Σάββατο, 8 Μάι, 2021
29 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1945...Η Ναζιστική Γερμανία παραδίδεται. Ημέρα της Νίκης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ – Τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους

Περισσότερα από 11.000 αδέσποτα σκυλιά βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στα κοντινά προάστια.

Τα αγαπημένα τετράποδα, εγκαταλελειμμένα τα περισσότερα από τους ιδιοκτήτες τους, ζουν κατά αγέλες, παρέες ή μόνα τους σε πλατείες, γειτονιές, πάρκα, έξω από σχολεία, δίπλα σε καταστήματα, σε παραλίες και πολυκατοικίες.

7.000 αδέσποτα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 1.000 στον Δήμο Νεαπόλεως -Συκεών, 1.000 στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, πάνω από 600 στον Δήμο Παύλου Μελά, 200 στον Δήμο Θεσσαλονίκης!

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με την εγκατάλειψη αδέσποτων ζώων έχει πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι αδέσποτοι σκύλοι να κάνουν την εμφάνισή τους στους δήμους της Θεσσαλονίκης αλλά και στους όμορους με αυτούς δήμους.

Πλέον είναι οικεία η εικόνα της πλατείας Αριστοτέλους, με τα μεγαλόσωμα τετράποδα να κυκλοφορούν στην περιοχή, να κοιμούνται στα παρτέρια και στις εισόδους πολυκατοικιών, να μαλώνουν μεταξύ τους μέσα στα καταστήματα ή ακόμα και να συχνάζουν μέσα σε αυτά.

Επιθέσεις σκύλων

Αν και οι περισσότεροι τα αγαπούν και τα φροντίζουν, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από πολίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για επιθέσεις σκύλων σε ανυποψίαστους περαστικούς.
«Στις 7 Μαρτίου, καθώς πήγαινα στην εργασία μου, διερχόμενη από την οδό Κατούνη, δέχτηκα επίθεση από μεγαλόσωμο σκύλο, που τον γνωρίζω χρόνια τώρα, ο οποίος με δάγκωσε στο χέρι, από την παλάμη ως το μπράτσο. Ο “Σόλων” είναι γνωστός στη γειτονιά και δεν περίμενα αυτή την επίθεση. Τελευταία παρατηρήσαμε επίσης ότι ξαφνικά και χωρίς λόγο πετάγεται μέσα στη μέση του δρόμου, γαυγίζει και φοβίζει τον κόσμο. Ξαπλώνει στα καφέ και στα εστιατόρια της περιοχής, είναι εμβολιασμένο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει» καταγγέλλει στην ThessNews η Ε. Δικταπανίδου.

Ο νόμος προστατεύει τα αδέσποτα

Η νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Κατόπιν, εμβολιάζονται, γίνεται αποπαρασίτωση του ζώου, στειρώνονται και γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή (τσιπάρισμα). Εφόσον ο κτηνίατρος κρίνει ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, στο σημείο όπου βρέθηκαν.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα αδέσποτα»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός που διαθέτει κτηνιατρική υπηρεσία, στειρώνει κάθε χρόνο 150 με 180 αδέσποτα σκυλιά. Το κόστος που έχει εγκριθεί από τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2017 για τα αδέσποτα ανέρχεται στα 100.000 ευρώ.
«Οι καταστηματάρχες της Αριστοτέλους θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τα αδέσποτα. Εμείς φροντίζουμε για την ευζωία τους σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις που κάνουν πολύ καλό έργο» λέει στην ThessNews ο Μάξιμος Πετρακάκης, κτηνίατρος και προϊστάμενος του τμήματος κτηνιατρικής υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα επανατοποθετούμε εκεί που τα βρήκαμε

« Εάν ένα ζώο επιτεθεί σε κάποιον πολίτη και τον δαγκώσει, τότε θα πρέπει να γίνει αναφορά στην υπηρεσία μας. Εμείς εξετάζουμε το ζώο, βλέπουμε αν έχει κάνει τα εμβόλιά του και, αν είναι τσιπαρισμένο, το επανεντάσσουμε στο σημείο που το βρήκαμε. Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος, σε περίπτωση που το ζώο δείξει επιθετικά στοιχεία, τότε πηγαίνει σε ειδικό χώρο φιλοξενίας, όπου ο εκπαιδευτής θα το ηρεμήσει και προσπαθούμε αυτό το ζώο να υιοθετηθεί. Αν δεν υπάρξει υιοθεσία μέσα σε έναν μήνα, τότε το επαναπροωθούμε εκεί όπου το βρήκαμε».

