Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Ψημένα αμύγδαλα και δεντρολίβανο για τη μνήμη

Η μνήμη μας είναι η εγκεφαλική λειτουργία που μας επιτρέπει να καταχωρούμε, να αποθηκεύουμε και να ανακαλούμε εμπειρίες. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις επαναλαμβανόμενες συναπτικές συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες, που δημιουργούν νευρωνικές οδούς. Ψημένα αμύγδαλα και δεντρολίβανο για τη μνήμη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να απομνημονεύουν εκατομμύρια πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν κάποιος απομνημονεύει κάτι για ένα διάστημα αλλά αργότερα το ξεχνάει, αυτό είναι γνωστό ως βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Η εξάσκηση της μνήμης βοηθάει στο να παραμένει δυνατή για όλη τη ζωή μας και την ενισχύει για τα χρόνια εκείνα κατά τα οποία δεν έχουμε τις ίδιες ικανότητες όπως όταν ήμασταν νεότεροι. Το διάβασμα, το γράψιμο, το να ακούτε μουσική, η μελέτη ή τα πνευματικά παιχνίδια μπορούν να σας βοηθήσουν να ασκήσετε τη μνήμη σας έτσι ώστε να μην ξεχνάτε εύκολα. Παράλληλα, τα ανωτέρω συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για νευροεκφυλιστικά προβλήματα.

Ένα άλλο κλειδί για να έχετε καλή μνήμη είναι μια υγιεινή διατροφή. Ο οργανισμός μας εξασφαλίζει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που τρώμε, προκειμένου να λειτουργούμε σωστά και σε σωματικό και σε ψυχολογικό επίπεδο. Στο παρόν άρθρο, θα μιλήσουμε για τις συγκεκριμένες ωφέλειες των ψημένων αμυγδάλων και του δεντρολίβανου για τη μνήμη.

Βοηθήστε τη μνήμη σας με ψημένα αμύγδαλα και δεντρολίβανο

Ένας συνδυασμός αμυγδάλων, δεντρολίβανου και άλλων φυσικών συστατικών μπορεί να εξασφαλίσει ένα γευστικό φυσικό συμπλήρωμα που ωφελεί τον εγκέφαλο και τη μνήμη μας.

Ο ξηρός καρπός που ρίχνει το «ζάχαρο»

Ωφέλειες των αμυγδάλων

Αυτός ο ξηρός καρπός περιέχει φαινυλαλανίνη, μια ουσία που βοηθάει τον εγκέφαλο να παράγει ντοπαμίνη, αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Η συχνή κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και στο να ξεπεράσετε τα προβλήματα κατάθλιψης.

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και άλλες θρεπτικές ουσίες, τα αμύγδαλα ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Τα αμύγδαλα περιέχουν ιχνοστοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, των οποίων η έλλειψη μπορεί να επηρεάσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού, πρωτεϊνών, λίπους, υδατανθράκων και κυτταρίνης· βιταμίνες Β1, Β2, PP, C, A, D και E· ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, καλίου, νατρίου, μαγνησίου, θείου, χλωρίου, μαγγανίου, χαλκού και ψευδαργύρου. Επίσης, περιέχουν τα οχτώ απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας.

Τα αμύγδαλα αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η κατανάλωσή τους χορταίνει -δημιουργεί κορεσμό, κάτι που βοηθάει στον έλεγχο της λαχτάρας για φαγητό.

Ωφέλειες του δεντρολίβανου

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Therapeutic Advances in Psychopharmacology έδειξε ότι η μυρωδιά του δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διανοητικής ανάπτυξης. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες. Σε μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια στο Νιούκαστλ του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακαλύφθηκε ότι η μυρωδιά του δεντρολίβανου αυξάνει τη μνήμη κατά 60% με 75%. Επομένως, το δεντρολίβανο βοηθάει στην ενίσχυση προηγούμενων αναμνήσεων αλλά επίσης δυναμώνει τη μνήμη για να θυμόμαστε απλά πράγματα όπως καθημερινές πληροφορίες, ημερομηνίες, εργασίες ή σημεία όπου αφήσαμε κάποια αντικείμενα.

Οι ερευνητές επίσης υποστήριξαν ότι το άρωμα του δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα ολοκλήρωσης μαθηματικών διανοητικών ασκήσεων και, επομένως, την εμπροσθοδρομική μνήμη, η οποία μας βοηθάει να θυμόμαστε εργασίες που θέλουμε να εκτελέσουμε στο μέλλον.

