Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Πρόβλεψη – ΣΟΚ για την Ελλάδα, σύμφωνα με εμπιστευτική αναφορά της Frontex για το μεταναστευτικό

Την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα προβλέπει η έκθεση της υπηρεσίας προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων Frontex, την οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η κατάσταση στα τουρκοελληνικά σύνορα είναι εξαιρετικά δύσκολη τα τελευταία 24ωρα καθώς χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες «πολιορκούν» τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προσπαθώντας να περάσουν από την τουρκική πλευρά και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων Frontex, η οποία είναι διαθέσιμη στην εφημερίδα Die Welt, η πίεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με αυτήν, η Frontex αναμένει «μαζικές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα» μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία, τις οποίες ήδη οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να αναχαιτίσουν με κάθε τρόπο.

Η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Frontex, αναμένει ότι η κρίση στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες. «Αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα», αναφέρεται στην εσωτερική και εμπιστευτική «Έκθεση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Η έκθεση, που απευθύνεται στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, συνεχίζει: «Θα είναι δύσκολο να σταματήσουμε τη μαζική ροή των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει. Επομένως τις επόμενες ημέρες η πίεση αναμένεται να αυξηθεί, ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές ενεργήσουν για την αποφυγή των συνοριακών διελεύσεων».

Σε απάντηση στην κλιμακούμενη κατάσταση, η Ελλάδα δεν επιθυμεί να δεχτεί νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter την Κυριακή. Επιπλέον, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού έχει τεθεί σε ισχύ στη χώρα για τις δυνάμεις ασφαλείας από την Κυριακή το βράδυ. Αυτό ισχύει τόσο για τους στρατιωτικούς όσο και για την αστυνομία, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην κρατική τηλεόραση.

Η παραπληροφόρηση στο ζενίθ

Σύμφωνα με τον Frontex, ένας λόγος για την τελευταία εξέλιξη είναι επίσης τα κοινωνικά μέσα: οι «ειδήσεις που διαδίδονται εκεί» αυξάνουν την πιθανότητα μαζικής κίνησης από την Τουρκία στα σύνορα της ΕΕ. Η κυβέρνηση της Αθήνας κατηγόρησε την Τουρκία ότι προκειμένου να πείσει τους μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα και επομένως στην ΕΕ διαδίδει ανακριβείς πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 13.000 μετανάστες παραμένουν μέσα στο κρύο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα με τη Frontex να αναβαθμίζει το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία σε «υψηλό». Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ενίσχυσε περαιτέρω τις μονάδες της κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Εκατοντάδες μετανάστες διέσχισαν τα σύνορα στην Ελλάδα την Κυριακή. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν ακόμη και δακρυγόνα για να ωθήσουν τους μετανάστες που πέταξαν μερικώς πέτρες, αναφέρει η Welt.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη ημέρα ότι δεν θα σταματήσει πλέον τους μετανάστες στο δρόμο τους προς την Ευρώπη. Κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά το 2015. Την εποχή εκείνη, η ΕΕ συνήψε συμφωνία με την Τουρκία για να περιορίσει την εισροή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο γιορτάζουν ο Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, Μαθητής Του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποια διάσημη σταρ έφτασε στην Ελλάδα σαν τον “Χουντίνι”;

Με καταγωγή από τη γείτονα χώρα και βρετανική υπηκοότητα, η mega star της ποπ...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο...

Ενδοοικογενειακή βία: 141 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 24 ώρες

Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες μέσα σε ένα μόνο...