Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
18.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό “Αβέρωφ”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού...

Προϋπολογισμός: «Άρωμα» νέων παροχών στο προσχέδιο – Τι «τρέχει» με το κοινωνικό μέρισμα

«Άρωμα» νέων παροχών αναδίδει ο προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή.
Το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα σε «πακέτο» νέων θετικών μέτρων είναι το άλμα των ρυθμών ανάπτυξης. Αν και εκείνο που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέτος, εντούτοις το προσχέδιο προδιαθέτει για αναπτυξιακή «έκρηξη».

  • Σε νέα προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 6,1% προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022. Παράλληλα, αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 στο 4,5%.

Όπως σημειώνεται στη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022, φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,1%, από 5,9% που είχε εκτιμήσει πρόσφατα η κυβέρνηση και 3,6% που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Αντίστοιχα, αναθεωρείται προς τα κάτω η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 σε 4,5% από 6,2% που προέβλεπε το ΜΠΔΣ 2022-2025.

Ανάπτυξη και δημοσιονομικός χώρος καθορίζουν το νέο πακέτο στον προϋπολογισμό


Ένας κούκος όμως (δηλαδή από μόνη της η ανάπτυξη) δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη: Εκείνο που θα καθορίσει το τελικό πακέτο παροχών είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα απομείνει. Και αυτό την στιγμή που το μεν έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε στο οκτάμηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος) κατά 838 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, το δε πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6.381 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 897 εκατ. ευρώ.

  • Παράλληλα, ναι μεν το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 34.686 εκατ. ευρώ, 2.454 εκατ. ευρώ υψηλότερα της εκτίμησης στο Μεσοπρόθεσμο, ωστόσο περιλαμβάνονται σε αυτά αφενός η προκαταβολή, τον Αύγουστο, από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσού 2.310 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο, και αφετέρου τα έσοδα από ANFAs 644 εκατ. ευρώ, που εισπράχθηκαν τον Ιούλιο και δεν είχαν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο.

Πάντως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο: Η Αθήνα θα τους υποδεχτεί για τη 12η αξιολόγηση στις 18 και 19 Οκτωβρίου και κατόπιν θα καταθέσει στην Βουλή το τελικό κείμενο. Στις γραμμές του θα αποτυπωθεί και το νέο πακέτο παροχών της Κυβέρνησης.

«Κλειδωμένη» η χορήγηση «διπλού» Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος


Ένα από τα νέα μέτρα πάντως που έχει «κλειδώσει» είναι ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος: Όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ, θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου το διπλό ποσό του επιδόματος. Ειδικότερα, το διπλό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δοθεί σε περίπου 215.000 δικαιούχους που λαμβάνουν σήμερα το εν λόγω επίδομα. Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα και θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος. Η καταβολή θα γίνει έως τις 30 Δεκεμβρίου και όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή μισό ποσό προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά. Κάποιος δηλαδή που παίρνει σήμερα για παράδειγμα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ ενώ αν κάποιος παίρνει 300 ευρώ θα πάρει 600.

  • Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «δώρο εορτών» στα φτωχά νοικοκυριά, ανάλογο με αυτό που είχε δοθεί πέρυσι στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ένα ακόμη από τα «σενάρια» που κυκλοφορούν για το νέο «πακέτο» παροχών είναι εκείνο που αφορά στην διανομή «κοινωνικού μερίσματος», πάντα βεβαίως με τον «αστερίσκο» ότι θα υιοθετηθεί μόνον στην περίπτωση που η ανάπτυξη και ο δημοσιονομικός χώρος «κλειδώσει» στα επιθυμητά επίπεδα.

«Κοινωνικό μέρισμα» σε συνταξιούχους – υγειονομικούς


Στο τραπέζι έχει πέσει λοιπόν λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, η απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι συνεχίζουν να υπερβάλουν εαυτούς λόγω της πανδημίας.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες.

Αν υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση -τύπου κοινωνικού μερίσματος- (τύπου 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του δικαιούχου.

  • Το δώρο στους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο. Αντίστοιχο δώρο έλαβε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας.

Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Αυτή την φορά το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δώσει τη βοήθεια ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους- συνταξιούχους


«Παράθυρο» ανοίγει και για την επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους: Η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τις αυξήσεις που είδαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στους μισθούς τους και συγκεκριμένα στα καθαρά χρήματα που παίρνουν στο χέρι θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν και του χρόνου. Οι αυξήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης παρακράτησης που γίνεται, λόγω της προσωρινής κατάργησης του φόρου.

Την ίδια ώρα όμως η ειδική εισφορά εφαρμόζεται κανονικά στα εισοδήματα τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των συνταξιούχων: Αυτό συμβαίνει γιατί η προσωρινή της κατάργηση στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα «συνδέθηκε» με την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες. Εντούτοις με φόντο το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, στο τραπέζι είναι και το σενάριο της επέκτασης από τη νέα χρονιά κιόλας της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημόσιους υπαλλήλους και για συνταξιούχους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Από άλλον πλανήτη! Ramjet: Νέο βλήμα που καθιστά έναν στρατό πανίσχυρο

H Nammo συνεργάζεται με την Boeing για την παραγωγή νέας τεχνολογίας βλήματος-Ο στρατός θα μπορούσε να δοκιμάσει το νέο όπλο το επόμενο καλοκαίρι Ηυπερηχητική πτήση...

Ρωσία: 17 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών – Σοκάρουν οι εικόνες (βίντεο)

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Ρωσία από ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά που προκλήθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και χημικών προϊόντων στη δυτική...

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτή είναι η διαθήκη του – Τι αφήνει στα παιδιά του και...

Σαφείς εντολές για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του έργου του και των περιουσιακών του στοιχείων δίνει ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από τη διαθήκη του,...

Κορωνοϊος: 3.585 νέα κρούσματα – 348 διασωληνωμένοι – 36 νεκροί

Αυξημένα και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.585 νέες λοιμώξεις (χθες 3.407). Μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 36...

Προσοχή στις νέες απάτες! Οι 2+1 τρόποι που «αρπάζουν» τις καταθέσεις μέσω τράπεζας

Ανησυχητική έξαρση γνωρίζουν οι απάτες που γίνονται μέσω του Διαδικτύου, με τη μέθοδο του phishing (ψάρεμα στοιχείων) να είναι εξαιρετικά δημοφιλής μετά το ξέσπασμα...

Αυξήσεις σε 134.000 συντάξεις έως τις 29 Οκτωβρίου

Αυξήσεις σε 134.000 συντάξεις έως τις 29 Οκτωβρίου. «Ζεστό» χρήμα θα δουν τις επόμενες ημέρες χιλιάδες συνταξιούχοι, με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ...
Ανοικτά σήμερα τα σούπερ μάρκετ και μαγαζιά με "παράδοση εκτός"

Ντόμινο ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης

«Ηλεκτροσόκ» στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά προκαλούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη, έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή