Ραντεβού στο Μόναχο για Τσίπρα και Ζάεφ

23
Ραντεβού στο Μόναχο για Τσίπρα και Ζάεφ

Στο περιθώριο των εργασιών της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (15-17 Φεβρουαρίου) αναμένεται να συναντηθούν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και πΓΔΜ.

Θα πρόκειται για το πρώτο τετ α τετ μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή.

Στους δύο πολιτικούς θα απονεμηθεί το βραβείο «Ewald von Kleist» ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην ασφάλεια των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών τους θα βρεθεί το ζήτημα της απαλοιφής των αλυτρωτικών αναφορών από τα σχολικά κι εκπαιδευτικά εγχειρίδια, η αλλαγή των ταξιδιωτικών εγγράφων, το μείζον θέμα των εμπορικών σημάτων, ενώ θα συζητηθούν εκτενώς και θέματα που άπτονται των διμερών οικονομικών συμφωνιών. Μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ορθή χρήση του ονόματος απ’ όλες τις πλευρές.

Διαβάστε επίσης:  Κορονοϊός: Σε επιφυλακή η κυβέρνηση με νέα τηλεδιάσκεψη - Αναμένεται μήνυμα Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, προανήγγειλε την αποστολή από την Αθήνα στη πΓΔΜ της ρηματικής διακοίνωσης, βάσει της οποίας η γειτονική χώρα θα ενημερωθεί ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί τόσο η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό όσο και η υπερψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, καλείται να κάνει χρήση του νέου συνταγματικού της ονόματος, της Βόρειας Μακεδονίας.