«Ψήνεται» ανασχηματισμός – Προβληματισμοί συζητήσεις και κρίσιμες ημερομηνίες

11
Συναγερμός στο Μαξίμου - Εξαφανίζουν τις κρυφές δημοσκοπήσεις για να κρύψουν την κατρακύλα τους

Ενώ άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η  αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στις ελληνορωσικές σχέσεις, στα ελληνοτουρκικά και στο σκοπιανό,  ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου παραμένει το θέμα του ανασχηματισμού.

Η ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  θέλει να έχει ευρύτατη κομματική συναίνεση  για τις αλλαγές προσώπων και  το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψουν.

Θέμα αιχμής στις συζητήσεις αυτές αποτελεί το εύρος και η κατεύθυνση  της διεύρυνσης που θα επιχειρηθεί, με ανάθεση υπουργικών χαρτοφυλακίων σε εξωκομματικά και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα ευρείας αποδοχής.

Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση αλλά και στο επιτελείο των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις γι αυτά τα ζητήματα – ανάλογα με τη σκοπιά  από την οποία προσεγγίζονται. Προτάσεις διατυπώνονται στη βάση ενός στρατηγικού πολιτικού σχεδιασμού,  με γνώμονα εκλογικές ανάγκες και σκοπιμότητες, ή με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση του «αριστερού» προφίλ της κυβέρνησης και τη διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών.

Διαβάστε επίσης:  Ραντεβού στο Μόναχο για Τσίπρα και Ζάεφ

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την άποψη ότι η ανάγκη ενός λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα  γίνεται τώρα μεγαλύτερη,  προκειμένου να αντισταθμισθούν «εντυπώσεις» και πολιτικό κόστος από τους χειρισμούς στο σκοπιανό και από την ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχισθεί και θα «υποτροπιάσει» – όχι αθέλητα.

Αποφάσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχουν ληφθεί, αλλά «ζυμώνονται» – κατά την έκφραση  στελεχών της Κουμουνδούρου.  Ο πρωθυπουργός μπορεί να καταλήξει στις τελικές επιλογές του μέσα στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες και να αναζητήσει το καλύτερο timing για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Κατά τις εκτιμήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αν οι εξελίξεις διαμορφώσουν πρόσφορο κλίμα, ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει περί τις 20-22 Αυγούστου  και να συνδυασθεί  με την επίσημη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια,  ή να ανακοινωθεί περί τις 5 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.