Προστασία πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση ζητά παράταση οκτώ μηνών

9

Παράταση από 2 έως το πολύ 4 μήνες αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να δοθεί στην ισχύ του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οποίος λήγει την 30ή Απριλίου 2020.

Το καυτό αυτό ζήτημα θα συζητηθεί τη Δευτέρα 6 Απριλίου στην τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματίσει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα ζητά από τους δανειστές, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να υπάρξει παράταση της ισχύος του νόμου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο από τις πρώτες, διερευνητικού χαρακτήρα, επαφές προκύπτει ότι οι δανειστές δεν δέχονται την επέκταση της νομικής προστασίας μέχρι το τέλος του 2020, αλλά συζητούν το ελληνικό αίτημα στη βάση της παράτασης λίγων μηνών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δανειστές εμφανίζονται θετικοί όσον αφορά την παράταση από 2 έως και 4 μήνες και όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της κρίσης που προκαλεί στην οικονομία και στα εισοδήματα των πολιτών ο κορονοϊός.

Διαβάστε επίσης:  Και όμως η Ελλάδα έφτιαχνε αυτοκίνητα! Το πρώτο ελληνικό όχημα και ο λόγος που σταμάτησε (φωτό)

Τραπεζική πηγή με γνώση του σκεπτικού των δανειστών επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να δεχθούν την παράταση των 8 μηνών που ζητά η ελληνική πλευρά και, με δεδομένο πως το βασικό σενάριο που τρέχει όσον αφορά τα ορόσημα της κρίσης του κορωνοϊού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι βασισμένο σε δύο κρίσιμες ημερομηνίες, η πρώτη τέλος Ιουνίου και η δεύτερη τέλος Αυγούστου και μετά βλέποντας και κάνοντας, ανάλογα με τις εξελίξεις γύρω από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, φαντάζει πιο ρεαλιστική η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 2 έως 4 μήνες».