Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 158 βουλευτές

Τη δεδηλωμένη εξασφάλισε απόψε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Στην προβλεπόμενη, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την κυβέρνηση ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ.

Την καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της Aντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25). Κανείς δεν ψήφισε «λευκό».

“Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι αξίζουμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία έγινε δι’ εκφωνήσεως.

Στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης μίλησαν 108 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δύο πρώην πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, 33 υπουργοί και για δύο φορές οι έξι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δηλαδή συνολικά μίλησαν 155 ομιλητές, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Στις δύο διαδικασίες επί προγραμματικών δηλώσεων που διεξήχθησαν το 2015, είχαν μιλήσει 74 και 99 βουλευτές αντιστοίχως.

Ο συνολικός χρόνος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ήταν 31 ώρες. Η προηγούμενη συζήτηση επί προγραμματικών δηλώσεων διήρκησε 29 ώρες. Η μέση διάρκεια των συζητήσεων επί προγραμματικών δηλώσεων που διεξήχθησαν μεταπολιτευτικά και εκτυλίχθηκαν εντός των τριών ημερών, ήταν περίπου 20 ώρες.

Καταπέλτης ο Μητσοτάκης κατατρόπωσε τον Τσίπρα

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 158 βουλευτές

«Κακή και επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ανέβασε τους τόνους ο πρωθυπουργός απαντώντας στον… θιγμένο Τσίπρα ότι «λαϊκιστές και ψεύτες σας λέει η πλειοψηφία του λαού και το έδειξε στις εκλογές»

Λίγο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης και μετά από τα όσα άκουσε προηγουμένως από τον Αλέξης Τσίπρα ανέβασε τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας εμφατικά ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας «δεν δέχεται υποδείξεις διαπραγμάτευσης» από το δίδυμο Τσίρα – Βαρουφάκη. Αναφερόμενος στη μείωση πλεονασμάτων ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προεκλογική τοποθέτησή του ότι αυτή θα είναι εφικτή, «όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική».

Με αύρα ηγέτη και νικώντας κατά κράτος τον βασικό πολιτικό τους αντίπαλο ο πρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι η ΝΔ εμμένει στις προεκλογικές δεσμεύσεις της και εκπυρσοκρότησε κατά των επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25:

«Θα σπεύσετε να δώσετε συμβουλές διαπραγμάτευσης, αλλά να σας πω κάτι ακόμα. Τα έφερε έτσι η ζωή σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα το δίδυμο καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015 και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για την διαπραγμάτευση. Όταν το πρώτο εξάμημνο του 2015 συνδυάστηκε η αλαζονεία, η αμετριοέπεια, η καταστροφή που οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο και ήταν τότε η ΝΔ να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Ε, λοιπόν πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα διαπραγμάτευσης εσείς και ο κ. Βαρουφάκης».

Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου «ο λαός μας έδειξε εμπιστοσύνη. Η ευθύνη είναι βαριά, αλλά την αναλαμβάνουμε με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της αποστολής μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας».

Γρήγορα, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε… ρυθμό και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τού ζήτησε να μπει στη… μηχανή του χρόνου και να προσγειωθεί στο σήμερα! «Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Για το τέλος του λαϊκισμού που έχω αναφέρει, λαϊκιστές και ψεύτες σας λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το έδειξε στις εκλογές. Είναι καιρός να αλλάξετε λογογράφο, γιατί, αν τα κάνατε όλα τόσο καλά όσο λέτε, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Έχετε υποστεί μέσα σε δύο μήνες τρεις εκλογικές ήττες» κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις του Αλ. Τσίπρα.

«Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και τις δουλειές»

Στο… γήπεδο της οικονομίας ο Κυρ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στα περπαγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης στη ΔΕΗ αλλά και στον ΕΝΦΙΑ. Με την ατάκα ότι «από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και τις δουλειές προς όλους», ο πρωθυπουργός δήλωσε αιφνιδιασμένος από το επιχείρημα Τσίπρα περί ελάφρυνσης των πλουσίων της Εκάλης. «Όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλες τις περιουσίες από τις 60.000 έως το ένα εκατ. ευρώ, δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη, αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε. Και το κάνουμε, γιατί αυτή ήταν η εντολή που πήραμε» σημείωσε ο Κυρ, Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος, εξάλλου, στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Σας ρωτώ και εσάς και την κυρία Γεννηματά: ποια καλύτερη απόδειξη εμπιστοσύνης των δημοσίων υπαλλήλων, από το να εκχωρούμε σε γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης το δικαίωμα υπογραφής πράξεων, που δεν είχαν. Θα έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, αντί να καταλήγουν όλα στον υπουργό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Παιδεία και η Υγεία αποτελούν απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του (σ.σ. αναγνώρισε ότι οι 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού 10.000 εκπαιδευτικών δεν βρέθηκε ούτε ένα εγγεγραμμένο κονδύλι) ενώ για το κομμάτι της ασφάλειας των πολιτών υπογράμμισε:

