Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση της Αγίας Σοφίας

55
Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση της Αγίας Σοφίας

Το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία υπέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας μάλιστα και σχετική ανάρτηση στο Τwitter, δηλώνοντας: “αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων και θα ξανανοίξει για προσευχή”.

Λίγο νωρίτερα, το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε δώσει το “πράσινο φως”, ακυρώνοντας ως “παράνομο” το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε η Αγία Σοφία σε μουσείο. Έκτακτο διάγγελμα Ερντογάν στις 9 παρά 7 πρώτα λεπτά το βράδυ, ώρα Ελλάδος.

Καταιγισμός αντιδράσεων: τη λύπη της εξέφρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές Αρχές η ανησυχία των ορθόδοξων Εκκλησιών για την προοπτική να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία. Σημειώνεται ότι να μην προχωρήσει η Άγκυρα σε μια τέτοια κίνηση έχουν ζητήσει τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ και η Γαλλία. “Ανοιχτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου”, τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Για πρόκληση για παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας. Nα αντιδράσει αποφασιστικά κι άμεσα η παγκόσμια κοινότητα, ζητεί το ΚΙΝΑΛ. Καθολικό εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα και υπηρεσίες και τη μετατροπή του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ σε μουσείο μνήμης των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, ζητεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Διαβάστε επίσης:  Βαρυμπόμπη: Αντί για θησαυρό βρήκαν τον θάνατο - Έτσι έγινε η τραγωδία

Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε προειδοποιήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος της Αγιά Σοφιάς είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθεί η ανεκτικότητα στην Τουρκία.