Τα εγκαταλείπουν

Περισσότερα από 1.000 αδέσποτα σκυλιά βρίσκονται στον Δήμο Νεαπόλεως Συκεών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή, μέχρι σήμερα. «Το πρόβλημα ξεκινάει από τους ίδιους τους πολίτες» αναφέρει ο Σ. Γκατζές, αρμόδιος για το πρόγραμμα φροντίδας ζώων του δήμου. « Όποιος δεν θέλει άλλο τον σκύλο του, τον παρατάει στην περιοχή των Πεύκων. Λόγω της εγγύτητας με το δάσος, τα αφήνουν εκεί στην τύχη τους, αυτά δημιουργούν αγέλες και είναι φυσικό να φοβούνται οι πολίτες. Πέρσι είχαμε 15 επιθέσεις σκύλων σε πολίτες με δαγκώματα». Παρόλο που έγινε προσπάθεια διαχείρισης των αγελών, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η περιοχή του Φιλύρου παραμένει χώρος υποδοχής των αδέσποτων, όπως και στο Σέιχ Σου βρίσκονται πάνω από 150. Το κονδύλι του Δήμου για τα αδέσποτα είναι 80.000 ευρώ και πρόσφατα εγκρίθηκε και άλλο ποσό για ποτίστρες και ταΐστρες.

Πρέπει να γίνει καταφύγιο

Πάνω από 7.000 είναι τα αδέσποτα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ. (Διαδημοτικός Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης), υπεύθυνο για τον Δήμο Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς.
«Κάθε εβδομάδα έχουμε 4 με 5 περιπτώσεις επιθέσεων. Μόνο αν θα γίνει το καταφύγιο θα λυθεί το πρόβλημα. Έχουμε αγοράσει ένα χωράφι 33 στρεμμάτων κοντά στο Λάκκωμα και αν και έχει εγκριθεί η άδεια, δεν έχουμε βρει τα χρήματα που ανέρχονται στα 2.5 εκ. ευρώ. Τα σχέδια έχουν γίνει και θα μπορεί να φιλοξενεί από 80 ως 100 αδέσποτα, όπως επίσης θα δημιουργηθεί και αποτεφρωτήριο» προσθέτει ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ.
Για 800 με 1.000 αδέσποτα κάνει λόγο ο Γιώργος Μπαμπαράτσας, αντιδήμαρχος στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη καταφυγίων. «Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι 200.000 ευρώ για τα αδέσποτα. Ο δήμος μας είναι χώρος “υποδοχής” των ζώων, γιατί πάρα πολλοί τα εγκαταλείπουν στην περιοχή μας».

αδέσποτα, εγκαταλείπουν, ιδιοκτήτες,

Φταίνε οι παράνομες πωλήσεις ζώων

«Τα δυο μεγάλα στρατόπεδα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Καρατάσου και του Παύλου Μελά, αλλά και το Δασύλλιο Μετεώρων αποτελούν σημεία εγκατάλειψης κυρίως κουταβιών από πολίτες» προσθέτει ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης. «Προσπαθούμε τα περίπου 600 αδέσποτα του δήμου μας να υιοθετηθούν σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές μέσω της σελίδας του δήμου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς η κρίση γιγαντώνει το πρόβλημα και επιπλέον οι ιδιοκτήτες τους δεν τα στειρώνουν. Θα πρέπει να σταματήσει η παράνομη εκτροφή σκύλων προς πώληση, από την οποία προκύπτουν τα περισσότερα αδέσποτα, γιατί όσα δεν πουλιούνται τα αφήνουν στην τύχη τους».
Η συχνή μετακίνηση των αδέσποτων αλλάζει τον αριθμό στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, όπου σύμφωνα με τον περσινό εμβολιασμό είναι περίπου 75 ζώα, με τα 30 να είναι μόνιμα στην περιοχή. «Ο δήμος συνεργάζεται με κτηνίατρο και δαπανά περίπου 25 με 30 χιλιάδες για τα αδέσποτα κάθε χρόνο. Καταφύγιο δεν υπάρχει στον δήμο, αλλά υπάρχει σκέψη για δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου» αναφέρει η Κατερίνα Πασχαλίδου, προϊσταμένη κοινωνικής πολιτικής του δήμου.

Φιλοζωικές: Όχι στα καταφύγια αδέσποτων

Τα περισσότερα αδέσποτα προκύπτουν από δεσποζόμενα ζώα, με ποσοστό 7 στις 10 γεννήσεις, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Θερμαϊκού «Ο Σείριος», κα Μαρκογιαννοπούλου. «Εμείς δεν συμφωνούμε με την ασυλοποίηση των αδέσποτων. Τα ζώα θα πρέπει να είναι ελεύθερα και να φροντίζονται. Στο καταφύγιο απλά θα περιμένουν να πεθάνουν. Η λύση είναι τα αδέσποτα να υιοθετούνται, κάτι για το οποίο προσπαθούμε σαν φιλοζωική οργάνωση πολύ. Τα παράνομα καταφύγια τα οποία υπάρχουν στην περιοχή είναι γεμάτα. Στα όρια των Δήμων Θέρμης- Θερμαϊκού υπάρχουν 3 παράνομα καταφύγια από φιλόζωους, τα οποία είναι κολαστήρια. Είναι πάνω από 500 ζώα και δεν χωράνε άλλα. Σε καταγγελίες που έχουμε κάνει στους δήμους η απάντηση είναι ότι δεν έχουνε πού να τα πάνε».