«Οι γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους τους. Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι Έλληνες. Το άσυλο των μολότοφ στα πανεπιστήμια καταργείται αμέσως. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν και είχε ψηφίσει τέτοια διάταξη. Εύχομαι σε αυτή την μεγάλη τομή να σας έχουμε συμμάχους»

«Κακή και επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ξεκάθαρος ήταν τέλος ο πρωθυπουργός για το Μακεδονικό, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τη δική του και του κόμματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κακή και επιζήμια και πως επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τις αρνητικές συνέπειές της.

«Άκουσα κριτική για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και δήθεν αλλαγή της στάσης μας… Ακούστε: είναι καλό να συνηθίσετε ότι θα υπάρξει συνέπεια λόγων προεκλογικών και πράξεων μετεκλογικών. Είχα πει ότι η Συμφωνία ήταν κακή και επιζήμια. Είχα όμως προειδοποιήσει ότι, άπαξ και κυρωθεί, δεν αλλάζει μονομερώς. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τις αρνητικές της συνέπειες, ενεργοποιώντας ως μοχλό πίεσης την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας αυτής. Υλοποιώντας μια μεγάλη καμπάνια για την ελληνική Μακεδονία. Αυτά είπα και αυτά θα κάνω» είπε χαρακτηριστικά καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.

Τσίπρας: «Γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας για ψηφοθηρικούς λόγους»

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 158 βουλευτές

Βολές Τσίπρα σε Μητσοτάκη για Πρέσπες, Οικονομία και ΕΝΦΙΑ

Επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση-πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει σκοτεινά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος (π.χ. στο ασφαλιστικό), αλλά και με πολλές αιχμές για τη στάση που κράτησε η αντιπολιτευόμενη Ν.Δ. στο Μακεδονικό, έκλεισε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Την δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας την ξεκίνησε σχολιάζοντας το ήπιο κλίμα του κοινοβουλευτικού διαλόγου, εκφράζοντας ωστόσο την εντύπωσή του για την μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών -όπως είπε- «σε θεσμική αταραξία από πλευράς Ν.Δ.».

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό». Προσέτρεξε όμως να συμπληρώσει ότι το βλέπει δύσκολο, επικαλούμενος μάλιστα τον βρετανοτραφή Ευκλείδη Τσακαλώτο για να χρησιμοποιήσει την βρετανική παροιμία «Δεν μπορείς να διδάξεις νέα κόλπα σε έναν ηλικιωμένο σκύλο».

Στη συνέχεια ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και απευθυνόμενος στον νέο πρωθυπουργό είπε ότι δεν δίστασε «να αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό και να γίνεται μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας για ψηφοθηρικούς λόγους».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πάει πολύ να μας λέτε ότι νικήσατε τον λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε, και με το Μακεδονικό τον κάνατε κινητήρια δύναμη για την εκλογική σας επικράτηση».

Στο θέμα του λαϊκισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε λέγοντας ότι «κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία».

«Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ο οποίος κόφτης δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας. Αργότερα όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;.

»Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι ήμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, το Σεπτέμβρη του ‘15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι.

»Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία.

»Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε».

«Δίνεται λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους»

Αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι για ένα σπίτι στην Εκάλη οι ιδιοκτήτες του θα πληρώνουν 700 λιγότερο ενώ για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν 77 ευρώ λιγότερα. «Δίνεται λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα 300 επιπλέον εκατ. που βαραίνουν τον προϋπολογισμό με τη μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ στα ακριβά σπίτια «θα θέλαμε να τα δώσουμε για να ενισχύσουμε τα μεσαία στρώματα».

«Διατηρείτε με την πρόταση μας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις χαμηλές περιουσίες», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο;»

¨Όπως ήταν αναμενόμενο ο Αλ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να απαριθμήσει τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του από τον Αύγουστο του 2018 οπότε και έληξε τυπικά το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, κάνοντας λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. 7 δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του ‘18 έως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει εντός του 2018 και 2019, συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του 2018.

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», σημείωσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας στα της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα ερώτημα με τρία σκέλη:

«Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;».

