπερνούν πλέον το 40% του συνόλου, ενώ ο μέσος φόρος έχει σπάσει το φράγμα των 1.200 ευρώ, όταν στην αρχή της διαδικασίας βρισκόταν στα επίπεδα των 750 ευρώ.

Τα πρόστιμα

Tα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:

100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.

500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόστιμα επιβάλλονται και όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο γιορτάζουν ο Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, Μαθητής Του...

Σοκ στην Πάτρα: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε βίντεο στο TikTok

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανήλικων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Καταγράφηκε στην περιοχή των Ζαρουχλέϊκων, στην Πάτρα και οι ηλικίες των πρωταγωνιστών προκαλούν...

Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο...

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους, πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023 θα ξεκινήσει με καθυστέρηση...

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα δουν φέτος προσυμπληρωμένα τα ποσά

Έτοιμο προς υποβολή θα είναι φέτος το βασικό έντυπο Ε1, για περίπου ένα εκατομμύριο...