Ραντεβού το Σεπτέμβριο στο ΣΥΡΙΖΑ, για έκτακτο συνέδριο

186

-Νίκη Τσίπρα στα σημεία, «πέρασε» η πρότασή του με ευρεία πλειοψηφία, χωρίς καταμέτρηση

-Δεν μπήκε σε ψηφοφορία το δημοψήφισμα της Κυριακής και δεν θα γίνει

-Απορρίφθηκε η πρόταση Λαφαζάνη για διαρκές συνέδριο τον Αύγουστο

-Φήμες για ανεξαρτητοποίηση τριών βουλευτών προσκείμενων στην ΚΟΕ

-Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 17 μέλη της ΚΕ που πρόσκεινται στην ΚΟΕ

Τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Kεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Αντιθέτως, η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για σύγκλιση Διαρκούς Συνεδρίου μειοψήφησε, ενώ δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή.
Η απόφαση ελήφθη μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση και πλέον αναμένεται στο τέλος Αυγούστου να συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα καθοριστούν τα θέματα του Συνεδρίου. Στην ψηφοφορία δεν υπήρξε καταμέτρηση, καθώς όπως έκρινε το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής η υπεροχή για Έκτακτο Συνέδριο ήταν εμφανής.

Η απόφαση ελήφθη μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 12 ωρών του κομματικού Οργάνου και πλέον αναμένεται στο τέλος Αυγούστου να συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα καθοριστούν τα θέματα του Συνεδρίου.

Διαβάστε επίσης:  Το σωτήριον έτος… 1989 για το Πολεμικό Ναυτικό

Όπως προϊδέασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης, τα θέματα του Εκτάκτου Συνεδρίου θα κινούνται σε τρία επίπεδα:
-Απολογισμός διαπραγμάτευσης – διακυβέρνησης
-Τι κάνουμε σήμερα
-Η θέση της Αριστεράς στην Ευρώπη

Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανεξαρτητοποιούνται αφού είναι ανάμεσα στους 17 που παραιτούνται με επιστολή τους από τη ΚΕ. Πρόκειται για τους Κοδέλα, Χατζηλάμπρου, Σωτηρίου που αναφέρονται στην ΚΟΕ.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ ετέθη ως πρόταση στην ΚΕ να αποσυρθούν όλοι όσοι απέμενε να μιλήσουν και να κλείσει η συνεδρίαση με την ομιλία Κορωνάκη και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Έτσι η δωδεκάωρη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.