Πώς φτιάχνετε ψημένα αμύγδαλα με δεντρολίβανο;

Για να αξιοποιήσετε τις ωφέλειες των αμυγδάλων με δεντρολίβανο, μια καλή επιλογή είναι να φτιάξετε την παρακάτω γευστική συνταγή, η οποία είναι ιδανική για να την απολαμβάνετε κάθε στιγμή.

Συστατικά

2 φλιτζάνια φρέσκα ολόκληρα αμύγδαλα (340 g)
1 κουταλιά της σούπας έλαιο καρύδας (16 g)
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (10 g)
1/2 κουταλάκι του τσαγιού τσίλι σε σκόνη (2,46 mg) (προαιρετικά)
3/4 κουταλάκι του τσαγιού θαλασσινό αλάτι (3,7 mg)
Μια πρέζα τριμμένο κόκκινο πιπέρι
Οδηγίες

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζετε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά, μέχρι τα αμύγδαλα να έχουν καλυφθεί εντελώς.
Απλώστε μία στρώση από το μείγμα με τα αμύγδαλα στο ταψί που ετοιμάσατε και βάλτε το στο φούρνο.
Ψήστε στους 165 βαθμούς Κελσίου για είκοσι λεπτά ή μέχρι τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν ελαφρά.
Αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά απολαύστε τα!
Με στόχο τη βελτίωση της μνήμης, η συνταγή αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται συχνά στη διατροφή σας. Προφανώς, οι ωφέλειες θα φανούν μακροπρόθεσμα, αφού το σώμα θα λαμβάνει καθημερινά τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Πέρα από το ότι βελτιώνει τη μνήμη, η συνταγή αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της ανησυχίας και στη μείωση του άγχους. Η μυρωδιά του δεντρολίβανου σε συνδυασμό με τις ωφέλειες των αμυγδάλων καθιστούν τη συγκεκριμένη συνταγή ένα θαυμάσιο σύμμαχο και για τη βελτίωση της διάθεσής σας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έλαιο δαμάσκηνου: Τα απίστευτα οφέλη που σου προσφέρει και σίγουρα δεν το γνώριζες!

Τα δαμάσκηνα είναι ένα πολύ παρεξηγημένο φρούτο, που πολλοί από εμάς δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Ωστόσο, κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας τόσο στην...

10 + 1 τροφές για να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φυτικές ίνες!

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές από παλιά, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια η αξία τους στη διατροφή έχει αναγνωριστεί σε σημείο, ώστε σήμερα να...

Παθήσεις εντέρου: Με ποια διατροφή θα προστατευθείτε

Το έντερο παίζει βασικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση της ίδιας της ζωής, αφού εκεί συντελούνται οι διεργασίες αξιοποίησης της...

Oι φυτικές ίνες έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πιστεύαμε, σύμφωνα με μελέτη

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο από την συνιστώμενη ποσότητα. Τώρα, μια μελέτη της Ιατρικής...

12 Συγκλονιστικά Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Τρώμε Αυγά. Το 4ο ούτε...

Ίσως δε το ακούτε συχνά, αλλά τα αυγά πραγματικά αξίζει να καλούνται «υπερτροφές». Οι διατροφολόγοι λένε ότι τα αυγά είναι απίστευτα θρεπτικά και ωφέλιμα. Προσθέστε...

Δύο σημαντικοί λόγοι για να τρώμε περισσότερα αυγά

Tη δεκαετία του 1960, τα αυγά και ιδιαίτερα οι κρόκοι, θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την αύξηση της διατροφικής χοληστερόλης. Μάλιστα η American Heart Association συνιστούσε το...
Το πράσινο τσάι σώζει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

ΕΡΕΥΝΑ: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά

Ερευνητές απέδειξαν λεπτομερώς πώς τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια νανοπλαστικά και μικροπλαστικά όταν βυθίζονται σε καυτό νερό. Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δήμος Αθηναίων: Ιατρείο Μνήμης στο 4ο Δημοτικό Ιατρείο

Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού...

Έξι χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – Εκδηλώσεις μνήμης στον τόπο της τραγωδίας

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 104 νεκρούς και...

Η μοναξιά επηρεάζει τη μνήμη και την ψυχική υγεία

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το σώμα φθείρεται και το μυαλό κουράζεται. Οι αλλαγές (σωματικές,...

Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η 19η Μαΐου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...