Ρελάνς Ν.Δ. με το βλέμμα και στον…ανασχηματισμό

Η προσοχή της Ν.Δ. ενόψει ανασχηματισμού είναι ξεκάθαρο ότι στρέφεται πρωτίστως στο τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τον Π. Κουρουμπλή

22
Η αντίδραση της ΝΔ για τον ανασχηματισμό

Την δική της ρελάνς στην υπόθεση Novartis επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τους Π. Κουρουμπλή, Ανδρ. Ξανθό και Π. Πολάκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση αυτή γίνεται εν αναμονή και του ανασχηματισμού που δρομολογήθηκε μετά τις παραιτήσεις της κ. Αντωνοπούλου και του κ. Παπαδημητρίου για μία υπόθεση που αξιοποιείται από την αξιωματική αντιπολίτευση για να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία της ότι «έχει καταρρεύσει το ηθικό πλεονέκτημα» που προβάλλει και προσπαθεί να υπερασπίζεται το κυβερνών κόμμα απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν την χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Η προσοχή της Ν.Δ. ενόψει ανασχηματισμού είναι ξεκάθαρο ότι στρέφεται πρωτίστως στο τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τον Π. Κουρουμπλή, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία καταλογίζει στην κυβερνητική πλειοψηφία διάθεση «συγκάλυψης» επειδή δεν τον συμπεριέλαβε στη δική της πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και δεν υπήρξε 11η κάλπη στην ψηφοφορία από την οποία, ως γνωστόν, απείχε η αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας την κυβερνητική επιλογή να στηθούν 10 κάλπες και όχι μία.
Τυχόν παραμονή του κ. Κουρουμπλή στο κυβερνητικό σχήμα είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστεί από την Ν.Δ. ως στήριξη σε έναν υπουργό που- όπως λένε γαλάζια στελέχη- «ελέγχεται για ευθύνες κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας», ενώ ενδεχόμενη απομάκρυνσή του θα θεωρηθεί από τη ΝΔ ως αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:  Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Τσίπρα στο Αγαθονήσι

Η είδηση του αιτήματος της Ν.Δ. για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής έγινε γνωστή πάντως λίγα μόλις λεπτά αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ολοκληρώσει, την Τρίτη το μεσημέρι, ομιλία στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, στο πλαίσιο της οποίας επιχειρούσε για μία ακόμη φορά να διαχωρίσει τη θέση του από την τακτική «διχασμού των πολιτών» που καταλογίζει στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως αντί η τελευταία να φέρνει στο προσκήνιο της συζήτησης τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν και στην επόμενη ημέρα της χώρας μετά το τέλος του 3ου προγράμματος, «επιλέγει να ανακαλύπτει σκάνδαλα και να κυλά την πολιτική ζωή της χώρας στη λάσπη».
Είναι σαφές ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί όλο το τελευταίο διάστημα να ισορροπήσει ανάμεσα στην καταδίκη από τη μία της «σκανδαλολογίας» που καταλογίζει στην κυβέρνηση και στις δικές της απαντήσεις από την άλλη, με τις οποίες τροφοδοτεί στην πράξη και η ίδια το κλίμα πόλωσης και έντασης στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η προσπάθεια της Ν.Δ. να περάσει στην αντεπίθεση στην υπόθεση Novartis έγινε σαφής και από την κίνησή της να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σε σχέση με την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ και την συνεννόηση που υπήρξε- και γραπτώς- ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να συμπεριληφθεί στο γαλάζιο ενημερωτικό σημείωμα και η δήλωση Πάιατ που αμφισβητήθηκε από την κυβέρνηση.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Πηγή: athina984.gr