Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
30 C
Athens

Πυρετώδεις ρυθμοί για τους «κατασκόπους του Αιγαίου» (φωτό)

«Γκάζι» στις διαδικασίες αναβάθμισης των P-3 Orion της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού, που θα «κλειδώσουν» το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΝΣ) P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ για αναβάθμιση από τα τέλη του 2015. Έκτοτε, πολλές δυσκολίες και αναβολές πήγαν πίσω το πρόγραμμα, το οποίο μπήκε και πάλι σε σταθερή τροχιά χάρη στις εντατικές προσπάθειες της διοίκησης της ΕΑΒ σε συνεργασία με τους Αμερικανούς και το Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για συνολικά 4 αεροσκάφη τα οποία υπόκεινται σε εργασίες εκτεταμένης αναβάθμισης τόσο στα δομικά μέρη όσο και στα ηλεκτρονικά του συστήματα. Όταν τα αεροσκάφη βγουν για επιχειρήσεις θα είναι τα καλύτερα του τύπου παγκοσμίως – εκτοξεύοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως λένε χαρακτηριστικά γνώστες του προγράμματος «ο βυθός θα γίνει σχεδόν διάφανος για τα εχθρικά υποβρύχια».

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου,  ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, συνοδευόμενος από αρμόδιους επιτελείς, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα.

Κατά την επίσκεψή του ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΑΒ κ. Ιωάννη Κούτρα, το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ κ. Δημήτριο Παπακώστα και στελέχη της εταιρείας, ενημερώθηκε για την πρόοδο των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν τα Ρ-3, τις εργασίες επί των οποίων επίβλεψε από κοντά.

P-3 Orion της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού,

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα διακρίνονται δυο πολύ σημαντικά στοιχεία. Το ένα ότι έχουν τοποθετηθεί τα νέα – αναβαθμισμένα πτερύγια στο ουραίο και το δεύτερο ότι έχουν τοποθετηθεί οι νέες πτέρυγες και στα πρώτα δυο αεροσκάφη για τα οποία τρέχουν οι διαδικασίες να παραδοθούν.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες υπολογίζεται ότι το πρώτο από τα τέσσερα αεροσκάφη θα είναι έτοιμο για να ξεκινήσει τις δοκιμές τον Ιούνιο – ίσως και τον Μάιο – του 2023. Οι δοκιμές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023 και ίσως στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2024 να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Με την παράδοση του θα ξεκινήσουν οι δοκιμές στο Νο2, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί ως το τέλος της ίδιας χρονιάς ενώ ο στόχος είναι να έχουν παραδοθεί και τα 4 στο ΠΝ ως το τέλος του 2025. Είναι η χρόνια – ορόσημο για το Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, αφού τότε υπολογίζεται να γίνει η παραλαβή της πρώτης φρεγάτας Belharra, που θα γίνει ταυτόχρονα με την συμπλήρωση της πρώτης μοίρας των Rafale για την Πολεμική Αεροπορία.

Το Ρ-3Β Orion είναι τετρακινητήριο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας μεγάλης εμβέλειας.

Αποστολή του είναι ο εντοπισμός πλοίων, υποβρυχίων και ναρκών. Είναι Αμερικανικής κατασκευής και παρόλο που η παραγωγή του ξεκίνησε στη δεκαετία του 60 εξακολουθεί να είναι το πιο αξιόπιστο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Τα Ελληνικά Ρ-3 παρελήφθησαν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, 6 αεροσκάφη το διάστημα 1996-1997 και αντικατέστησαν τα HU-16B Albatross. Φέρουν παραλλαγή χρώματος γκρι.

Οι δυνατότητές τους στο ίδιο εύρος αποστολών (ανθυποβρυχιακός πόλεμος, θαλάσσια έρευνα – επιτήρηση, υποστήριξη ναυτικών δυνάμεων) ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των Albatros που αντικατέστησαν.

Αυτή τη στιγμή επιχειρεί ένα Ρ-3 το οποίο έχει υποστεί εργασίες εκτεταμένης συντήρησης.

P-3 Orion της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού,
P-3 Orion της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού,
P-3 Orion της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού,

του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μηταράκης: Οι εμπρηστές της Μόριας θα λογοδοτήσουν

Μηταράκης: Ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα

Ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ....

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα στο Αιγαίο: Νέες υπερπτήσεις μαχητικών σε Ανθρωποφάγους και Καλόγερους

Σε καθημερινό πλαίσιο οι τουρκικές προκλήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο. Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία με νέες υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16,...

Η Lockheed Martin μπαίνει στην ΕΑΒ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου υπολογίζεται ότι το σχέδιο για τη διχοτόμηση της ΕΑΒ και την ιδιωτικοποίηση του παραγωγικού μέρους με την εισαγωγή στρατηγικού εταίρου (Lockheed...

Το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν για τον Έβρο – Θέλει να ανοίξει “συνοριακό ζήτημα”

Δεν είναι μόνο το Αιγαίο και τα Οικόπεδα της Κύπρου. Εσχάτως η Τουρκία έχει βάλει πάλι στο στόχαστρο την περιοχή του Έβρου προσπαθώντας όχι...
ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια

Η Αθήνα καταγγέλλει την Άγκυρα για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Την απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως «να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας...
Θάνος Πλεύρης, νοσοκομείο,

Πλεύρης: Ισχυρή σύσταση χρήσης της μάσκας ιδίως για τους ευάλωτους και όχι κάθετα περιοριστικά...

Την πρόβλεψη ότι το φθινόπωρο, λόγω του γεγονότος ότι θα επιστρέψουμε σε κλειστούς χώρους και θα έχουμε αλλαγή θερμοκρασίας, θα υπάρχουνε και κύματα κορωνοϊού,...

Τουρκία: Η Ελλάδα κάνει πρόσθετη παραγγελία για F-16 Block 70

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει επιπλέον παραγγελίες στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκσυγχρονισμού F-16 Block 70.Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Lockheed Martin.Η...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,192ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιορδανία: Οι «σκιές του Αιγαίου» στη συνάντηση των ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων

Επέστρεψαν από την Ιορδανία οι “σκιές του Αιγαίου“, οιΑξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Ειδικού Τμήματος...

Ολιστική Προσέγγιση στην Άμυνα από τις «σκιές του Αιγαίου»

Το διήμερο σεμινάριο από την ΔΕΠ για τις προκλήσεις στο σύγχρονο πεδίο και τους...

Το «θαύμα» του Αιγαίου: Κάλυμνος-Λέρος μέσω γεφυρών

Η ιδέα δημιουργίας ενός φαραωνικού συμπλέγματος γεφυρών που θα ενώσει την Κάλυμνο με τη...

Οι «σαΐτες» του Αιγαίου στην άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ

Για πρώτη φορά από την παραλαβή τους δύο «σαΐτες» του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκαν σε κοινή...