Οι στειρώσεις των δεσποζόντων είναι η λύση

«Πρέπει ο ιδιοκτήτες δεσποζόντων σκύλων να σταματήσουν την αναπαραγωγή των ζώων. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν έχουν τι να τα κάνουν και τα παρατάνε. Σίγουρα η λύση δεν είναι να τα κλείσουμε φυλακισμένα σε έναν χώρο. Εμείς προσπαθούμε να τα φροντίσουμε, να τα ταΐσουμε και είμαστε πάντα διαθέσιμοι σε όποιον ζητήσει τη βοήθειά μας» συμπληρώνει η Σοφία Λεοντιάδου, πρόεδρος του φιλοζωικού- Πολιτιστικού Σωματείου «Φροντίζω» στον Δήμο Νεαπόλεως Συκεών.

Δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο

Το θέμα με τα αδέσποτα ζώα είναι πολύ μεγάλο και οι ευθύνες είναι όλων μας. Οι νόμοι δεν τηρούνται πάντα κατά γράμμα και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν πολλές φορές γίνονται με καθυστέρηση, είτε γιατί δεν έχουν εγκριθεί τα κονδύλια είτε γιατί υπάρχει ολιγωρία. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει ούτε αποτεφρωτήριο για την καύση των αδέσποτων. Τα αδέσποτα απαγορεύεται να θάβονται για ευνόητους λόγους και οι  δήμοι συνεργάζονται με ιδιώτες για την καύση τους. Καταφύγιο για τα αδέσποτα δεν υπάρχει, παρά μόνο συνεργαζόμενα ιδιωτικά ενδιαιτήματα για προσωρινή διαμονή των αδέσποτων επιθετικών σκύλων.

Δεδομένο είναι ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα, είναι η συντροφιά μας, οι φύλακές μας, οι φίλοι μας, αλλά ποιες είναι και οι δικές μας υποχρεώσεις όταν δεν μπορούμε πλέον να τα φροντίσουμε; Τι γίνεται όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με επιθετικές συμπεριφορές τις οποίες ίσως και να τις προκαλούμε εμείς οι ίδιοι;

Νεκροταφείο ζώων

Σε αντιδιαστολή με την κατάσταση με τα αδέσποτα, είναι το νεκροταφείο μικρών δεσποζόμενων ζώων, το οποίο λειτουργεί από το 2009 στην περιοχή της Περιστεράς. Σε ένα οικόπεδο 6 στρεμμάτων λειτουργεί οργανωμένο νεκροταφείο ζώων, όπου εκεί, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη κτηνίατρο Βασίλη Ψυχογιό, σε πολύ φροντισμένους τάφους με φωτογραφίες και ενθυμήματα, κείτονται από σκυλιά μέχρι κουνέλια και καναρίνια.

Πηγή: thessnews.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καιρός: Νεφώσεις και αφρικανική σκόνη σήμερα

Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής...

Λαμία: Εκοιμήθη η ηγουμένη της Μονής που “χτυπήθηκε” από κορωνοϊό

Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοϋπηκόου στο Γοργοπόταμο, που πριν από μερικές ημέρες είχε διαγνωσθεί με κορωνοϊό εκοιμήθη. Η Γερόντισσα είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο...

Κορωνοϊός: Κλείστηκαν 4,5 εκατομμύρια ραντεβού από σήμερα μέχρι και τον Ιούλιο – Στοιχεία ανά...

Σε περίπου 4,5 εκατομμύρια ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα ραντεβού που κλείστηκαν από σήμερα Σάββατο μέχρι τον Ιούλιο. Τα στοιχεία φέρνουν πρώτους τους πολίτες ηλικίας 50-54...
SZ: Υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1945...Η Ναζιστική Γερμανία παραδίδεται. Ημέρα της Νίκης.
Προσφυγές στο ΣτΕ "παγώνουν" τα πρόστιμα των 300 ευρώ

Νέα Σμύρνη: Τη Δευτέρα θα δικαστεί ο 22χρονος

Τη Δευτέρα θα δικαστεί από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο 22χρονος από τη Νέα Σμύρνη ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας...
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: 15.000 επιπλέον θέσεις

Ανοίγουν τη Δευτέρα 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών από τη Δευτέρα 17 Μαϊου, ανακοίνωσε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως εξήγησε, τα μέλη της...
Κορωνοιός: 716 νέα κρούσματα - 313 στην Αττική - 18 θάνατοι

Μεγάλη ανησυχία για την Αιτωλοακαρνανία

Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει από το αύριο Σάββατο 8/5 ο δήμος Μεσολογγίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά...

Βρείτε μας

7,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΝΦΙΑ: 6 μηνιαίες δόσεις και φέτος – Μικρότερο φόρο θα πληρώσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 6 τελικά μηνιαίες δόσεις, όπως και πέρυσι, θα κληθούν και φέτος να εξοφλήσουν...

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ξεκινούν εντός της εβδομάδας οι καταβολές αποζημιώσεων για “κουρεμένα” ενοίκια

Το αργότερο μέχρι στα μέσα της εβδομάδας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα...

Airbnb: Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για όσους ιδιοκτήτες “ξεχνούν” να δηλώσουν τα ακίνητά τους

Στην αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που παρότι συνεργάζονται...

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους

Εντός του Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι Δήμοι...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή