Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
15.2 C
Athens

Πρόσθετα τροφίμων ύποπτα για φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο του εντέρου

Πλειάδα τροφίμων -και κυρίως τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα προϊόντα- που βρίσκονται καθημερινά στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, περιέχουν πρόσθετες ουσίες, οι οποίες έχουν εισαχθεί στις διάφορες τροφές, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θρεπτικής τους αξίας, της ασφάλειάς τους, αλλά και της εμφάνισης/ γεύσης /οσμής τους.

Μία κατηγορία πρόσθετων ουσιών είναι οι γαλακτωματοποιητές που προέρχονται από βρώσιμα έλαια και οργανικά οξέα. Κατά κανόνα είναι μόρια με δύο μέρη (ένα υδρόφιλο και ένα υδρόφοβο) που χρησιμοποιούνται για την ανάμιξη διαφορετικών υλικών, προκειμένου να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταξύ άλλων, οι γαλακτωματοποιητές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού, μαργαρίνης, σοκολάτας, παγωτού και παρασκευασμάτων κρέατος (π.χ. λουκάνικα).

Με δεδομένη την ευρεία χρήση τους, λοιπόν, προκαλεί προβληματισμό η δημοσίευση μία νέας επιστημονικής μελέτης στο περιοδικό «Cancer Research», σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένοι γαλακτωματοποιητές είναι δυνατόν να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με συνέπεια να προκληθεί φλεγμονή που να ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εν λόγω έρευνας, οι επιστήμονες τάισαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και πολυσορβικό-80), με βάση τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η παρέμβαση αυτή μετέβαλε τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, καθιστώντας πιο πιθανή την ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, έχει αυξηθεί ο ρυθμός εκδήλωσης κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου, με συνέπεια σήμερα να αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως (700.000 θάνατοι σε ετήσια βάση).

Σημειώνεται, επίσης, πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην παραγωγή τροφίμων είναι, είτε ουσίες απομονωμένες από φυσικά προϊόντα είτε συνθετικές χημικές ουσίες που έχουν παρεμφερή δομή με τα φυσικά προϊόντα. Όπως όλα τα πρόσθετα, οι γαλακτωματοποιητές υπόκεινται σε αυστηρότατους κανονισμούς της Ε.Ε. που διέπουν την αξιολόγηση της ασφάλειας, την έγκριση, τη χρήση και τη διατροφική επισήμανσή τους. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, όλοι οι πρόσθετοι γαλακτωματοποιητές, καθώς και όλα τα πρόσθετα τροφίμων, δηλώνονται στη συσκευασία των τροφίμων, είτε με το όνομά τους είτε με τον αριθμό Ε που τους αντιστοιχεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUFIC

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΙΝΔΙΑ: Τουλάχιστον 104 νεκροί από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ

Τα κόκκινα φρούτα και το κόκκινο κρασί αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Μελέτες που έχουν εστιάσει τα τελευταία έτη στην ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία εμπεριέχεται σε κόκκινα φρούτα, όπως ρόδια, μούρα, φράουλες, σμέουρα, σταφύλια και μήλα...

Το φυσικό αντιβιοτικό: Πως φτιάχνετε;

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι το ριγανέλαιο είναι ένα ισχυρό φυτικό αντιβιοτικό, με αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Το ριγανέλαιο θεραπεύει ή βοηθάει να υποχωρήσει η...
σκόρδο, υπερτροφές,

ΓΙΑΤΙ το σκόρδο ανήκει στις υπερ-τροφές

Τέσσερα μυστικά του σκόρδου που πιθανόν δεν γνωρίζετε... Σίγουρα η μυρωδιά του είναι λίγο έντονη αλλά τα οφέλη του για την υγεία και τον οργανισμό...

Τρέμουν οι φαρμακοβιομηχανίες: Θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατo!

Το άρθρο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και τα συμπεράσματα δικά σας: «Το Μαύρο Κύμινο θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο» μήνυμα από...

Αυτές είναι πιο χορταστικές τροφές που θα σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος!

Αν έπρεπε να περιγράψεις το τέλειο φαγητό, μάλλον θα το περιέγραφες ως υγιεινό, νόστιμο και ενώ θα έπρεπε να είναι μικρό σαν ποσότητα να...

Παγώνει τα λεμόνια για 6 ώρες και τα τρίβει στον τρίφτη! Μόλις μάθετε το...

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, για μια ακόμη φορά έδειξε ότι δεν πρέπει να βγάζετε τη φλούδα από τα λεμόνια, αλλά αντ'...
Επτά νέοι-«άγνωστοι» παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το φρούτο που εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και ο τρίτος συχνότερος στους άνδρες. Εργαστηριακά πειράματα Αμερικανών ερευνητών έδειξαν ότι συστατικά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,237ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυτή είναι η κοινή σαλάτα που αδυνατίζει, προλαμβάνει τον καρκίνο, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και κατεβάζει το ζάχαρο!!!

Ποια κοινή σαλάτα. Αδυνατίζει, προλαμβάνει τον καρκίνο, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και...

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο για κορωνοϊό

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση...

Καταπολεμά τον καρκίνο, τη χοληστερίνη και βελτιώνει τη μνήμη – O “βασιλιάς των φρούτων”

Πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα φρούτα για την υγεία μας. Ακούγοντας τη λέξη...

Κορωνοϊός: Σε ισχύ από σήμερα νέα μέτρα για τα καταστήματα τροφίμων – Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

Νέα μέτρα από σήμερα στα καταστήματα τροφίμων. Συγκεκριμένα, επανέρχεται το μέτρο περιορισμού των πελατών...