Τα ελληνικά rafale έχουν ξεπεράσει τις 700 απογειώσεις τονίζουν ότι το Γαλλικό αεροσκάφος είναι κάτι παραπάνω από μαχητικό 4 plus γενιάς.
Έκοψε την ανάσα, κέρδισε επάξια τις εντυπώσεις και αποζημίωσε στο έπακρο όσους έσπευσαν το Σαββατοκύριακο στην Τανάγρα για να θαυμάσουν στη στατική έκθεση στο έδαφος, αλλά κυρίως στον αέρα στην πτήση επίδειξης το Ελληνικό Rafale στο πλαίσιο της Athens Flying Week.
Αν και οι ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας πετούν μόλις οκτώ μήνες στην Ελλάδα το νέο απόκτημα της HAF δείχνουν ότι έχουν μυηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μυστικά του και πλέον έχουν σχηματίσει ξεκάθαρη άποψη για τις κορυφαίες δυνατότητες του Γαλλικού μαχητικού. Ο χαρακτηρισμός «game changer» ο οποίος αποδόθηκε στις «ριπές» όταν τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν για πρώτη φορά τα Rafale από την Αεροπορική Βάση στο Merignac κάθε άλλο παρά υπερβολικός φαίνεται ότι ήταν. Το αντίθετο αφού οι Έλληνες ιπτάμενοι αν και παραμένουν φειδωλοί και προσγειωμένοι όπως η αεροπορική παράδοση της HAF επιβάλλει δεν κρύβουν την μεγάλη τους ικανοποίηση από τις επιδόσεις του μαχητικού που πλέον έχουν στα χέρια τους.
Και τώρα που ήδη έχουν ξεπεράσει τις 700 απογειώσεις τονίζουν ότι το Γαλλικό αεροσκάφος είναι κάτι παραπάνω από μαχητικό 4 plus γενιάς. Αφού υπερτερεί παντού. Στον χρόνο που μπορεί να παραμείνει στον αέρα λόγω της μεγάλης επάρκειας καυσίμων που διαθέτει. Στην πρωτόγνωρη ισχύ των δύο κινητήρων του. Στο γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα τεράστιου οπλικού φορτίου που φτάνει έως και τις 16 θέσεις για όπλα κάτω από τα φτερά και την άτρακτο.
Με τα πλεονεκτήματα του όμως να μην σταματούν εδώ. Το πανίσχυρο ραντάρ AESA που δίνει εικόνα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και με κρίσιμες για την εναέρια μάχη παραμέτρους. Την πολλαπλή δυνατότητα στοχοποίησης είτε έναντι μαχητικών,είτε στόχων στο έδαφος και στη θάλασσα. Αποκορύφωμα τα πανίσχυρα όπλα που μπορεί να μεταφέρει με τους πυραύλους Meteor να αποτελούν το απόλυτο air to air missile. Και εκεί σταματούν όλα. Γιατί οι Meteor θα παραμείνουν το top secret όπλο της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος εφιάλτης των Τούρκων πιλότων και όχι μόνο. Αφού ο πανίσχυρος πύραυλος φαίνεται να «αχρηστεύει» κάθε σχέδιο που μπορούν να σχεδιάσουν οι επιτελείς των γειτόνων.
Η στατική έκθεση του Ελληνικού Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης αλλά και η επίδειξη πάνω από την «φωλιά» των Γαλλικών «ριπών» το Σαββατοκύριακό για τα «γεράκια» της 332 Πολεμικής Μοίρας ήταν μια ευχάριστη παρένθεση στη σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών. Και ταυτόχρονα ευκαιρία να δείξουν στους πολίτες ότι τα χρήματα από το υστέρημα τους σε δύσκολες εποχές όχι απλά πιάνουν τόπο αλλά αποτελούν τη λόγχη στο δόρυ της αποτροπής απέναντι στον προκλητικό και επιθετικό γείτονα.
Την εβδομάδα που έρχεται η 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» αξιολογείται επιχειρησιακά και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη επιχειρησιακή της ένταξη στον σχεδιασμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένει το έβδομο Rafale από τη Γαλλία το οποίο θα πετάξουν στην Τανάγρα Έλληνες ιπτάμενοι. Το πρώτο από τα έξι καινούργια μαχητικά που προσθέτει στη «φαρέτρα» της η Μοίρα ,ενώ αναμένει ακόμα έξι καινούργια και έξι μεταχειρισμένα για να συμπληρώσει τα 24.