Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Πρόσθετα τροφίμων ύποπτα για φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο του εντέρου

Πλειάδα τροφίμων -και κυρίως τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα προϊόντα- που βρίσκονται καθημερινά στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, περιέχουν πρόσθετες ουσίες, οι οποίες έχουν εισαχθεί στις διάφορες τροφές, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θρεπτικής τους αξίας, της ασφάλειάς τους, αλλά και της εμφάνισης/ γεύσης /οσμής τους.

Μία κατηγορία πρόσθετων ουσιών είναι οι γαλακτωματοποιητές που προέρχονται από βρώσιμα έλαια και οργανικά οξέα. Κατά κανόνα είναι μόρια με δύο μέρη (ένα υδρόφιλο και ένα υδρόφοβο) που χρησιμοποιούνται για την ανάμιξη διαφορετικών υλικών, προκειμένου να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταξύ άλλων, οι γαλακτωματοποιητές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού, μαργαρίνης, σοκολάτας, παγωτού και παρασκευασμάτων κρέατος (π.χ. λουκάνικα).

Με δεδομένη την ευρεία χρήση τους, λοιπόν, προκαλεί προβληματισμό η δημοσίευση μία νέας επιστημονικής μελέτης στο περιοδικό «Cancer Research», σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένοι γαλακτωματοποιητές είναι δυνατόν να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με συνέπεια να προκληθεί φλεγμονή που να ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εν λόγω έρευνας, οι επιστήμονες τάισαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και πολυσορβικό-80), με βάση τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η παρέμβαση αυτή μετέβαλε τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, καθιστώντας πιο πιθανή την ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, έχει αυξηθεί ο ρυθμός εκδήλωσης κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου, με συνέπεια σήμερα να αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως (700.000 θάνατοι σε ετήσια βάση).

Σημειώνεται, επίσης, πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην παραγωγή τροφίμων είναι, είτε ουσίες απομονωμένες από φυσικά προϊόντα είτε συνθετικές χημικές ουσίες που έχουν παρεμφερή δομή με τα φυσικά προϊόντα. Όπως όλα τα πρόσθετα, οι γαλακτωματοποιητές υπόκεινται σε αυστηρότατους κανονισμούς της Ε.Ε. που διέπουν την αξιολόγηση της ασφάλειας, την έγκριση, τη χρήση και τη διατροφική επισήμανσή τους. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, όλοι οι πρόσθετοι γαλακτωματοποιητές, καθώς και όλα τα πρόσθετα τροφίμων, δηλώνονται στη συσκευασία των τροφίμων, είτε με το όνομά τους είτε με τον αριθμό Ε που τους αντιστοιχεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUFIC

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χάσε 3 κιλά σε έναν μήνα χωρίς δίαιτα!

Είναι εκείνο το αγαπημένο σου τζιν που θέλεις να το φορέσεις! Εκείνο το άτιμο που περιμένει στην ντουλάπα για τις φθινοπωρινές σου εξόδους,αλλά σου...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη. Ήδη από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί αναγνώρισαν τη...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που (δεν πρέπει) κάνουμε σε μία σχέση

Για ανεβασμένη ερωτική διάθεση κάντε πέντε αλλαγές στη διατροφή σας!

Η σεξουαλική λειτουργία εξαρτάται από ποικίλες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα των ορμονών, η κυκλοφορία του αίματος και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του...

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που...

Η δίαιτα του δρόμου – Δραστικά αποτελέσματα ακόμη και στους πιο … πολυάσχολους

Αυτή η δίαιτα αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που περνάς την μισή και παραπάνω ημέρα σου στο δρόμο. Αδυνάτισμα με πολλαπλές επιλογές σνακ,...

Mπακαλιάρος σκορδαλιά: Η Θρεπτική αξία του

Παραδοσιακό έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Οι περισσότεροι από...

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο για τον καρκίνο – Εξουδετέρωσε όλους τους συμπαγείς όγκους

Επιστήμονες του «City of Hope», ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του...

Έρευνα «βόμβα» για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές τροφίμων: Ποια διακινεί τα πιο ανθυγιεινά προϊόντα

Η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων και ποτών που εμπορεύονται τέσσερις στις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες...

Ο χυμός που νικάει τον καρκίνο σε 42 ημέρες! Θεράπευσε πάνω από 45.000 ανθρώπους από καρκίνο και άλλες ανίατες ασθένειες

Αυστριακός υπήκοος, Rudolf Brojs, έψαξε όλη του τη ζωή για την καλύτερη εναλλακτική θεραπεία...

Αυτή είναι η κοινή σαλάτα που αδυνατίζει, προλαμβάνει τον καρκίνο, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και κατεβάζει το ζάχαρο!!!

Ποια κοινή σαλάτα. Αδυνατίζει, προλαμβάνει τον καρκίνο, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και...