Ακόμα και στα πλήρως ελεγχόμενα από το καθεστώς Ερντογάν τουρκικά media, κάποιες φορές η πραγματικότητα δεν μπορεί να μην αποκαλυφθεί.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση που μας αφορά μία συζήτηση διακεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού αναλυτή στο CNN Turk αποκαλύπτει τον μεγάλο προβληματισμό που έχει προκύψει στην Τουρκία μετά την αγορά από την Ελλάδα των γαλλικών μαχητικών Rafale.
Ενώ τα αρχικά σχόλια πάνω σε αυτό το θέμα έφταναν στο όριο της ειρωνείας και μάλιστα από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό άμυνας και πρώην πιλότο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Ακάρ, όπου δήλωνε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνετιστεί και μην σπαταλά χρήματα για νέους εξοπλισμούς γιατί δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τις οικονομικές της δυσκολίες, τώρα τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν.
Αυτό συμβαίνει όχι μόνο εξαιτίας της τεχνολογικής υπεροχής των Rafale, αλλά και γιατί η τουρκική πολεμική αεροπορία βρίσκεται εν μέσω τεραστίων δομικών προβλημάτων σε έμψυχο υλικό ( πιλότους ) και άψυχο ( μαχητικά αεροσκάφη ). Όλα ξεκινούν από τον ίδιο τον Ερντογάν όπου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, όπου η πολεμική αεροπορία ήταν ιδιαίτερα ενεργή και στήριζε τους πραξικοπηματίες προχώρησε σε αθρόες συλλήψεις και απολύσεις ιπταμένων που στέρησαν την τουρκική πολεμική αεροπορία από έμπειρους πιλότους. Και οι πιλότοι των σύγχρονων μαχητικών δεν αντικαθίστανται εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον του Αιγαίου απέναντι στην ετοιμοπόλεμη ελληνική αεροπορία.
Σε άψυχο υλικό πάλι η τουρκική αεροπορία πληρώνει τις επιλογές του Ερντογάν με την αγορά του Ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400 που οδήγησαν το αμερικανικό κογκρέσο στην επιβολή εμπάργκο όσον αφορά νέους εξοπλισμούς από την Τουρκία και ειδικότερα έχει μπλοκάρει την επιλογή της Τουρκίας να αγοράσει 60 νέα F16 για την ανανέωση του στόλου της. Παράλληλα ακόμη και ο ήδη αποφασισμένος εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος στόλου των F16 καθυστερεί και όλο αυτό φαίνεται σταθερά στον ουρανό του Αιγαίου με την τουρκική αεροπορία να μεν να συνεχίζει το επικίνδυνο παιχνίδι με τις παραβιάσεις αλλά ποιοτικά πολύ υποβαθμισμένες, καθώς οι ετοιμότητες τους στόλου της παραμένουν χαμηλές λόγω έλλειψης ανταλλακτικών αλλά και έμπειρων πιλότων.
Σε όλα αυτά προστέθηκε και η απειλή από τα Rafale όπου με την συγκρότηση της πρώτης μοίρας μέχρι το τέλος τους έτους ( με 12 από τα 24 μαχητικά που έχουν αγοραστεί ), αλλά ειδικότερα του πυραύλου αέρος – αέρος Meteor που πολύ απλά μπορεί να αναχαιτίσει και να καταρρίψει ένα τουρκικό σε διπλάσια απόσταση από ότι ένας αντίστοιχος τουρκικός πύραυλος, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πλήρη αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας στον ουρανό του Αιγαίου χωρίς η Τουρκία να έχει εύκολη απάντηση.