Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Προϋπολογισμός: Οι κίνδυνοι από την ακρίβεια – Ευρωπαϊκή επιδότηση αναζητά ο Μητσοτάκης

Μεγάλος βραχνάς αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η ακρίβεια και οι φόβοι για ανεξέλεγκτες συνέπειες στην οικονομία ενισχύονται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνεχή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.

Δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο

Ουσιαστικά, το ράλι των ανατιμήσεων τινάζει στον αέρα και τον προϋπολογισμό -όπως άλλωστε και στις άλλες χώρες- καθώς οι όποιοι υπολογισμοί των δημοσιονομικών μεγεθών έγιναν με βάση τις τιμές που ίσχυαν πολύ πριν την κρίση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημοσιονομικά επώδυνο» το θέμα ως προς τη διαχείρισή του από το κάθε κράτος – της ΕΕ και προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται το φυσικό αέριο η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται με κόστος 600 εκατομμυρίων ευρώ.

«Βραχυπρόθεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

»Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με το Ρουμάνο ομόλογό του.

Ευρωπαϊκή επιδότηση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στην ίδια κατεύθυνση κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ακόμη ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ουσιαστικά αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ευρωπαϊκό ταμείο κατά το πρότυπο της λειτουργίας του αντίστοιχου ταμείου στην πανδημία για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ταυτόχρονα δημοσιονομική ελευθερία για ακόμη έναν τουλάχιστον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει και το θέμα για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου που έχει θέσει στους υπουργούς Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας.

Πλήγμα για ασθενέστερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις η πράσινη μετάβαση

Από την άλλη βεβαίως η ακρίβεια στην ενέργεια θέτει σε κινδύνους και αυτή καθ’ αυτή την λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει σήμερα ότι «η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία δεν πρέπει να επιβραδυνθεί, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί με έναν τέτοιο τρόπο, όμως, που δεν θα πλήξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Το θέμα της ακρίβειας παραμένει βασικό σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ παράπονα έχουν αρχίσει να εκφράζονται προς τους υπουργούς και από τους βουλευτές της ΝΔ.

Καταστροφικές επιλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα χρεώσε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταστροφικές επιλογές που δημιούργησαν και πολλαπλασίαν την ακρίβεια στην χώρα μας, κάνοντας λόγο για λεηλασία του εισοδήματος και δραματική μείωση της κίνησης στην αγορά.

Ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «δημιούργησε αυτήν την κρίση, την πολλαπλασίασε, πριν πυκνώσουν τα σύννεφα του πολέμου στη γειτονιά μας. Με καταστροφικές επιλογές που έκανε. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την αδυναμία να διαπραγματευθεί σε χαμηλότερη τιμή το φυσικό αέριο που αγοράζουμε 30% ακριβότερα από ό,τι η Βουλγαρία, με την απουσία ελέγχων στην αγορά και τη δημιουργία καρτέλ.

Απελπιστική κατάσταση

»Σήμερα λοιπόν, εξαιτίας αυτών των επιλογών, έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση απελπιστική. Τόσο στους λογαριασμούς του ρεύματος, όσο και στην τρομακτική ακρίβεια των ειδών βασικής κατανάλωσης για το κάθε νοικοκυριό».

«Ο κ. Τσίπρας είτε προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει, είτε όντως δεν καταλαβαίνει ποια είναι η παγκόσμια κατάσταση με την ενεργειακή κρίση, προκειμένου να στηρίξει το αγαπημένο του αφήγημα ότι για όλα φταίει ο Μητσοτάκης.

»Στην πρώτη περίπτωση είναι ακραία υποκριτής, στη δεύτερη τραγικά ανεπαρκής εν μέσω μάλιστα της παρούσας κρίσιμης περίστασης για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Καταλαβαίνουμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και κατανοούμε την ανάγκη να νιώσουν το κράτος δίπλα τους.

»Με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σχέδιο κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορεί να γίνει για να περιορίσουμε τις συνέπειες και αυτής της κρίσης» ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου.

ΙΤΑΛΙΑ: Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ

Κάθε δυνατή προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών

Κατά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννη Μασούτη και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκο, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι γκρίνια υπάρχει και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ με βουλευτές της περιφέρειας ιδίως να εμφανίζονται ανήσυχοι και πιεσμένοι από τους ψηφοφόρους τους και ιδίως από τον αγροτικό κόσμο λόγω της γιγάντωσης του κόστους παραγωγής. Ενδεικτική ήταν η προχτεσινή τοποθέτηση στην Βουλή του Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος μίλησε για «πολύ μεγάλη» πίεση στα βουλευτικά γραφεία από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ αιχμές κατά του υπουργού Ενέργειας άφησε ο Χρήστος Κέλλας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...