Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020
15.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947... Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζει τους δέκα καλλιτέχνες του Χόλιγουντ, που αρνούνται να συνεργαστούν με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι...

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ – Τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους

Περισσότερα από 11.000 αδέσποτα σκυλιά βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στα κοντινά προάστια.

Τα αγαπημένα τετράποδα, εγκαταλελειμμένα τα περισσότερα από τους ιδιοκτήτες τους, ζουν κατά αγέλες, παρέες ή μόνα τους σε πλατείες, γειτονιές, πάρκα, έξω από σχολεία, δίπλα σε καταστήματα, σε παραλίες και πολυκατοικίες.

7.000 αδέσποτα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 1.000 στον Δήμο Νεαπόλεως -Συκεών, 1.000 στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, πάνω από 600 στον Δήμο Παύλου Μελά, 200 στον Δήμο Θεσσαλονίκης!

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με την εγκατάλειψη αδέσποτων ζώων έχει πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι αδέσποτοι σκύλοι να κάνουν την εμφάνισή τους στους δήμους της Θεσσαλονίκης αλλά και στους όμορους με αυτούς δήμους.

Πλέον είναι οικεία η εικόνα της πλατείας Αριστοτέλους, με τα μεγαλόσωμα τετράποδα να κυκλοφορούν στην περιοχή, να κοιμούνται στα παρτέρια και στις εισόδους πολυκατοικιών, να μαλώνουν μεταξύ τους μέσα στα καταστήματα ή ακόμα και να συχνάζουν μέσα σε αυτά.

Επιθέσεις σκύλων

Αν και οι περισσότεροι τα αγαπούν και τα φροντίζουν, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από πολίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για επιθέσεις σκύλων σε ανυποψίαστους περαστικούς.
«Στις 7 Μαρτίου, καθώς πήγαινα στην εργασία μου, διερχόμενη από την οδό Κατούνη, δέχτηκα επίθεση από μεγαλόσωμο σκύλο, που τον γνωρίζω χρόνια τώρα, ο οποίος με δάγκωσε στο χέρι, από την παλάμη ως το μπράτσο. Ο “Σόλων” είναι γνωστός στη γειτονιά και δεν περίμενα αυτή την επίθεση. Τελευταία παρατηρήσαμε επίσης ότι ξαφνικά και χωρίς λόγο πετάγεται μέσα στη μέση του δρόμου, γαυγίζει και φοβίζει τον κόσμο. Ξαπλώνει στα καφέ και στα εστιατόρια της περιοχής, είναι εμβολιασμένο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει» καταγγέλλει στην ThessNews η Ε. Δικταπανίδου.

Ο νόμος προστατεύει τα αδέσποτα

Η νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Κατόπιν, εμβολιάζονται, γίνεται αποπαρασίτωση του ζώου, στειρώνονται και γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή (τσιπάρισμα). Εφόσον ο κτηνίατρος κρίνει ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, στο σημείο όπου βρέθηκαν.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα αδέσποτα»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός που διαθέτει κτηνιατρική υπηρεσία, στειρώνει κάθε χρόνο 150 με 180 αδέσποτα σκυλιά. Το κόστος που έχει εγκριθεί από τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2017 για τα αδέσποτα ανέρχεται στα 100.000 ευρώ.
«Οι καταστηματάρχες της Αριστοτέλους θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τα αδέσποτα. Εμείς φροντίζουμε για την ευζωία τους σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις που κάνουν πολύ καλό έργο» λέει στην ThessNews ο Μάξιμος Πετρακάκης, κτηνίατρος και προϊστάμενος του τμήματος κτηνιατρικής υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα επανατοποθετούμε εκεί που τα βρήκαμε

« Εάν ένα ζώο επιτεθεί σε κάποιον πολίτη και τον δαγκώσει, τότε θα πρέπει να γίνει αναφορά στην υπηρεσία μας. Εμείς εξετάζουμε το ζώο, βλέπουμε αν έχει κάνει τα εμβόλιά του και, αν είναι τσιπαρισμένο, το επανεντάσσουμε στο σημείο που το βρήκαμε. Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος, σε περίπτωση που το ζώο δείξει επιθετικά στοιχεία, τότε πηγαίνει σε ειδικό χώρο φιλοξενίας, όπου ο εκπαιδευτής θα το ηρεμήσει και προσπαθούμε αυτό το ζώο να υιοθετηθεί. Αν δεν υπάρξει υιοθεσία μέσα σε έναν μήνα, τότε το επαναπροωθούμε εκεί όπου το βρήκαμε».

