Σε ένα άκρως προβοκατόρικο και επικίνδυνο για το κλίμα που εντέχνως δημιουργείται στην Θράκη έχει προχωρήσει η τουρκική
εφημερίδα DAILY SABAH.
Την στιγμή που η ατμόσφαιρα στο Αιγαίο είναι «καυτή» και οι τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ κορυφώνονται οι Τούρκοι φτιάχνουν κλίμα στην Θράκη μας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας έκλεισε πέντε ακόμη σχολεία που παρακολουθούσαν μαθητές από την τουρκική μειονότητα της χώρας, αντλώντας επικρίσεις από τον μειονοτικό πληθυσμό. Τα σχολεία έκλεισαν λόγω του χαμηλού αριθμού των μαθητών σύμφωνα με το υπουργείο».
Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας πως «ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων που έκλεισαν από το 2011 ανήλθε στα 65 με την τελευταία απόφαση του υπουργείου. Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 31 Ιουλίου καλύπτει τα σχολεία της Ροδόπης και της İskeçe (Ξάνθη), δύο περιοχές της Δυτικής Θράκης όπου συγκεντρώνεται η τουρκική μειονότητα».
Ο Σαλίχ Αχμέτ, επικεφαλής του Συλλόγου Καθηγητών για τη μειονοτική ομάδα, δήλωσε ότι ήταν «λανθασμένη απόφαση» να κλείσουν τα σχολεία ή να τα συγχωνεύσουν με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών και δεν συμβάλλει καθόλου στην εκπαίδευση των μειονοτήτων.
«Αυτά τα σχολεία έχουν διαφορετικό καθεστώς από τα άλλα σχολεία και η απόφαση για το κλείσιμο τους πρέπει να βασίζεται σε ισχύοντες νόμους», δήλωσε στον Οργανισμό Anadolu (AA). Ο Ahmet επεσήμανε τους ισχύοντες κανονισμούς που απαιτούν έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο του σχολείου για το κλείσιμό του. «Δεν συμβαίνει αυτό, όμως, και τα σχολεία μας σχεδόν κλείνουν με βία, παραβιάζοντας τους κανονισμούς. Αυτή είναι και μια τυχαία απόφαση, χωρίς σχεδιασμό [για το μέλλον των μαθητών]», δήλωσε.
Το άρθρο μάλιστα πάει και πολύ παραπέρα ισχυριζόμενο πως οι «Τουρκοι» που είναι εγκαταστημένοι στη Δυτική Θράκη με το καθεστώς τους που καθορίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 αντιμετωπίζουν ποικίλα ζητήματα, όπως κρατική άρνηση εθνοτικής ταυτότητας, ανεπαρκείς εκπαιδευτικές διατάξεις και περιορισμούς στην ελευθερία της θρησκείας, την αγορά περιουσίας και την πολιτική εκπροσώπηση!!!!
Ο Ahmet λέει ότι η κοινότητά τους αντιτίθεται στην κυβέρνηση για το θέμα, αλλά η Αθήνα τους αγνόησε. «Είμαστε εναντίον των διακοπών που πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση της μειονότητας και αγνοώντας τις ευαισθησίες της κοινότητας και αποσκοπούν μόνο στη μείωση του αριθμού των μαθητών, δεν πρόκειται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης όπως ισχυρίζεται η απόφαση αυτή θα πρέπει να αντιστραφεί», είπε. Ο Αχμέτ πρόσθεσε ότι αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, να βοηθήσει τη μειονότητα να κρατήσει τα σχολεία ανοικτά και να ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους της κοινότητας για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Το άρθρο κλείνει με την αναφορά πως «Η Ελλάδα ξεκίνησε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση το 2011 για να μειώσει το κόστος και άρχισε να συγχωνεύει σχολεία με χαμηλό αριθμό μαθητών, μειώνοντας τον αριθμό των σχολείων από το 1933 σε 877. Περίπου 14 σχολεία που παρακολουθούσαν μαθητές της τουρκικής μειονότητας έκλεισαν εκείνο το έτος».