Το κενό αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τον Αλ.Τσίπρα, από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το σχέδιο που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «το απορρίψατε πριν το συζητήσετε με τους εταίρους. Έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο που δεν το δημοσιοποιείτε. Θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή -διερωτήθηκε ο ίδιος- μετά από 1-2 χρόνια, που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι τώρα, με νωπή εκλογική εντολή και την αντιπολίτευση να σας στηρίζει; Εκτός αν λέτε λόγια του αέρα και μας κοροϊδεύετε, αλλά εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο», είπε ο Αλ. Τσίπρας παραπέμποντας στην κατάθεση του προϋπολογισμού αλλά και του Μεσοπρόθεσμου.

Θα υπάρχει Δώρο Πάσχα; Θα υπάρχει αφορολόγητο; Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις;, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε.

«Αν δεν αξιοποιήσετε το σχέδιό μας, οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις είναι 2,5-3 δισ.», είπε και στην αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, απάντησε: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μάλλον δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις σε ένα λαό που έχει ταλαιπωρηθεί οκτώ χρόνια».

Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα της απλής αναλογικής ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τον πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει «παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα», ενώ για την για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να φέρει ως βάση συζήτησης την πρόταση της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Γεννηματά: “Βγάλτε την πρίζα από την μονταζιέρα”

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 158 βουλευτές

«Αρκετά με το bullying στο Κίνημα Αλλαγής, με τους εγκάθετους που μας συκοφαντούν. Θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα μαζί μας. Και σας προτείνω κύριε Μητσοτάκη να βγάλετε από την πρίζα την μονταζιέρα του Μαξίμου» είπε η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στηρίχτηκε σε όσα άφησε αναπάντητα, κατά την ίδια, στις προγραμματικές του δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης. «Ο πυρήνας της ομιλίας σας ήταν οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Και η αλήθεια είναι ότι οι φόροι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν δυσβάσταχτοι» επεσήμανε, θέτοντας στη συνέχεια ερωτήματα για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επενδύσεις, το Υπερταμείο, τη μέριμνα για τους εργαζόμενους, την καταπολέμηση της ανεργίας κ.α.

«Πού είναι το σχέδιο σας ότι οι μειώσεις φόρων που ανακοινώσατε οδηγούν σε επενδύσεις;
Κρατάτε υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή των εξαγγελιών σας;» είπε απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη η Φώφη Γεννηματά και επικαλέστηκε τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για τον δημοσιονομικό χώρο και τη διάθεσή του.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε το Υπερταμείο παραχωρώντας δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στους δανειστές. Θα το κρατήσετε; Ο χαρακτήρας του Υπερταμείου είναι ακραίος και πρέπει να επανακαταλάβουμε τον έλεγχό του. Τα έσοδα του πρέπει να κατευθύνονται σε τρεις τομείς, εξόφληση δημοσίου χρέους, επενδύσεις και αποταμίευση για το ασφαλιστικό σύστημα για τις νέες γενιές» επεσήμανε.

Στη συνέχεια η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην πλήρη απουσία από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης κάθε μέριμνας για τους εργαζόμενους ενώ διερωτήθηκε ποιο είναι το πλάνο αποκατάστασης των εισοδημάτων, ποια είναι τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Στηρίζετε μια χαρά το πελατειακό κράτος γιατί στηρίζεστε σε αυτό και δεν θα αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα αν δεν σπάσουμε αυτό το απόστημα» είπε απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την ΔΕΗ

«”ΘΑ” μιλήσετε στο μέλλον για τη ΔΕΗ. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την πώληση σε ιδιώτες. Χρειάζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο διάσωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ που δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές» είπε η κα Γεννηματά.

«Τι θα κάνετε για τα εθνικά θέματα για το Κυπριακό και την Τουρκία, για την κλιματική αλλαγή, για τη φθίνουσα δημογραφική πορεία του Ελληνισμού» συνέχισε.

«Αν νομίζει ο κύριος Βορίδης ότι θα ενοχληθώ επειδή με αποκάλεσε πασιονάρια κάνει λάθος και θα συνεχίσω με το ίδιο πάθος να υπερασπίζομαι όσα πρεσβεύει η παράταξή μας. Όπως αντισταθήκαμε στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ στεκόμαστε απέναντι στη Δεξιά και τις ακροδεξιές συνιστώσες. Απέναντι στις πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Κουτσούμπας: “Σας έστρωσε τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς ξέρετε τον τρόπο”

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 158 βουλευτές

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δοκιμασμένα στελέχη που ξέρουν να διακρίνονται σε αντιλαϊκές πολιτικές”, τόνισε στην δευτερολογία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δεν άφησε στο απυρόβλητο και τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας: «Σας έστρωσε τον δρόμο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο πιο τεχνοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης, προωθεί την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, τάχθηκε κατά της υπαγωγής της Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «αποδεικνύει ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει την αντιμετώπιση των μεταναστών με καταστολή. Σε στρατόπεδα όπως η Μόρια, που πρέπει να κλείσουν αμέσως».

Σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε: «Όλοι εκείνοι που έχουν στοχοποιήσει το άσυλο, δεν λένε κουβέντα για περιοχές της Αθήνας με έξαρση της εγκληματικότητας που ούτε πανεπιστήμια υπάρχουν, ούτε άσυλο».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεσμεύτηκε πως «η ΚΟ θα φέρει στην Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, όπως κάναμε τόσα χρόνια και απέρριπταν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, ενώ ψήφιζαν «δωράκια» για τους λίγους. Θα διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας των ανέργων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κατάργηση του νόμου που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας. Και όχι βέβαια ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων θα ψηφίζουν για την απεργία, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας».

Προειδοποίησε ακόμα, ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο φασισμός εξαιτίας της αποβολής της Χρυσής Αυγής από την Βουλή, καλώντας: «ενόψει των αλλαγών στον ΠΚ, ζητάμε να επανέλθει το προηγούμενο αυστηρότερο πλαίσιο ποινής, που σχετίζεται και με την ΧΑ, και οι ναζιστές εγκληματίες θα κριθούν με απαράδεκτα ευνοϊκότερους όρους».

Βαρουφάκης: “Να μην μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για όσους μπορούν να πληρώνουν”

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 158 βουλευτές

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 μίλησε για «μνημονιακό λαϊκισμό», ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο υποστηρίζει πως «η λιτότητα θα φέρει την ανάπτυξη που θα διώξει την… λιτότητα». Τόνισε ότι τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγούν σε ρήξη. «Έχετε δεσμευτεί για το 3,5% πλεόνασμα. Αποδεχόμενοι τους στόχους αυτούς, έχετε δημιουργήσει έναν κινούμενο… στόχο. Νομοτελειακά θα κινείται πιο γρήγορα απ’ ότι εσείς. Τότε ποια ρήξη θα κάνετε; Με τους δανειστές που θα επιμένουν σε ισοδύναμα; Ή με τον ελληνικό λαό; Δεν κατηγορώ μόνο εσάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο έκαναν. Είναι το δόγμα του μνημονιακού τόξου.

Η ρήξη με τους δανειστές είναι δεδομένη λόγω της αριθμητικής του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η ρήξη σας με τον λαό, θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ανισότητες από τις υπάρχουσες. Θα κάνετε όμως δωράκια στην παρασιτική ολιγαρχία. Έρχεται όμως ιδιωτικοποίηση του νερού, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Προσφέρετε στον λαό, θεάματα χωρίς άρτο. Θα είμαστε εδώ να σας συμβουλεύουμε αλλά να σας κάνουμε και σκληρή κριτική. Όταν θα γίνει η ρήξη, εμείς θα πάρουμε το μέρος των πολλών. Η κρίση που ξεκίνησε εδώ, μεταφέρθηκε σε όλη την ΕΕ και η πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες υποφέρουν».

Μοντέλο Όρμπαν ζήτησε να εφαρμοστεί ο Βελόπουλος

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 158 βουλευτές

Και στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Βελόπουλος, αρχηγός της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Κάλεσε εκ νέου, τη Νέα Δημοκρατία να συνυπογράψει το αίτημα του κόμματός του για εξεταστική επιτροπή με κατηγορίες «εσχάτης προδοσίας» για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «βιάστηκε να φέρει την Συμφωνία». Remaining Time-0:00Fullscreen

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, πρότεινε σχέδιο Όρμπαν για τις γεννήσεις, καθώς όπως τόνισε «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν γεννιούνται Έλληνες». Ο Κυριάκος Βελόπουλος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, σημειώνοντας συγκεκριμένα: «Άσυλο υπάρχει ανιάτων. Πανεπιστημιακό σε Δημοκρατία, δεν χωρά. Η Πολιτεία θα επιβάλλει τον νόμο και την τάξη».

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, δεν απέφυγε την ακροδεξιά ρητορική αναφερόμενος χαρακτηριστικά σε «λαθροεισβολείς» και «δήθεν πρόσφυγες» αλλά και καλώντας όσους είναι «φιλάνθρωποι», «να τους πάρουν σπίτι τους».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, τάχθηκε παράλληλα υπέρ της ισόβιας ποινής για «παιδεραστές, δουλέμπορους και εμπόρους ναρκωτικών», τονίζοντας πως «όταν λέμε ισόβια, να είναι ισόβια».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η...