Τα εγκαταλείπουν

Περισσότερα από 1.000 αδέσποτα σκυλιά βρίσκονται στον Δήμο Νεαπόλεως Συκεών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή, μέχρι σήμερα. «Το πρόβλημα ξεκινάει από τους ίδιους τους πολίτες» αναφέρει ο Σ. Γκατζές, αρμόδιος για το πρόγραμμα φροντίδας ζώων του δήμου. « Όποιος δεν θέλει άλλο τον σκύλο του, τον παρατάει στην περιοχή των Πεύκων. Λόγω της εγγύτητας με το δάσος, τα αφήνουν εκεί στην τύχη τους, αυτά δημιουργούν αγέλες και είναι φυσικό να φοβούνται οι πολίτες. Πέρσι είχαμε 15 επιθέσεις σκύλων σε πολίτες με δαγκώματα». Παρόλο που έγινε προσπάθεια διαχείρισης των αγελών, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η περιοχή του Φιλύρου παραμένει χώρος υποδοχής των αδέσποτων, όπως και στο Σέιχ Σου βρίσκονται πάνω από 150. Το κονδύλι του Δήμου για τα αδέσποτα είναι 80.000 ευρώ και πρόσφατα εγκρίθηκε και άλλο ποσό για ποτίστρες και ταΐστρες.

Πρέπει να γίνει καταφύγιο

Πάνω από 7.000 είναι τα αδέσποτα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ. (Διαδημοτικός Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης), υπεύθυνο για τον Δήμο Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς.
«Κάθε εβδομάδα έχουμε 4 με 5 περιπτώσεις επιθέσεων. Μόνο αν θα γίνει το καταφύγιο θα λυθεί το πρόβλημα. Έχουμε αγοράσει ένα χωράφι 33 στρεμμάτων κοντά στο Λάκκωμα και αν και έχει εγκριθεί η άδεια, δεν έχουμε βρει τα χρήματα που ανέρχονται στα 2.5 εκ. ευρώ. Τα σχέδια έχουν γίνει και θα μπορεί να φιλοξενεί από 80 ως 100 αδέσποτα, όπως επίσης θα δημιουργηθεί και αποτεφρωτήριο» προσθέτει ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ.
Για 800 με 1.000 αδέσποτα κάνει λόγο ο Γιώργος Μπαμπαράτσας, αντιδήμαρχος στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη καταφυγίων. «Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι 200.000 ευρώ για τα αδέσποτα. Ο δήμος μας είναι χώρος “υποδοχής” των ζώων, γιατί πάρα πολλοί τα εγκαταλείπουν στην περιοχή μας».

αδέσποτα, εγκαταλείπουν, ιδιοκτήτες,

Φταίνε οι παράνομες πωλήσεις ζώων

«Τα δυο μεγάλα στρατόπεδα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Καρατάσου και του Παύλου Μελά, αλλά και το Δασύλλιο Μετεώρων αποτελούν σημεία εγκατάλειψης κυρίως κουταβιών από πολίτες» προσθέτει ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης. «Προσπαθούμε τα περίπου 600 αδέσποτα του δήμου μας να υιοθετηθούν σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές μέσω της σελίδας του δήμου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς η κρίση γιγαντώνει το πρόβλημα και επιπλέον οι ιδιοκτήτες τους δεν τα στειρώνουν. Θα πρέπει να σταματήσει η παράνομη εκτροφή σκύλων προς πώληση, από την οποία προκύπτουν τα περισσότερα αδέσποτα, γιατί όσα δεν πουλιούνται τα αφήνουν στην τύχη τους».
Η συχνή μετακίνηση των αδέσποτων αλλάζει τον αριθμό στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, όπου σύμφωνα με τον περσινό εμβολιασμό είναι περίπου 75 ζώα, με τα 30 να είναι μόνιμα στην περιοχή. «Ο δήμος συνεργάζεται με κτηνίατρο και δαπανά περίπου 25 με 30 χιλιάδες για τα αδέσποτα κάθε χρόνο. Καταφύγιο δεν υπάρχει στον δήμο, αλλά υπάρχει σκέψη για δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου» αναφέρει η Κατερίνα Πασχαλίδου, προϊσταμένη κοινωνικής πολιτικής του δήμου.

Φιλοζωικές: Όχι στα καταφύγια αδέσποτων

Τα περισσότερα αδέσποτα προκύπτουν από δεσποζόμενα ζώα, με ποσοστό 7 στις 10 γεννήσεις, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Θερμαϊκού «Ο Σείριος», κα Μαρκογιαννοπούλου. «Εμείς δεν συμφωνούμε με την ασυλοποίηση των αδέσποτων. Τα ζώα θα πρέπει να είναι ελεύθερα και να φροντίζονται. Στο καταφύγιο απλά θα περιμένουν να πεθάνουν. Η λύση είναι τα αδέσποτα να υιοθετούνται, κάτι για το οποίο προσπαθούμε σαν φιλοζωική οργάνωση πολύ. Τα παράνομα καταφύγια τα οποία υπάρχουν στην περιοχή είναι γεμάτα. Στα όρια των Δήμων Θέρμης- Θερμαϊκού υπάρχουν 3 παράνομα καταφύγια από φιλόζωους, τα οποία είναι κολαστήρια. Είναι πάνω από 500 ζώα και δεν χωράνε άλλα. Σε καταγγελίες που έχουμε κάνει στους δήμους η απάντηση είναι ότι δεν έχουνε πού να τα πάνε».

