Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Ρόδος: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Εκκενώθηκε οικισμός

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο. Για προληπτικούς λόγους έχει εκκενωθεί το χωριό Ψίνθος, ενώ νωρίτερα σε ετοιμότητα για τυχόν εκκένωση βρίσκονταν και οι κάτοικοι στον οικισμό Μαριτσά. Στη Ρόδο έφτασε και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά και να μην εισέλθει στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, με τις Αρχές να προχωρούν στην προληπτική εκκένωσή της από επισκέπτες και προσωπικό. Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ μέχρι να βραδιάσει επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στην περιοχή βρίσκονται, περίπου 100 πυροσβέστες, ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ και του Βορείου Αιγαίου, 20 οχήματα. Συνδρομή παρέχει ο Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Σε φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, καταγράφεται η πύρινη λαίλαπα στις περιοχές της Μαριτσάς και της Δαματριάς όπως και στο βουνό της Ψίνθου.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες.

Νωρίτερα εκκενώθηκε το χωριό της Ψίνθου καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει επικίνδυνα το χωριό, ενώ απεστάλη και μήνυμα από το 112. Παράλληλα, ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι του χωριού Μαριτσά.

Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στη Ρόδο πραγματοποιούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ατμοηλεκτρικός σταθμός Σορωνής έχει ξεκινήσει να δίνει σταδιακά ρεύμα και σε συνεργασία με το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ:

“O ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς που σημειώθηκε νωρίτερα στο νησί, οι ρίψεις από αέρος για την κατάσβεση της, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και να τεθούν εκτός αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης.

Πριν από περίπου μια ώρα ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου και όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων”.

Χαρδαλιάς: Είναι μια δύσκολη φωτιά

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε σχετικά με τη φωτιά στη Ρόδο: “Σήμερα είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές, σύνολο 116 φωτιές είχαμε το τελευταίο διήμερο. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτήν τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Έχουμε και τα προβλήματα που αφορούν στο μπλακάουτ στην περιοχή. Η ανάγκη να σώσουμε κάποιους οικισμούς ανάγκασε τα πτητικά μέσα να ρίξουν νερό σε περιοχή που δυστυχώς προκάλεσαν πρόβλημα σε καλώδια και πυλώνες υψηλής τάσης. Τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε πολύ σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού” είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:

“Υπάρχουν δύο μέτωπα αυτήν τη στιγμή, τα οποία τα παρακολουθούμε, ήδη μεταφέρουμε δυνάμεις, ήδη πετάνε άλλα 25 άτομα, πεζοπόρα από τη Θεσσαλονίκη, σε λίγο προσεγγίζει και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος… Οι άνεμοι είναι πέντε με έξι μποφόρ… Είναι μια δύσκολη φωτιά που μας απασχολεί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων”, είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική απειλή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ρόδος: Θανατηφόρο τροχαίο προκάλεσε γάιδαρος που μπήκε στο οδικό δίκτυο

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Καλάθου Ρόδου, όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε με...

Περιστέρι: Νεκρός άνδρας έπειτα από φωτιά σε διαμέρισμα

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας, κατά την διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς μικρής έκτασης, σε διαμέρισμα επί...

Ζεφύρι: Της έβαλε φωτιά ενώ κοιμόταν με τα παιδιά

Σκηνές ταινίας τρόμου εκτυλίχθηκαν στο σπίτι στο Ζεφύρι, όπου ο 50χρονος περιέλουσε με εύφλεκτο...

Τόκιο: Φλέγεται αεροσκάφος της Japan Airlines στο διάδρομο προσγείωσης

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), όταν...