Οι στειρώσεις των δεσποζόντων είναι η λύση

«Πρέπει ο ιδιοκτήτες δεσποζόντων σκύλων να σταματήσουν την αναπαραγωγή των ζώων. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν έχουν τι να τα κάνουν και τα παρατάνε. Σίγουρα η λύση δεν είναι να τα κλείσουμε φυλακισμένα σε έναν χώρο. Εμείς προσπαθούμε να τα φροντίσουμε, να τα ταΐσουμε και είμαστε πάντα διαθέσιμοι σε όποιον ζητήσει τη βοήθειά μας» συμπληρώνει η Σοφία Λεοντιάδου, πρόεδρος του φιλοζωικού- Πολιτιστικού Σωματείου «Φροντίζω» στον Δήμο Νεαπόλεως Συκεών.

Δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο

Το θέμα με τα αδέσποτα ζώα είναι πολύ μεγάλο και οι ευθύνες είναι όλων μας. Οι νόμοι δεν τηρούνται πάντα κατά γράμμα και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν πολλές φορές γίνονται με καθυστέρηση, είτε γιατί δεν έχουν εγκριθεί τα κονδύλια είτε γιατί υπάρχει ολιγωρία. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει ούτε αποτεφρωτήριο για την καύση των αδέσποτων. Τα αδέσποτα απαγορεύεται να θάβονται για ευνόητους λόγους και οι  δήμοι συνεργάζονται με ιδιώτες για την καύση τους. Καταφύγιο για τα αδέσποτα δεν υπάρχει, παρά μόνο συνεργαζόμενα ιδιωτικά ενδιαιτήματα για προσωρινή διαμονή των αδέσποτων επιθετικών σκύλων.

Δεδομένο είναι ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα, είναι η συντροφιά μας, οι φύλακές μας, οι φίλοι μας, αλλά ποιες είναι και οι δικές μας υποχρεώσεις όταν δεν μπορούμε πλέον να τα φροντίσουμε; Τι γίνεται όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με επιθετικές συμπεριφορές τις οποίες ίσως και να τις προκαλούμε εμείς οι ίδιοι;

Νεκροταφείο ζώων

Σε αντιδιαστολή με την κατάσταση με τα αδέσποτα, είναι το νεκροταφείο μικρών δεσποζόμενων ζώων, το οποίο λειτουργεί από το 2009 στην περιοχή της Περιστεράς. Σε ένα οικόπεδο 6 στρεμμάτων λειτουργεί οργανωμένο νεκροταφείο ζώων, όπου εκεί, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη κτηνίατρο Βασίλη Ψυχογιό, σε πολύ φροντισμένους τάφους με φωτογραφίες και ενθυμήματα, κείτονται από σκυλιά μέχρι κουνέλια και καναρίνια.

Πηγή: thessnews.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σούπερ μάρκετ: Τείνουν α να μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού

Σούπερ μάρκετ: Τείνουν να μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού

Σε εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού τείνουν να μετατραπούν τα σούπερ μάρκετ, καθώς μόνο τις τελευταίες μέρες καταγράφονται δεκάδες κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων,...
Δήμος Αθηναίων: Γραμμές ψυχολογικής - κοινωνικής υποστήριξης, πρώτης ιατρικής βοήθειας, εργασιακών θεμάτων

Δήμος Αθηναίων: Γραμμές ψυχολογικής – κοινωνικής υποστήριξης, πρώτης ιατρικής βοήθειας, εργασιακών θεμάτων

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει την προσπάθεια να ανταποκρίνεται πολύπλευρα στις ανάγκες των πολιτών που έχουν γίνει μεγαλύτερες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού...

Πόσοι είναι οι νεκροί με κορωνοϊό και πόσοι από λοιπές αιτίες στην Ελλάδα; Γιατί...

Μια καθημερινή επικοινωνιακή καταιγίδα με «κρουσματολογία», θανάτους και διασωληνώσεις σε ΜΕΘ δέχονται καθημερινά σε επαναλαμβανόμενες δόσεις οι Έλληνες πολίτες από τα τηλεοπτικά...

Καιρός: Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει μηδέν

Στην Κρήτη, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη...

Άνδρας έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια

Στις γραμμές του ΗΣΑΠ έπεσε άνδρας περίπου 40 ετών. Ο 40χρονος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στις ράγες του...

Προς παράταση το lockdown: Πώς θα εορταστούν τα Χριστούγεννα – Τι θα γίνει με...

Αποφάσεις για την πορεία της χώρας μετά τις 30 Νοεμβρίου οπότε και λήγει τυπικά το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί αναμένονται προς...
Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε 11 Περιφέρειες

Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε 11 Περιφέρειες

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μειωμένα ενοίκια: Λάθη σε 200.000 δηλώσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο...

Δήμος Αθηναίων: Ιστοσελίδα για όσους νοιάζονται για τους σκύλους και τις γάτες της πόλης

Τα ζώα αποτελούν ένα ξεχωριστό αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της...

Στα 43 εκατ. ευρώ η επιδότηση για τα αδέσποτα μέσω “Φιλόδημου”

Τροποποιήθηκε, για 4η φορά, η Πρόσκληση Χ του «Φιλόδημου ΙΙ» που έχει...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή